Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 14. 12. 2023.

| Društvo

Prilika za srednjoškolce u Nišu da budu astronomi na jedan dan

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
mesec
23. decembra, od 10 sati; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Đaci srednjih škola imaće u subotu, 23. decembra, od 10 sati, priliku da probaju rad na teleskopima u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kao i da nauče kako se planira i priprema teleskopsko posmatranje. Biće i predavanja o razvoju teleskopa kroz istoriju, kao i da čuju predavanja o Galileju, Njutnu, Hablu i Vebu.

Program je prvenstveno namenjen učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda prirodno-matematičkog smera gimnazija, ali je otvoren za sve srednjoškolce, kažu iz Astronomskog društva “Alfa” i Departmana za fiziku PMF-a. Mogu da učestvuju i zainteresovani nastavnici.

Polaznici programa upoznaće se sa najvažnijim karakteristikama teleskopa i načinom njihovog rada. Osim teorijskog predavanja biće demonstriran i rad sa četiri teleskopa koji se nalaze u Laboratoriji za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju PMF-a i polaznici će naučiti kako se planira i priprema teleskopsko posmatranje - navode organizatori.

U delu programa “Astronomija u učionici” biće predstavljeni besplatni alati i praktični primeri koji se lako mogu uraditi, na računaru ili mobilnom telefonu.

Orijentacija na noćnom nebu, merenje rastojanja do planeta Sunčevog sistema, određivanje perioda rotacije Sunca na osnovu posmatranja pega, određivanje mase Jupitera, Saturna ili supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta primenom Keplerovih zakona, merenje brzine svetlosti i detekcija ekstrasolarnih planeta samo su neke od tema/vežbi koje će biti demonstrirane u tom delu programa - kažu organizatori.

Deo programa biće paralelno realizovan i za polaznike odeljenja za fiziku Škole prirodno-matematičkih nauka koju od novembra svake subote organizuju PMF i Regionalni centar za talente u Nišu.

Na kraju programa polaznici će imati priliku da samostalno probaju da urade neke od vežbi, na računaru i uz pomoć papira i olovke. Naučiće kako se posmatrački podaci prikupljaju i analiziraju. Samostalno će prikupiti podatke (korišćenjem programa na računaru) i izračunati dužinu astronomske jedinice, period rotacije Sunca, rastojanja do planeta Sunčevog sistema, masu Jupitera, Saturna i “naše” supermasivne crne rupe ili će na snimljenim fotografijama pronaći neku ekstrasolarnu planetu - piše u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na sajtu AD “Alfa”. Rok za prijavu je sreda, 20. decembar, do 23:59. Učešće u programu je besplatno, ali je prijava obavezna jer je broj mesta je ograničen.

Program je deo projekta “Kako dohvatiti zvezde”, koji realizuje AD “Alfa” uz podršku Centra za promociju nauke Beograd.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: