Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 23. 1. 2024.

| Društvo

Prisustvo porođaju u Nišu i dalje zabranjeno "zbog virusa"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
ginekologija
Majke u Nišu moraće i dalje same na porođaj; foto: Vanja Keser

Iako je i u ovoj novogodišnjoj noći prisustvo gradonačelnice Dragane Sotirovski i "njenih" snimatelja tek rođenim bebama u niškom Porodilištu bilo dozvoljeno, očevima i dalje nije, pa će u jeku borbe žena da imaju pratnju na porođaju zbog akušerskog nasilja u Nišu ipak morati da budu same, a objašnjenje je "visok rizik od intrahospitalnog širenja virusa". Ministarka zdravlja smatra da prisustvo pratnje treba da bude moguće u svim porodilištima i nije pominjala epidemiološku situaciju kao ograničenje za to.

Tokom prošle godine Južne vesti su se u više navrata bavile temom akušerskog nasilja, koje je nadležnima inače nevidljivo, ali ne i ženama koje posebno glasno u poslednje vreme svedoče o tome, pa i na jugu, nakon što ih je na to ohrabrila majka čija je beba, kako sumnja, upravo zbog toga preminula nakon porođaja.

Dok se problem akušerskog nasilja sistemski ne reši, žene traže sigurnost i mogućnost da na porođaju ne budu same, a nakon protesta u Sremskoj Mitrovici njihov zahtev je prihvaćen, ali tim Kreni-promeni, čiju peticiju je potpisalo skoro 200.000 ljudi, traži da pratnju porodilje imaju u svim porodilištima.

U najvećem porodilištu na jugu, u Nišu, ženama je pratnja bila dozvoljena prošlog leta, ali svega par meseci, a mogao je da prisustvuje samo suprug i to uz obaveznu "školu". Od oktobra prošle godine to više nije moguće, pa ni danas kada žene to zahtevaju više nego ikada. Iz UKC Niš objašnjavaju i razloge za to.

Na osnovu parametara kretanja respiratironih infekcija u populaciji i samom UKC Niš, Komisija za bolničke infekcije UKC Niš, zaključila je da postoji visok rizik od intrahospitalnog širenja virusa kako kod zaposlenih tako i kod pacijenata u UKC Niš. Ovim povodom Komisija za bolničke infekcije UKC Niš dala je predlog mere - obustava poseta pacijentima u UKC Niš u periodu trajanja visokog rizika i strogo pridržavanje opštih mera prevencije u kontroli bolničkih infekcija. Iz istih razloga takva preporuka je data i za prisustvo roditelja porođaju - odgovaraju.

Ova zabrana važi za očeve, ali ne i za gradonačelnicu Niša, koja je ponovo u novogodišnjoj noći obišla porodilje i tek rođene bebe, prišla im i uručila poklone.

Kada će sa svojim suprugama i bebama moći da budu i očevi, koji inače u porodilište mogu da uđu samo ako su potpuno zdravi i uz to imaju neophodne briseve, za sada nije poznato.

Komsija za bolničke infekcije UKC Niš redovno se sastaje i razmatra epidemiološku situaciju kako u opštoj populaciji tako i u samom UKC te će se mere prevencije prilagođavati u skladu sa epidemiološkom situacijom - naveli su iz UKC Niš.

Na ovu temu govorila je danas i ministarka zdravlja Danica Grujičić na Televiziji K1, a smatra da pratioci na porođaju, tamo gde mogu da budu izolovani sa porodiljom, treba da prisustvuju porođaju ukoliko žele i nije pominjala epidemiološku situaciju kao vid "zabrane" za to.

Međutim, vi imate porođajne sale koje su zajedničke. Kako će neko da gleda porođaj neke druge žene? To su vrlo osetljive i intimne stvari. Naravno, ja bih u svakoj bolnici napravila mogućnost da otac ili ko god bio pratilac bude tu dok se žena porađa. Mislim da to treba da bude bez finansijske nadoknade, jer otac ima pravo da prisustvuje rođenju svog deteta ili ako je žena samohrana majka, ima pravo da ima nekog kome veruje, ko će da je drži za ruku - rekla je ministarka.

U niškom porodilištu ovo nije ograničenje, jer ima više porođajnih sala u kojima bi očevi mogli da budu podrška svojim suprugama u trenutku rađanja.

Podsetimo, Vranjanke će u subotu, 27. januara u 5 do 12 imati protestnu šetnju kako bi pružile podršku svakoj ženi koja je doživela akušersko nasilje, a posebno onim hrabrim ženama koje su se odvažile da takvu vrstu nasilja prijave nadležnima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dokle vise

    14:52 // 25. 1. 2024.

    Ma samo u niškom porodilištu je do skoro bilo oduzimanje telefona i predaja odmah kod portira, sada u celoj državi može pratnja a ovde je zaboga Korona. Ali ako, kao i sve u ovoj zemlji, dok cutimo- gazite još više, verovatno da i nismo za bolje. Tuga da tužnije ne može biti.... Od najlepše stvari na svetu samo vi Nišlije tj Nislijke doživljavajte kao najveći košmar i strepnju.

  • Predrag Cvetanović

    18:36 // 24. 1. 2024.

    Postoji jedan veoma ozbiljan razlog da osobe koje nisu rodbinski neutralne prisustvuju porođaju a to je da svojim nestručnim si subjektivnim komentar-
    ima utiču na rad lekara.Ako već neko treba da prisustvuje,to bi mpgao da bude zaštitnik prava pacijenata kao neutralna osoba i sa osnovnim znanjem medicinske struke.

  • Ivan

    10:01 // 24. 1. 2024.

    Slavica @
    Za tvoju informaciju u Nišu ima velikog kašlja a ima i varičela....eto naprimer ti virusi iz prošlog veka,jer ste svi pametniji od lekara,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: