Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:46, 15. 6. 2020.

| Društvo

Prijavljena na adresu bez znanja vlasnika, ali uredno upisana u birački spisak i može da glasa

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bs
Ima je u biračkom spisku, ali ne i na toj adresi; foto: Vanja Keser

Na adresi Zmaja od Noćaja 32 u Nišu živi porodica Stojanović, a jedan deo placa je, kako sami kažu, u vlasništvu porodice Nejić. Međutim, na istu adresu upisana je i Marija B. koju niko od njih ne poznaje, niti joj je dao saglasnost, a koja je čak i u biračkom spisku prijavljena da živi u toj palilulskoj ulici.

Dejan Nejić kaže da ne zna kako se desilo da izvesna Marija B. bude upisana na adresi na kojoj, kako on kaže, ne živi niti je ikada živela.

Porodica Stojanović je jedina prijavljena na toj adresi jer žive u kući na prvoj polovini placa. Druga polovina je vlasništvo mene i moje sestre i vodi se još uvek na pokojnog oca. Mi smo vlasnici, ali nismo tu prijavljeni zbog stanarskih karata koje imamo za parking. Ja ne znam koja je to Marija, niti je poznajem - kaže Nejić.

upis Rešenje koje je javnosti prezentovao NejićU rešenju o upisu u birački spisak, koje je Nejić prezentovao javnosti, navodi se da je Marija B. upisana u birački spisak baš na adresi na kojoj ne živi, a imaće i pravo glasa na izborima u nedelju, u Opštini Palilula.

Ovo je, kako piše u obrazloženju rešenja, učinjeno na osnovu prijave prebivališta što je urađeno u MUP-u.

Pravnik Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA, koja već godinama prati izborne procese u Srbiji, kaže da je upis u birački spisak, u konkretnom slučaju, izvršen na osnovu rešenja MUP-a i da bi upravo ovo ministartsvo trebalo da proverava da li neko živi na adresi na kojoj je prijavljen ili ne.

U tom smislu, upis u birački spisak je samo posledica prethodno donetog rešenja/izveštaja MUP-a na osnovu koga je utvrđeno da osoba zaista živi na toj adresi, tj. da joj je na toj adresi prebivalište. Ukoliko postoji problem, vlasnik stana se može obratiti MUP-u i pokrenuti postupka pasivizacije adrese navedene osobe, uz obrazloženje da osoba ne živi na toj adresi - rekao je Dimitrijević.

Nejiću sve ovo, kako kaže liči na izbornu prevaru, ali će se, kako kaže, ako nađe vremena obratiti MUP-u.

Kada nađem vremena otići ću u MUP da utvrdim ko je prijavljen na mojoj adresi tj. u kući gde smo ja i sestra vlasnici zajedno sa porodicom Stojanović - kaže Nejić.

Ako se rešenje o upisu u birački spisak detaljnije pogleda, jasno je da je kompletna porcedura promena prebivališta i upisa odrađena u novembru prošle godine, ali je na kraju zavedeno i pečatirano sa junskim datumom u 2019. godini.

Zbog čega je to tako, novinari su poslali pitanja načelniku Gradske uprave u Nišu Ljubiši Janiću, a odgovori se očekuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Nejic

    15:50 // 16. 6. 2020.

    Danas je narodna milicija trazila Mariju B na adresi Zmaja od Nocaja 32,traze je iako sam lepo napisao da je ne znamo i ne poznajemo....dobro nisu trazili i mog pokojnog oca ,ko sto su ga pre nedelju dana trazili aktivisti naprdnjaka,i ako za dvadeset dana dajemo trogodisnji pomen...

  • Čudesni dribling

    11:50 // 16. 6. 2020.

    Na mnoge adrese stižu pozivi "glasačima" koji tu nikada nisu živeli, pa glasanje davno preminulih, pa pretnje, pritisci i ucene radnim mestima i u manjim pa i većim sredinama, pa potkupljivanje novcem i namirnicama, pa nonstop na TV, pa pljuvanje po protivnicima na tim istim TV, pa prebijanja, pa... Kakva lakrdija! Ko, pošten, da ide na takve "izbore"?!

  • moebius

    08:29 // 16. 6. 2020.

    U mojoj porodici niko nije dobio poziv na glasanje. Svekrva na drugoj adresi jeste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: