Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 22. 2. 2024.

| Društvo

“Pritisak koji će dodatno oslabiti kriterijum" - niški prosvetari o novim pravilima

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
škola školske klupe učionica KOSTA
Nova pravila primenjuju se od danas; foto: A. Kostić

Za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna je saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja, nastavnici moraju da procene opasnost u školi i reaguju poštujući Priručnik, za nasilje koje se desilo van škole, škola ne mora da reaguje - neke su od izmena u pravilnicima koje je donelo Ministarstvo prosvete, a koje niški prosvetari ocenjuju kao gomilu pravila koja im donose mnogo obaveza, za koje se plaše da li će ih ispuniti.

protest, prosveta Sindikati učestvovali u razgovorima; foto: S. V. Ministarstvo prosvete je nova pravila donosilo u dogovoru sa sindikatima, ali predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da mnogo njihovih predloga nije prihvaćeno. Najveća polemika vodila se oko jednog člana.

Radi se o podnošenju prijava protiv nastavnika gde je sada potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja. Ranije su roditelji direktno slali pritužbe Ministarstvu, sad kao postoji neki red, ali videćmo kako će to da funkcioniše u praksi. Prebacili loptu na škole, na odeljenskog starešinu, na nastavnike, na direktore, da oni imaju što manje pritužba, odnosno da se sve to rešava na nivou škole - smatra Ćirić.

Novo pravilo otvorilo je pitanje mogućih zloupotreba i pritisaka na nastavnike, kaže Ćirić i ističe da se nastavnici pribojavaju mogućeg “grupisanog napada roditelja”.

Mnoge kolege smatraju da se na taj način vrši pritisak na nastavnike i da će kriterijum koji je ionako slab pasti još više. Svako će da gleda da izbegne konflikt sa roditeljima - kaže Vladan Ćirić.

policija deca škola KOSTA 23 "Nameće nam se prevelika odgovornost"; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić Ministarstvo prosvete donelo je i priručnik za postupanje škola u kriznim događajima koji prosvetarima govori kako da se ponašaju ako u školi dođe do nasilja, požara, dojave o bombi i slično.

Prosvetnim radnicima se nameću stvari za koje nisu stručni, mi nismo psihijatri, nismo prošli stručnu obukuda utvrdimo da li je podmetnuta bomba. Nameće nam se prevelika odgovornost, a mi za sve to nismo ni školovani ni spremni. Te obaveze koje ćemo imati su dosta odgovorne, a pitanje je da li mi sve to kvalitetno možemo da odradimo - ističe Vladan Ćirić.

Dodaje da nova pravila podrazumevaju da će za prestupe učenika van škole, ustanova reagovati samo u slučajevima kada od nje to traži policija, Tužilaštvo ili Centar za socijalni rad. Do sada škola je u svim slučajevima morala da piše izveštaje, a sada će se uključivati samo ako se od nje to traži.

O tome kako škola treba da reaguje kada postoji sumnja ili saznanje da dete i učenik trpi nasilje, govorio je nedavno za Južne vesti otac Alekse Jankovića i istakao da se “nadležni ograđuju od nasilja”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Primus

    13:24 // 1. 3. 2024.

    Neverovatno da u Srbiji ima bezbroj nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama koji čak predaju deci sa srednjim školama ili višim školama bez osnovnih a kamoli master završenih studija.. D O K L E VI Š E T A K O? Prema nekim izvorima, prosveti nedostaje čak 18000 nastavnika. KADA ĆE VLADA I MINISTARSTVO PROSVETE DA IZAĐU PRED NAROD I RODITELJE DECE I DA KAŽU U ČEMU JE NJIHOV PROBLEM

  • Saki

    11:28 // 24. 2. 2024.

    Moj predlog je svu tu diiiivnu decu skoluju roditelji kod kuce jer oni i ovako sve znaju i odlicno procenjuju znanje svoje dece.Tako ce se izbeci svi problemi, a kad vide koliko su im deca nevaspitana i kolike su neznalice, nek prijave sami sebe. Uzgred, tako ce se eliminisati i nasilje u skolama

    • Ja, Sofronije

      02:05 // 26. 2. 2024.

      Nista tako kratko, a pametno dugo nisam procitala, svaka cast ! Kamo srece da udje u pravilnik, pa neka vade oci kod kuce sa onim sto su izrodili !!!

  • Penzionerka

    09:47 // 24. 2. 2024.

    Prva kontrola je direktor, druga i najvaznija su prosvetni inspektori. Roditelji sude na osnovu decje price. Ko treba da kontrolise roditelje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: