Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:09, 30. 6. 2021.

| Društvo

Prijemni za fakultete u Nišu u toku, najveće interesovanje za psihologiju, anglistiku i arhitekturu

Autor:Uroš KostićIzvor:Južne vesti
800x600_Filozofski-fakultet-foto-V-M-R
Prijemni za psihologiju su zbog velikog broja prijavljenih sa Filozofskog preselili na Elektronski fakultet; foto: V. M. R.

Na fakultetima u Nišu ove nedelje počeli su prijemni ispiti, a za 5.009 mesta na niškom Univerzitetu ove godine konkurisalo je oko 4.257 kandidata. Interesovanja budućih studenata se ne razlikuju mnogo od prethodnih godina, kaže prorektor Univerziteta Vlastimir Nikolić, pa su najpopularniji i dalje smerovi psihologije i anglistike na Filozofskom fakultetu, kao i arhitekture, dok je duplo više prijavljenih kandidata u odnosu na broj koji se prima na Fakultetu umetnosti.

Broj prijavljenih kandidata je skoro identičan kao prošle godine, a ove godine u Nišu ima 3.204 mesta na budžetu i 1.805 mesta za samofinansirajuće studente.

Veliko je interesovanje na Fakultetu umetnosti, kaže prorektor Univerziteta Vlastimir Nikolić, gde je za 66 mesta prijavljeno 111 kandidata. Dodaje je da je standardno veliko interesovanje za Filozofski fakultet, odnosno departmane psihologije, gde je za 90 mesta prijavljeno 239 kandidata i anglistike gde je za 90 mesta prijavljeno 162 kandidata.

GAF Za 180 mesta na arhitekturu se bori 294 kandidata; Foto: V. M. R. Za 180 mesta na arhitekturu se bori 294 kandidata.

Tu je i Medicinski fakultet, posebno studijski program medicina i Elektronski fakultet gde ima vise od 560 prijava za 540 mesta. Otprilike je situacija kao i prethodnih nekoliko godina i broj prijavljenih se vrti oko te brojke - kaže Nikolić.

Epidemiološke mere su, kaže dekan Ekonomskog fakulteta Tadija Đukić, maksimalno poštovane prilikom današnjeg polaganja prilikom ispita. Na tom fakultetu je tradicionalno veliki broj prijavljenih, a dekan kaže da ove godine imaju i povećanje broja kandidata od oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prilikom sprovođenja prijemnog ispita primenjuje se prvo prskanje prilikom ulaska u zgradu, svako ko uđe u zgradu mora da ima masku, rastojanje u sali je između svakog studenta 2 metra. Obezbedili smo vodu i čokoladice za studente da se osveže. Tih 477 studenata podeljeno je u 11 sala - navodi Đukić.

Slična situacija je i na Filozofskom fakultetu gde je oko 200 kandidata više u odnosu na broj mesta, kaže dekanica Natalija Jovanović. Zbog toga su, kako bi ispoštovali epidemiološke mere, polaganje prijemnog podelili na jutarnji i popodnevni termin, a prijemni za psihologiju su zbog velikog broja prijavljenih, kao i prethodnih godina, preselili na Elektronski fakultet.

Prijemni ispit se uglavnom odvija prepodne i popodne. Prepodne je jedna studijska grupa, popodne druga. Jedino zbog velikog broja kandidata smo angažovali i Elektronski fakultet gde će biti polaganje prijemnog ispita za psihologiju sutra - kaže dekanica Filozofskog fakulteta.

Prijemni ispiti ove godine traju do 2. jula, osim za Fakultet umetnosti gde zbog specifičnosti polaganja ispiti traju par dana duže. Upis na fakultete traje do 16. jula, nakon čega u septembru sledi drugi krug upisa na preostala slobodna mesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lepa vest!

    22:15 // 2. 7. 2021.

    Ne odustaje se od učenja! Iako se samo SEGA-MEGA struĆnjaci sa plavom kovertom zapošljavaju, nažalost.

  • LJ

    23:11 // 30. 6. 2021.

    Najvise prijavljeni za ono gde nema posla. Da li su normalni? Kada bi im uveli matematiku za OS pola od njih BI POBEGLO na kilometar od tih fakulteta.

    • Nije tacno

      09:49 // 1. 7. 2021.

      Za psihologiju bas ima posla. U ustanovama socijalne zastite i domove za decu uvek trebaju psiholozi. A plate su duple od prosecnih narocito u Domove za vaspitanje dece i omladine.

    • Student

      14:24 // 2. 7. 2021.

      Na psihologiji veliki deo gradiva je statistika tako da je matematika bitna i niko ne bezi od nje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: