Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 4. 5. 2016.

| Društvo

Pripravnost u Prokuplju zbog mogućeg izlivanja Toplice

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
toplica-1.jpg
Toplica kod romskog naselja već izlazi iz korita; foto: Lj.M.

Reka Toplica je za prethodna 24 sata porasla za oko 90 centimetara i nalazi se na granici redovne odbrane od poplava koja iznosi 170 centimetara. Sve službe su u pripravnosti.

Tokom jučerašnjeg prepodneva vodostaj na Toplici je bio na 80, a dan pre toga na 20 centimetara, pa je zbog naglog porasta vodostaja za relativno kratak vremenski period, održana hitna sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije u Prokuplju na kojoj su formirani mobilni timovi koji prate nivo reke i obilaze kritična mesta na kojima se ranije izlivala Toplica. 2 Spremni džakovi sa peskom u slučaju izlivanja; arhivska fotografija: Lj.M.

U slučaju daljeg rasta nivoa Toplice, kao i njenih pritoka, spremni smo da na vreme intervenišemo i pokušamo da zaštitimo delove koji su kritični i na kojima je ranije bilo izlivanja. U ovom trenutku već je spremno 1. 000 džakova peska koji će biti upotrebljeni u slučaju potrebe. Na sednici štaba je naložena i pripravnost svih službi i mehanizacije kako bi se brzo i efikasno reagovalo u slučaju daljeg porasta i izlivanja reke – rekao je predsednik Opštine Miroljub Paunović.

Inače, ovo je drugi put za nepuna dva meseca da Toplica dostigne gornji nivo granice redovne odbrane od poplava. Sredinom marta, takođe zbog obilnih padavina, pretilo je izlivanje na nekoliko kritičnih mesta, uključujući i gradsko groblje koje se nalazi uz samo korito reke.

Tada je urađen zaštitni bedem od džakova napunjenih peskom, a štićena su i kritična mesta u samom gradu poput divljeg romskog naselja Mala Guba i Liparske ulice u Gariću gde je postavljeno oko 4.000 džakova, čime je zaštićeno 200 domaćinstava od plavljenja. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: