Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 19. 1. 2023.

| Društvo

“Prijavi problem”: Smeće, bahato parkiranje, rupe i neosvetljene ulice muče Nišlije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
prijavi problem 4
Građani apeluju na nadležne da reaguju, a na sugrađane da budu odgovorniji; foto: čitalac

Skoro svakodnevno građani Niša se preko aplikacije “Prijavi problem” žale na udarne rupe, otvorene šahte, neosvetljene ulice, prepune kontejnere i smeće širom grada, ali i na bahato parkiranje. Apeluju na nadležne da više pažnje posvete, kako kažu, svakodnevnim problemima običnih ljudi, a na sugrađane da se ponašaju odgovornije prema okolini.

igralište kovanlučka foto: čitalacDečije igralište u Kovanlučkoj ulici na Paliluli pretvoreno je u parking. Stanovnici kažu da zato već dugo nije u funkciji i da se tu umesto dečijih glasova i lopte čuju motori automobila.

Jedino igralište za decu u krugu od kilometar nije u funkciji zbog konstantnog parkiranja pojedinaca, iako postoji znak za zabranjeno parkiranje na sportskom terenu - žali se građanin.

prijavi problem 8 foto: čitalacZbog parkiranih automobila i kamiona, i u krugu bivše Elektronske industrije raskrsnice su nepregledne, a trotoari neprohodni, kažu čitaoci i dodaju da nedostaje saobraćajna signalizacija, kao i da je EI postala mesto bez kontrole i nadzora.

Čitaoci često šalju i fotografije automobila parkiranih na samom pešačkom prelazu ili nepropisno, tako da zauzimaju dva parking mesta.

prijavi problem 5 foto: čitalacI stanari Prosvetne ulice u Donjoj Vrežini imaju problem sa automobilima, ali ne sa parkiranjem, već sa rupom koja je, kako kažu, nakon radova na vodovodnoj mreži tu ostala i oštećuje im gume i trapove. Ističu da je tako već nedeljama i da rupa ima oštre ivice, kao i da je još lošije kada padne kiša.

Sličan problem ima i čitalac iz Ulice Koče Racina, koji tvrdi da su neki već upadali u rupu koja je ostala nakon radova JKP Naissus.

Rupa koju je iskopao Vodovod pre sedam meseci duboka je jedan metar. Sedam meseci nije zatrpana i asfaltirana - upozorava on. prijavi problem 10 foto: čitalac

Dok pešaci na Bulevaru Nemanjića moraju da zaobilaze šahtu bez poklopca, vozači koji često prolaze Ulicom Branka Ćopića pažljivo voze zbog rupe koja je ostala nezatrpana, kako navode, nakon radova na gasifikaciji.

prijavi problem 6 foto: čitalacČitalac iz Topličkog partizanskog odreda ima muke zbog nezavršenih radova, zbog kojih mu voda posle svake padavine ulazi u dvorište i tako je, kaže, već godinama. Tvrdi da mesecima ne dobija odgovor iz niške Direkcije za izgradnju.

To je na autobuskom stajalištu. Čak ne može ni da se izdađe iz autobusa, a da ne pišem kako ne može da se uđe u dvorište - priča Nišlija.

prijavi problem 13 foto: čitalacSmeće tamo gde mu nije mesto takođe već dugo muči Nišlije. Jedan od njih ističe da su dva kontejnera u Ulici Todora Milovanovića uvek prepuna i da je svuda oko njih smeće, što opisuju kao ruglo.

Iako je gradonačelnica najavila da će radnici Mediane odnositi smeće i u večernjim časovima, očigledno da je to bila samo vest za novine, ali da se to u stvarnosti ne dešava - zaključuje građanin.

prijavi problem 9 foto: čitalacFotografije smeća šalju i stanari zgrade na Vizantijskom bulevaru, dok je one koji su ovih dana išli na Novo groblje zatekla gomila otpada.

Tom problemu doprinose i sami građani iznošenjem hrane na spomenike najmilijih, koja privlači pse, a koji takođe predstavljaju posebnu opasnost jer napadaju ljude. Ipak, najoštriji osudu zaslužuje JKP Gorica, koja uredno naplaćuje godišnje održavanje grobnih mesta, a po tom pitanju malo ili gotovo ništa ne radi - poručuje čitalac.

prijavi problem 11 foto: čitalacGabrovačka reka, kažu Nišlije, sve više podseća na divlju deponiju i apeluju na građane da ne bacaju smeće u nju, a na nadležne da je ne zanemaruju.

I u Dušanovoj ulici postoji problem sa nečistoćom - građani kažu da iz pojedinih radnji iznose otpad na trotoar, a da se on kasnije proširi čitavom ulicom.

prijavi problem 2 foto: čitalacSa druge strane, žitelji Ulice Bogdana Popovića imaju problem sa osvetljenjem - ne radi im nijedna svetiljka, a oni koji su posetili izletište Gradac kod Knez Sela naišli su na polomljen letnjikovac.

Na pitanja o tome kada će navedeni problemi biti rešeni, do objavljivanja teksta nisu odgovorili JKP Mediana, JKP Gorica, Direkcija za izgradnju Niša, JKP Parking servis, JKP Naissus, opštine Pantelej i Palilula, kao i Uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjans

    15:48 // 20. 1. 2023.

    Najpre treba naučiti narod da poštuje pravila odlaganja, bacanja smeća, od pikavacai i žvakaćih guma, pa sve ostalo. Da vidite samo divlje deponije za otpad koji se ne RASPADA. u okolini Niša i svuda. Rascvetala visibabe i ljubičice ispod plastike i metalnog otpada. Pa ko to može da počisti, NIKO. Samo vaspitanje od mslena, porodica, vrtić, škola, celo društvo. To je neka daleka budućnost,.

  • Milan

    10:07 // 20. 1. 2023.

    Sto se tiče čistoće grada a prvenstveno ulica,trebalo bi uključiti cisterne sa šmrkovima da se spere prasina na ulici i rotoarima kao nekada.Vozila čistoće kupe samo krupnike otpadke a iza ostaje sitna prljavštima.kada padne prva kisa vozila su prljava,trotoari isto,pa predlazem da se obavezno ukljuce cisterne sa šmrkovima bar mesečno.

  • Var tehnolog

    19:38 // 19. 1. 2023.

    Ne mogu da verujem ! Hrvati i Amerikanci, nemaju pametnija posla, nego krijumcare svoje djubre i kod nas ga donose ! Mi, kulturne, " nislije" gnusamo se ovakvih postupaka ,jer smo etalon za kulturu stanovanja !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: