Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 18. 3. 2019.

| Društvo

Pripreme u Nišu počele, pa vojna parada odložena

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
vojska
Parada ipak 9. maja; foto: V. K.

Velika vojno-policijska parada koja je prvo najavljena za 24. mart u Nišu i zbog koje su već izvađene bandere i srušeni ivičnjaci na bulevaru, biće izvesno odložena za 9. maj jer je to novi predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da je bilo neprihvatljivo da se parada pravi na dan početka agresije ističu predsednik Vojnog sindikata Novica Antić i vojni analitičar Aleksandar Radić i napominju da je bespotrebno trošenje novca.

Nakon što je pompezno najavljeno da će na 20 godina od početka NATO bombardovanja u Nišu vojska i policija pokazati svoju opremu i spremnost, predsednik Vučić danas se predomislio. Kako RTS prenosi, on je zamolio je da ona bude održana 9. maja, a da u Nišu bude samo obeležena godišnjica NATO agresije. Nije, međutim, rekao kako.

Mi ćemo ove godine u Nišu koji je mnogo stradao tokom agresije govoriti o tome šta se dešavalo pre 20 godina. Zamolio sam da se parada pomeri za 9. maj i da tada prikažemo koliko je naša vojska i policija napredovala, a 24. da se setimo svih stradalih i poginulih i da gledamo u budućnost u kojoj ćemo da čuvamo i gradimo mir i da se zahvalimo svima koji su nam pomagali - rekao je predsednik.

rušenje Da li je rušenje ostrva na bulevaru bilo uzaludno?; foto: V. K.Međutim, Vučić nije precizirao da li će parada 9. maja na Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, biti održana u Nišu ili Beogradu. Pitanje je i da li su onda pripreme u Nišu, odnosno rušenje ostrva na bulevaru i skidanje stubova za osvetljenje, bili bespotrebni.

Da je promena datuma nakon negativnih reakcija javnosti bila neizbežna odluka predsednika Vučića, smatra Novica Antić iz Vojnog sindikata.

Parada po svojoj definiciji znači slavlje i one se prave na dan pobede. Zamislite da pravimo paradu na 6. april. Nijedna država u svetu ne slavi i ne pravi parade na dan kada je napadnuta. Nije nam jasno zašto je takvo naređenje doneto, a voleli bismo i da vidimo šta su razlozi što se ona sada odlaže - kaže Antić.

Ističe da je 9. maj logičan datum, ali da je generalno organizovanje vojne parade u ovom trenutku “nepotrebno trošenje novca, posebno što nije planirano”.

Sa njim se slaže vojni analitičar Aleksandar Radić koji se pita kome je uopšte palo na pamet da se napad obeležava paradom i ističe da u srpskoj istoriji ima puno pogodnijih datuma za proslavu.

Bilo je pokušaja da se odbrani ta ideja, poput toga da ne treba da kopiramo druge. Ali ko organizuje paradu kada je napadnut? Da li Amerikanci organizuju proslavu da dan napada na Perl Harbor? Ako je to komemoracija ne pravi se tada parada i ne izlaze tenkovi. Ovo što je predsednik odlučio bilo je neizbežno - kaže Radić.

vojska Napominje da mnoge bogatije zemlje ne organizuju tako često parade, kao i da se tako nešto dugo planira.

Rusi su za svoju devetomajsku počeli pripreme još na početku godine. Kod nas se mnogo pravi ad-hok predstava koje služe za unutrašno političku promociju - objašnjava Radić.


“Veliki trošak i zloupotreba vojske”

Predsednik Vojnog sindikata apeluje na državni vrh da se vojska ne zloupotrebljava u političke svrhe, a napominje i parada vojsci ne treba jer postoje mnogo veći problemi.

Potrošiće se mnogo novca u trenutku kada mi kao vojska nemamo sredstva ni za regres i topli obrok i druge potrebe koje su nam važniji. Takve aktivnosti se planiraju i odobravaju se finansije za to. Morate da odvojite novac za dnevnice, transport opreme košta, kao i smeštaj i dodatna ishrana. Pored toga, naši vojnici su preopterećeni redovnim zadacima, vojska nam je nepopunjena - ističe Antić.

Kaže da je prema nezvaničnim informacijama prethodna parada koštala oko 160 miliona dinara, ali da zvaničan odgovor nisu dobili od Ministarstva odbrane, iako su to tražili pristupom o informacijama od javnog značaja.

Napominje i da takve parade “služe u dnevno-političke svrhe i za lični politički marketing, dok vojnicima samo prave probleme”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    20:44 // 24. 3. 2019.

    Parade treba da bude u inat svim kukavicama, defetistima, izdajnicima i petokolonašima.

    • Bane

      09:30 // 25. 3. 2019.

      Veze ti Milane nemaš... Organizovati paradu na dan kada su nas zverski napali NATO FAŠISTI, bilo bi isto kao da parastos obeležiš vatrometom.

  • Braislav Petrovic

    20:36 // 19. 3. 2019.

    Od parade nema nista.Do maja meseca mnoge stvari ce doci na svoja mesta.

  • fobija

    10:23 // 19. 3. 2019.

    Posekli bandere - plase se vesala.Nije to zbog parade,to im bio izgovor.

    • Smuk

      12:31 // 19. 3. 2019.

      @fobija : Ha,ha... ova ti je bila carska!
      Svaka ti čast !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: