Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 5. 6. 2020.

| Društvo

Pripremna nastava u dvorištu škole u Donjoj Trnavi - zbog prirode i korone

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skola trnava foto M.R
Pripremna nastava na otvorenom; foto: M. R.

Dok se direktori škola dovijaju kako da obezbede propisane uslove za osmake koji su odlučili da na pripremnu nastavu dođu u školu, kako kaže Marko Ristić, direktor Osnovne škole “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi kraj Niša, oni sa tim nemaju problema. Inače, kako kaže, kada je lepo vreme praktikuju nastavu u svojoj botaničkoj bašti, a sada je to još korisnije zbog mera koje se preduzimaju u vezi sa virusom korona.

skola trnava2 foto M.R Učenje i druženje uz mere predostrožnosti; foto: M. R.Drveni stolovi i školske klupe, knjige, olovke i zaštitne maske - to je slika koja stiže iz školskog dvorišta u Donjoj Trnavi ovog juna.

Ideja mi je bila, od kada sam postao direktor pre 5 godina, da svako odeljenje ima svoju letnju učionicu. Pošto inače imamo mnogo lepo dvorište. To je botanička bašta koja formirana 1956. godine i specifična je po rastinju. Veliko ja 2,5 hektara i imamo nastavu u dvorištu, a sada je i ova situacija sa koronom - kaže direktor Ristić.

Deca svakako nose maske, jer dolaze iz 9 različitih sela, od Sečanice do Draževca, i osim u školi, nemaju svi priliku da se druže međusobno.

img_3186 Botanička bašta u školi; foto: Blog školeRistić kaže da se na njihov upit da li žele priprmenu nastavu onlajn ili uživo u školi, više od dve trećine osmaka odlučilo da posle vanrednog stanja i izolacije dođe u školu.

Sve što može radimo u dvorištu. Inače to radimo, jedino kada je nešto komplikovanije gradivo kao što su matematika ili fizika. Imamo i vanjske table koje premeštamo i to nam je sada od pomoći u vreme epidemije - kaže Ristić.

Ovakav odziv i želja da dođu u školu na nastavu, kako kaže direktor, oslikava i svakodnevicu u OŠ “Branislav Nušić” kada je reč o redovnosti pohađanja nastave.

Mi na kraju školske godine imamo 0 izostanaka za razliku od gradskih škola - kaže Ristić.

img_3192 Zaštićene vrtse; foto: Blog škole

Počeci rada ove škole datiraju još iz 1885. godine, a kao osmogodišnja škola počela je da radi 1956. godine kada je i počelo formiranje botaničke bašte u velikom dvorištu.

Tu su sada 42 familije biljaka i 217 stabala raznovrsnog drveća.

Mnoge od ovih vrsta drveća su zaštićene vrste – japanski dud, japanska dinja, homoljski hrast, ginko biloba… Travnjak je očuvan i pokriva najveći deo školskog dvorišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    19:19 // 5. 6. 2020.

    Samo neka se paze od krpelja!

  • Jovana Antić

    18:55 // 5. 6. 2020.

    Svaka čast!!! Ovako se vodi škola! Ovo je za svaku pohvalu, jer se vidi posvećenost poslu.

  • Stari Nislija

    15:37 // 5. 6. 2020.

    Ovo je za svaku pohvalu! Tako se čuva zdravlje naše dece i životi njihovih roditelja. Kada bi svako od nas imao ovakav pristup u borbi protiv ovog opasnog virusa epidemija kod nas bi bila davno završena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: