Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 18. 9. 2019.

| Društvo

Prirodno-matematički fakultet u Nišu proslavio 20. rođendan

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
PMF Niš
Jubilej proslavljaju uz seriju zanimljivih predavanja; foto: JV

Izdvajanjem studijskih grupa iz sastava Filozofskog fakulteta - 1999. godine nastao je Prirodno-matematički fakultet u Nišu, na kome se školuju studenti na departmanima za matematiku, računarske nauke, fiziku, hemiju, geografiju i biologiju. Narednih dana će povodom 20 godina postojanja biti održana serija zanimljivih predavanja iz različitih oblasti.

Niški PMF je danas proslavio 20. rođendan, a kažu da je od osnivanja do danas više od 5.000 studenata završilo sve nivoe studija. Na ovom mladom niškom fakultetu, dodaju, nastavni i naučno-istraživački proces izvodi 133 nastavnika, 22 saradnika i 56 istraživača.

Ovim povodom možete pratiti i seriju predavanja, narednih nedelja, u crvenoj sali Fakulteta, Višegradska 33 Niš (prvi sprat) - najavljuju sa fakulteta.

"Fizika Guliverovih putovanja" tema je predavanja koje će u četvrtak 19. septembra održati profesor Ljubiša Nešić sa Departmana za fiziku, dok će u petak 20. septembra o satelitskim snimcima i njihovoj primeni u geonaukama govoriti Milan Milovanović asistent sa Deprtmana za geografiju.

Profesor Ljubiša Đorđević sa Departmana za biologiju i ekologiju će u ponedeljak, 23. septembra pričati o vantelesnoj oplodnji, kloniranju i transferu embriona, a sutradan će tema predavanja profesorke Jelene Manojlović sa Departmana za matematiku biti "Romeo i Julija - dimanički model ljubavi".

"Kako pobediti u "gluvim telefonima" - pouzdan prenos podataka kroz nepouzdan medijum" - otkriće u sredu 25. septembra profesor Marko Petković sa Deprtmana za računarske nauke, dok je sutradan termin rezervisan za predavanje "Plazma-haos naelektrisanih čestica - od računarskog čipa do medicine" o čemu će pričati asistent Departmana za fiziku Željko Mladenović.

O aerosolima i zagađenju vazduha će u ponedeljak, 30. septembra govoriti profesor Marjan Ranđelović sa hemije, u utorak 1. oktobra će docent Saša Stanković sa biologije predavati o insektima i njihovim strategijama opstanka, dok će poslednje predavanja u ovoj seriji biti "Kajmakčalan 2019 - odavanje pošte div-junacima", a održaće ga u sredu 2. oktobra docent Milan Đorđević sa geografije.

Sva pomenuta predavanja počinju u 19 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija 6

    23:28 // 18. 9. 2019.

    Ako je to način da se poprave narušeni međuljudski odnosi zaposlenih na fakultetu, što da ne!

  • Andjela

    19:05 // 18. 9. 2019.

    Prelepo, da pozivimo jos koju godinu pre nego sto nam otpadne krov s fakulteta <3

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: