Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 4. 3. 2016.

| Društvo

Prijave za pravo na niže račune za grejanje

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
grejanje
Umanjene račune imaće oni koji steknu status ugroženog kupca; foto: arhiva JV

Socijalno ugrožene Nišlije, koje žele da ostvare pravo na umanjenje računa za grejanje, treba da se do 18. marta prijave kako bi stekle "status ugroženog kupca toplotne energije" i tako dobile pomoć.

Prema rečima načelnice Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Mirjane Popović, ove subvencije će se primenjivati retroaktivno, odnosno od januarskog računa pa do kraja grejne sezone.

Za ovu pomoć iz gradskog budžeta biće izdvojeno 29 miliona dinara, ali se još ne zna koliko će računi za grejanje biti umanjeni.

Koliko će računi biti umanjeni zavisiće od slučaja do slučaja, jer će po usvojenom pravilniku Komisija bodovati, zavisno od toga koliko članova ima u domaćinstvu, kolika je kvadratura, koliko je toplotne energije utrošeno i tako dalje - objašnjava Popovićeva.

U javnom pozivu Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu navodi se da se za ovu pomoć mogu prijaviti korisnici daljinskog grejanja, ali koji ispune određene uslove.

Građani mogu podneti zahtev ukoliko je ukupan mesečni prihod svih članova domaćinstva do 20.000  dinara (za domaćinstva sa jednim članom), do 27.000 dinara (za domaćinstva sa dva i tri člana), do 34.000  dinara (za domaćinstva sa četiri i pet članova) i do 41.000  dinara (za domaćinstva sa šest i više članova).

Uslov je i da ne ne poseduju drugi “osim stambenog prostora koji odgovara potrebama domaćinstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita”.

Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, invalidna lica sa evidencije Centra za socijalni rad i dečijeg dodatka, koji su to pravo ostvariti po pravo ostvariti po propisima kojima se uređuje socijalna zaštita, stiču status ugoženog kupca bez podnošenja zahteva na osnovu podataka kojima raspolaže nadležno ministarstvo - piše u pozivu.

Zahtevi se podnose opštinskim centrima ili u Gradskom uslužnom centru u Ulici Nikole Pašića.

Oni koji ispune uslove potom će biti rangirani i biće napravljena "lista reda prvenstva za dodelu statusa ugroženog kupca toplotne energije". Kako se navodi u javnom pozivu, nakon što istekne rok za predaju zahteva, Komisija ima 15 dana da odluči.

Uverenje o sticanju statusa važiće od 1. januara do 31. jula ove godine.

Koja je sve dokumentacija potrebna i koji su svi uslovi koje neko treba da ispuni, zaintersovani mogu videti u dokumentu na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Javni poziv za ostvarivanje prava ugroženog kupca (preuzmi) - 71.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: