Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 1. 11. 2012.

| Društvo

Prikazan film "Drugi susret" u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
drugi-susret
Scena iz filma

U bioskopu "Kupina" prikazan je film niškog reditelja Željka Mirkovića o susretu Dejla Zelka pilota nevidljivog aviona F-117A i Zoltana Danija komandanta jedinice koja ga je oborila.

Nakon projekcije publika je dočekala učesnike velikim aplauzom. Dejl Zelko, američki pilot čiji je avion oboren, došao je na film sa ćerkom i sinom.

- Imali smo nade da ako pošaljemo poruku mira na ovaj način da će to biti dovoljno da se naša zemlja smiri. Film je napravljen sa željom da dopre do ljudskih duša i da poruči da su najvažniji mir i porodica bez obzira na to što dolazimo s različitih kraljeva sveta - rekao je reditelj Željko Mirković, nakon završetka filma.

dve-porodice-na-okupu

Tokom pet godina upoznavale su se i družile porodice Danija i Zelka, ali i porodice ekipe koja je snimala film.

- Žao mi je zbog patnje i tuge koju je vaš narod prošao. Znam za sve to jer i ja sam bio svaki put uplašen i strepeo za to šta će biti sa mojom porodicom - rekao je Dejl Zelko.

On kaže "da se nikada ne bi upustio u misije da je znao Zoltana i njegovu porodicu".

- Svaki put kada sam leteo i prelazio granicu svim svojim bićem sam se molio i nadao da će posledenjem trenutku pozvati iz baze i reći mi da sve obustavim, da se vratim i da su našli miran način za rešavanje problema - rekao je Zelko.

Dani kaže da je tada bio u poziciji da brani svoji zemlju i da je radio ono što je morao. On dodaje da je mir bolji i zato se treba potruditi, a da "ako ne možemo da zaboravimo neke stvari, važno je da oprostimo, samo tako možemo krenuti dalje".

- Kada sam dobio poziv od Željka da se sretnem s Danijem prva reakcija bila je da to moram da uradim i porodica me je u svemu podržavala. Međutim, u jednom trenutku sam shvatio da ja tamo ipak nisam poželjan. Prvi put kada sam otišao bio sam nepozvan i nepoželjan, pogođen sam i pobegao sam. Nisam bio siguran da će me sada želeti - kaže Dejl Zelko.

drugi Sa snimanja filma u Beogradu

Posle razgovora sa njima odlučio je da to uradi, a u znak poverenja poveo je svoju porodicu, "ono što mu je najvažnije i najdragocenije". Dejlova supruga i još dvoje dece nisu mogli da dođu jer kako je objasnio "deca su mala za ovo dugo putovanje, a supruga očekuje porođaj za oko dve nedelje, pa nije bila u mogućnosti".

Film je već od danas na redovnom repertoru bioskopa "Kupina" i to svakog dana od 21h, a cena karte je 100 dinara.

Porodica ispred novca

Nakon akcije obaranja "nevidljivog aviona" Zoltan Doni kaže da je od velikih sila sa istoka dobijao ponude da pređe i da radi za njihovu vojsku. Kaže da iako toliki novac nije mogao da zamisli u životu, ipak je izabrao da ostane uz porodicu jer mu je to najvrednije.

Dejl Zelko je završio pilotsku karijeru, a slobodno vreme koristi da putuje i priča ljudima o neverovarnoj priči koju je doživeo u Srbiji i važnosti da se u svetu očuva mir.

Trejler za film "Drugi susret"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica Mali

    11:24 // 2. 11. 2012.

    Bio sa na premijeri, film je izvanredan. Priča je fantastična. Dva vojnika šalju poruku mira, mnogi kojima je očuvanje mira posao bi mogli da nauče mnogo toga. Bravo za našeg sugrađanina Željka Mirkovića, priznat i prihvaćen širom sveta, svi bi trebali da se ponosimo što je jedna ovakva veličina potekla sa ovih prostora.

  • Jelena Marković

    14:16 // 1. 11. 2012.

    Odličan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: