Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 7. 7. 2023.

| Društvo

Prijemni završeni, najviše slobodnih mesta na Fakultetu zaštite na radu

Autor:Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
Studenti predavanje
Najviše mesta ostalo na Fakultetu zaštite na radu; Ilustracija; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine je bilo 4.687 mesta za novu generaciju brucoša, a najveće interesovanje je bilo za psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde je prijemni ispit za 90 slobodnih mesta polagalo 255 kandidata. Medicina i farmacija na Medicinskom fakultetu su takođe vrlo tražene, kao i arhitektura na GAF-u. Najviši broj studenata je moglo da upiše neki smer na Filozofskom fakultetu (640), a nakon prijemnih ispita tamo je ostalo više od 100 slobodnih mesta, a najmanje na Fakultetu umetnosti, gde su ostala 4 od 66 mesta. Najviše mesta ostalo je na Fakultetu zaštite na radu - više od 200.

Budući brucoši su prijemne ispite polagali od 26. do 30. juna, a prvi upisni rok će trajati do 15. jula. U narednim danima će uslediti upis i rangiranje kandidata na osnovu alternativnih želja, a prema podacima sa rang-lista fakulteta niškog Univerziteta, zasada na pojedinim fakultetima ima mesta i na budžetu.

Pored zaštite na radu, više od 100 nepopunjenih, pa čak i budžetskih mesta ima na PMF-u, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Filozofskom, Mašinskom i Pedagoškom u Vranju. Na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu ima nešto više od 90 mesta, a na Tehnološkom u Leskovcu oko 70.

Na Filozofskom je najmanje interesovanje za filozofiju, a slična situacija je i sa srbistikom, francuskim i ruskim jezikom, a pored ovih departmana, mesta će biti i na sociologiji, istoriji i novinarstvu.

Smerovi medicine i farmacije na Medicinskom fakultetu su popunjeni, a manji broj mesta ostao je na stomatologiji i smerovima osnovnih strukovnih studija.

Desetak budžetskih mesta ostalo je i na Elektronskom fakultetu. Na Ekonomskom i Pravnom ima mesta samo na samofinansiranju, a na GAF-u ima svega nekoliko mesta za studente koji će se školovati o svom trošku.

Podsetimo, od 4.687 mesta za buduće brucoše niškog Univerziteta, 3.262 je budžetskih, a 1.425 samofinansirajućih. Najniže školarine - 45.000 dinara će plaćati studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, a najviše studenti arhitekture na GAF-u - 150.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kapetan prve klase

    07:24 // 9. 7. 2023.

    Moze i na admistrativnu zabranu da se upisu prifatni fakulteti , vazno da su i oni ,neki,studenti !

  • Zlobnik II

    16:53 // 8. 7. 2023.

    Fakultet zaštite na radu preimenovati u "Fakultet zaštite od rada" zbog radi "školovanih i preškolovanih" SNS-ovaca !
    Oni znaju što ga žive ... "ala volim ovaj režim - plata ide a ja ležim" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: