Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 14. 10. 2023.

| Društvo

Pripadnici 63. padobranske brigade slave krsnu slavu i Dan jedinice

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
padobranci
Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i vojnih padobranaca;Foto: Vojska Srbije

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i Dana vojnih padobranaca održana je na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a obeležavaju se u spomen na 14. oktobar 1944. godine, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i najistaknutijim pojedincima uručene nagrade i pohvale. padobranci Svečanost obeležavanja Dana jedinice održana u Nišu; Foto: Vojska Srbije

Padobranci 63. padobranske brigade su u prethodnom periodu uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral, posvećenost i profesionalizam, i time potvrdili da ova brigada s pravom uživa status elitne jedinice Vojske Srbije. Pripadnici 63. padobranske brigade obeležili su danas i krsnu slavu - Pokrov Presvete Bogorodice, koja se u ovoj jedinici proslavlja od 2002. godine - kažu u Vojsci Srbije.

Svečanost je završena polaganjem venaca kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima brigade i skokom padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranske brigade.

Skupu su prisustvovali predstavnici Generalštaba i jedinica Vojske Srbije, raniji komandanti brigade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja veterana i institucija sa kojima jedinica sarađuje.


Prvi padobranski bataljon fomiran pre 79 godina

Prvi padobranski bataljon koji je formiran u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji, osnovan je 14. oktobra 1944, baš na dan kada je Niš oslobođen od fašizma. Iako se vojna padobranska tradicija u Srbiji baštini od predratnih godina, osnivanje bataljona uz pomoć savezničkih snaga, uzima se i za datum koji naslednica 63. padobranska brigada slavi kao svoj rođendan. 63. badobranska brigada Čast da se bude pripadnik 63. brigade nije nastala preko noći, već se dugo gajila; foto: J. D.

Padobranci 63. brigade i danas su najelitnija formacija srpske vojske, a na vojnim vežbama sa drugim državama često pokazuju svoje bravure u veranju, borbenom spasavanju i traganju, noćnim skokovima.

Na niškom vojnom aerodromu formirana je i spomen soba 63. padobranske brigade, koju su padobranci oformili 1995. godine kako bi sačuvali sećanje na njene pripadnike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • limun

    17:28 // 25. 11. 2023.

    Sve je ovde pogresno instrumentalizovano. Prvo, slavi se slava. to je verski cin i pretpostavimo da u svakoj jedinici ima i vernika i ateista i agnostika, pa smatram da je proslava slave nametanje necije volje vecini.
    Drugo, proslavlja se datum iz drugog rata a dogadjaj se desio u stranoj zemlji.
    Trece, aerodrom nosi ime nekog oficira za koga niko nije cuo i td i td.

  • Pados u penziji

    16:50 // 15. 10. 2023.

    Kad popis kaže da polovina stanovništva nije rođena u Nišu onda nije ni čudno ovakvo lupanje gluposti.14.Oktobar je dan vojnih padobranaca bio i ostao.I za vreme komunista,socijalista,delom demokrata koji su rasformirali i zabranili obeležavanje pa do ovih danas.Dakle 14.oktobar kao dan jedinice nema veze ni sa oslobađanjem Niša ni sa ovima ni sa onima.Ja sam ponosan sto sam njen penzioner

  • Maja

    10:26 // 15. 10. 2023.

    Mnogi koji ovde pišu komentare, ne znaju ko su ,,padobranci" pa bolje i da ne pišu komentare. Kao rođena nišlijka, ponosna sam na to sto je brigada stacionirana baš ovde. Padobranci su ponos Srbije i šire...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: