Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 5. 6. 2019.

| Društvo

Pritisci na “Južne vesti” u poslednjem izveštaju “Fridom Hausa” o (ne)slobodi medija

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Danas
Južne vesti
Pritisci na "Južne vesti" u izveštaju "Fridom hausa"; foto: JV

Fridom Haus u svom poslednjem izveštaju “Sloboda i mediji” konstatovao je da vlasti u Srbiji suzbijaju nezavisne medije, da je lider Srbije Aleksandar Vučić majstor za stvaranje nove stvarnosti, a u delu u kojem se opisuju pritisci na medije u Srbiji pomenut je i slučaj poreske kontrole Južnih vesti.

Ova organizacija koja se bavi stanjem sloboda u svetu, konstatovala je da se sloboda medija u svetu pogoršala u prethodnoj deceniji, a taj trend nije zaobišao ni Srbiju.

U izveštaju se navodi da su predsednik Aleksandar Vučić i njegova administracija imali, poput Mađarske, veliki uspeh u ublažavanju kritičkog novinarstva. On i Viktor Orban konsolidovali su vlasništvo nad medijima u rukama svojih prijatelja.

Posebno su se osvrnuli na nedavnu privatizaciju televizija Prve i O2.

Krajem 2018. godine, brat vrhovnog zvaničnika SNS-a kupio je dva nacionalna televizijska kanala. Poseduje i tri online portala, radio stanicu i devet kablovskih kanala - navodi Fridom Haus.

Ono što u izveštaju, kako pišu, još više zabrinjava je pritisak na one medije koji bi profesionalno da rade svoj posao. Posebno su izdvojili finansijski pritisak i uznemiravanje medija od strane poreskih vlasti.

Tokom 2018. godine, veb sajt Južne vesti, poznat po kritičkom izveštavanju na jugu Srbije, podvrgnut je petomesečnoj poreskoj istrazi za pet godina - podseća Fridom Haus.

Podsetili su i na sličaj Vranjskih kada je gde se dolazak poreskih inspektora poklopio s objavljivanjem intervjua s bivšim šefom poreske uprave.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos.

U vezi sa postupcima poreskih vlasti prema Južnim vestima reagovao je veliki broj domaćih, ali i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima slobode informisanja u svetu. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se "žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro".

Novinarska udruženja tražila su reviziju postupka, kao i da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Iako je Vlada Srbije nakon sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja se nisu složila i zahtevala su da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori.


Medijsko okruženje teže nego u Mađarskoj

Sloboda štampe je, kako piše Fridom haus, u Srbiji politizovana manipulacijom zakona.

Medijski zakoni koji su ranije usvojeni su, kako pišu, u skladu sa međunarodnim standardima, ali nema kapaciteta za njihovu implementaciju.

Često se u izveštaju upoređuju Srbija i Mađarska, kao i Vučić i Orban, ali se zaključuje da je u Srbiji medijsko okruženje mnogo teže za novinare.

Verbalno maltretiranje od strane političara i online naloga su sveprisutni, a napadi tabloida koji su naklonjeni vladi su redovna pojava. Medijski radnici se često nazivaju izdajnicima i stranim plaćenicima - ističe Fridom Haus.

U izveštaj je ušlo i paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, kao i činjenica da Vlada ima važnu ulogu u podršci provladinim medijima u Srbiji.

Ova organizacija naglašava da su neliberalni lideri Mađarske i Srbije majstori izgradnje velike naracije i stvaranja nove stvarnosti.

Preplavljanje medijskog sadržaja vlastitim političkim porukama omogućava onima koji su na vlasti da dominiraju političkim programom, skrenu javnu raspravu sa osetljivih pitanja i na kraju kontrolišu i manipulišu javnom sferom - ističe Fridom haus.

O tome kako REM ne funkcioniše, kako se za propagandu koristi Tanjug i kako to može da se promeni pročitajte u izveštaju - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Fića 500xl

    23:51 // 5. 6. 2019.

    Molio bih botove da budu malo kreativniji sa komentarima, jerbo ovaj portal čitaju pametni ljudi. Nije vam ovo kurir i informer. Ajmo malo pokažite napredni nivo. Nemoj da ste na nivou sns ministara. Možete vi bolje, učili ste škole, i dan danas imate valjda strah od učiteljice. Pokažite bre da ste sajber kurajberi...A kad bolje pomislim... Zabole nas za vas...

  • Zarobljena drzava

    23:34 // 5. 6. 2019.

    Zasto na Zoni nema vesti o paljenju automobila Dusana Ostojica iz Zajecara? Zasto na NTV i TV Pink niste mogli da cujete opoziciju vec vise godina? Zasto Vucic zauzima 90% svih vesti u Srbiji i zasto ga ima u svakom filmu na TV Pink?

    Ova vlast je kupila sve medije i pokusava da kontrolise svaku izjavu i sve sto moze da se cuje u medijskom prostoru. FH izvestaj je blaga ocena u odnosu na realnost.

  • Jelena

    22:49 // 5. 6. 2019.

    Kakva je to organizacija sa sedištem u Americi koja će realno da govori o stanju u medijima u našoj zemlji. Amerika želi da porobi i podtlači Srbiju a ne da je unapredi. Zašto ne pišu kakvo je stanje slobode medija u Prištini , Albaniji ili Crnoj Gori.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: