Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 20. 9. 2023.

| Društvo

Prilika za žene da podele svoja iskustva sa GAK-a u četvrtak u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
GAK Nis; foto: Vanja Keser
U centru Niša od 10:30 do 13 sati; ilustracija; foto: Vanja Keser

Karavan “#mojepravodaznam” Beogradskog centra za ljudska prava obići će niški Trg kralja Milana u četvrtak, 21. septembra, pa će žene imati priliku da razmene iskustva koja se tiču tretmana koje su imale u porodilištima, ali i da se informišu o pravima koja tamo imaju. Događaj će trajati od 10:30 do 13 sati.

Ideja je, kažu iz Centra, da na licu mesta osnaže i informišu pacijentkinje, ali i da one kroz direktan razgovor mogu da razmene iskustva i informacije.

Nakon obilaska Niša i drugih gradova, Centar za ljudska prava će javnosti predstaviti analizu sa preporukama u vezi sa procedurom indukovanih porođaja u Srbiji.

Beogradski centar za ljudska prava sprovodi aktivnosti podrške i osnaživanje žena koje su prošle kroz nehuman tretman u ginekološko-akušerskim klinikama u Srbiji. Prošlog leta smo objavljivanjem kratkog igranog videa želeli da javnosti približimo traume i patnje kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene koje su bile izložene nehumanom tretmanu tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja - navode iz Centra.

Osim Niša, karavan će tokom septembra i oktobra obići Kragujevac, Novi Sad, Užice, Beograd i Šabac.

Podsetimo, o negativnim iskustvima sa niške Klinike za ginekologiju i akušerstvo svedočile su žene za Južne vesti. Neke od njih su prijavile akušersko nasilje.

O tome je u emisiji “15 minuta” govorio i direktor niškog GAK-a Dejan Mitić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag

    22:23 // 20. 9. 2023.

    Prilikom prikupljanja iskustva o porođajima bilo gde treba uzimati u obzir specifično psihičko stanje porodilja.U narodu se trudnoća zove,ne bez razloga, "drugo stanje" koje prilikom , i posle porođaja može da ide od blagog poremećaja pa do post partalne psihoze sa,ili bez,ubistva novorođenčeta.Ovo je blago rečeno neformalno ali svejedno štetno javno izricanje osude osoblju GAKa Niš.

    • nikita

      09:37 // 21. 9. 2023.

      Verovatno sam bila u post partalnoj psihozi kada u sobi u porodilistu, na 40 stepeni nije bilo klime. Mozda sam halucinirala. Ili kada mi je sestra da dugackim crveno nalakiranim noktima pokusavala da mi ukljuci infuziju, ali bezuzpesno(verovatno zato sto sa tolikim noktima ne moze da se radi nista). Predraze, lezite par dana sa zenama u porodilistu pa onda komentarisite.

    • Anastasija

      18:03 // 21. 9. 2023.

      Evo halucinirala sam da su laktacijske sestre bile "preljubazne" prema meni,kao i da lekar nije hteo da me pregleda nego je pustio specijalizantkinju kojoj je rukavica nakon manuelnog pregleda grlica na pitanje doktorka sto je mokra rekla da imam sekret dok mi je plodova voda curila dva dana, a veliki strucnjaci nisu prepoznali visoko prsnuce vodenjaka. Aleksa je malo pozurio ali smo izasli citavi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: