Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 10. 5. 2024.

| Društvo

Prikupljen novac za oslikavanje murala niškom novinaru Miloradu Doderoviću

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Milorad Doderović
Idejno rešenje kreirao niški umetnik Eško Kurtić; foto: arhiva JV

Zgrada u kojoj je živeo novinar, publicista i pisac Milorad Doderović u ulici Oblačića Rada u Nišu dobiće mural sa njegovim likom, pošto je prikupljeno 320.000 dinara za to, navode iz Udruženja novinara Srbije (UNS). Idejno rešenje murala kreirao je poznati niški umetnik Eško Kurtić.

Kažu da je novac prikupljen za manje od mesec dana od početka akcije. Inicijativu je pokrenuo upravo UNS, a podršku je dao Savet za kulturno stvaralaštvo Niša.

Akciju prikupljanja 320.000 dinara koliko je potrebno za izradu i montažu ploče, kao i oslikavanje murala u Nišu, na zgradi u kojoj je živeo Doderović, donacijama pomogle su brojne kolege, prijatelji i poštovaoci Milorada Doderovića, Udruženje novinara Srbije, Nišvil fondacija, advokatske kancelarije, PR agencije - navode iz UNS-a.

Dodaju da je za 27 dana novac uplatilo 40 donatora, a da je ideja da se oda počast novinaru koji je ostavio dubok trag u zajednici i bio veoma cenjen među kolegama, ne samo u Nišu, već u celoj zemlji.

Mural će biti na zidu zgrade u ulici Oblačića Rada, gde je Doderović i živeo. Idejno rešenje murala kreirao je niški umetnik Eško Kurtić, a u planu je da portret bude na 14 kvadratnih metara.

Osim UNS-a, akciju prikupljanja novca pokrenuli su Lokalna fondacija Niš i porodica Doderović.

Milorad Doderović Doder preminuo je u noći 30. decembra u kovid zoni niškog Kliničkog centra.

Rođen je 1953. godine u selu Marovac kod Medveđe, a novinarstvom se profesionalno bavio od 1978.

Radio je u niškom omladinskom glasilu Zbivanja, a zatim u omladinskom listu Grafit i kao stalni dopisnik republičkog lista NON, saveznog omladinskog lista Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta. 1989. godine prešao je u Narodne novine gde je 12 godina radio kao urednik, politički komentator, urednik u desku i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta.

Od aprila 2001. do aprila 2009. godine, bio je šef dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša. Bio je član Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije i preko 25 godina dopisnik australijskog radija SBS.

Čitaoci Južnih vesti mogli su da čitaju i njegove kolumne na našem sajtu.

Objavio je više publicističkih dela: „Kako se dogodio Šolević“, knjigu odabranih intervjua „Držim vas za reč“, „Amerikanac u Nišu“, “Sedma sila bez krila“, koja je nagrađena Svetosavskim pečatom na Niškom sajmu knjiga, zatim „Borci plaču posle rata“. Autor je istoimene drame koja je igrana širom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: