Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 6. 4. 2021.

| Društvo

Priroda Srbije i na gradskim autobusima u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
eu bus
Jedan od autobusa; foto: EU

Autobusi u Beogradu, Novom Sadu, ali i Nišu biće ulepšani slikama prirode Srbije u okviru akcije “Zdrava priroda za zdrav život” koju u Srbiji sprovodi Delegacija Evropske unije. Kampanja bi trebalo građanima prikaže neverovatne pejzaže Srbije i da istakne značaj zaštite biodiverziteta i očuvanja prirode u skladu se EU programom “Natura 2000”.

Dva meseca će autobusi na nekoliko linija kružiti u 3 najveća srpska grada.

Izuzetne fotografije prirode koje su deo foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“ kružiće dva meseca u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u različitim autobusima i trolejbusima. Na primer, linije 16, 95 ili 65 koje kreću iz različitih beogradskih naselja voziće se u pratnji vukova, konja i prelepih pejzaža šuma Nacionalnog parka Tara - piše u saopštenju.

Fotografije su umetnici slali na konkurs, a najbolje će biti “izložene” na vozilima gradskog prevoza.

eu bus Natura 2000; foto: EU

Ipak, kako pojašnjavaju, priča je mnogo više od umetničke i tiče se značaja zaštite biodiverziteta i očuvanja životne sredine.

Zdrava priroda je zdraviji život svake osobe, i zbog toga je svako od nas dužan da zaštiti prirodno stanište i biodiverzitet. Srbija je domaćin mnogih važnih i jedinstvenih ekosistema i biodiverzita. Drago mi je što ovde možemo predstaviti neke od njih i podići svest o zaštiti ovog prirodnog blaga - rekao je ambasador EU Sem Fabrici.

Ovo je ujedno vitalna tema za Srbiju i vezana je za Poglavlje 27 u sklopu pridruživanja EU. Kako piše u saopštenju, deo poglavlja je i uspostavljanje mreže “Natura 2000” u Srbiji.

Ova mreža je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u Evropskoj uniji, uspostavljen sa ciljem da se obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa i da ekosistemi Evrope ostanu zdravi i izdržljivi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posečeno drveće i nastali travnjak

    10:42 // 7. 4. 2021.

    Stavite slike posečenih jelki iz centra, tuja sa Bulevara, onog hrasta iz Gradske bolnice... To će da nam pročisti vazduh!!! A
    travnjak na slici nek bude onaj iza Zone 3 gde je iskopan temelj za novu zgradu koja niče između tri solitera! Sledeći za seču je drvored pored Svetosavskog parka! napreDNO

  • Doktor

    00:32 // 7. 4. 2021.

    Bez pejzaza na autobusima ne mozemo dazivimo.Bolje poboljsajte red voznje na liniji Niska banja-Minovo naselje.Sve smo zavrsili pa je doslo da gledamo slike sramota.Ljudi nemaju hleb da jedu i gde da zive ,bolje time neko da se bavi.

  • Torpedo

    16:52 // 6. 4. 2021.

    Al, ce nepismeni i zatucani ,da se iscudjuju! Iscrtajte ih i iznutra, da pojedini blenu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: