Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:22, 13. 5. 2021.

| Društvo

Pritisci na nezavisne lokalne medije sve "kreativniji", ali ih ohrabruje podrška javnosti

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
sastanak
Predsavnici lokalnih medija saglasni da im je podrška javnosti i međunarodnih organizacija od velike važnosti; foto: T. T.

Da su nezavisni lokalni mediji na jugu Srbije u poslednje vreme izloženi različitim pritiscima, što pokazuju tužbe beogradske firme protiv portala Info Vranjske i agencije Jugpres i slučaj lažnog sajta Južnih vesti, zaključak je sastanka na kome su o slobodi medija razgovarali urednici medija sa predstavnicima Britanskog saveta i ambasade. Navode i da je medijima od velikog značaja za profesionalan rad podrška javnosti, kao i međunarodnih organizacija.

Početkom aprila beogradska kompanija Milenijum tim, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali, tužila je leskovačku agenciju Jugpres i vranjski portal Info Vranjske i njihove glavne urednike zbog tekstova koje su objavili na svojim portalima, a koji su u stvari izveštaj sa konferencija za štampu Narodne stranke, što je, kako kaže urednik vranjskog portala Saša Stojković, jedan od načina uništavanja malih medija i onemogućavanja da rade svoj posao.

Nama je podrška međunarodnih organizacija dakle ona jedina slamka spasa, sa drugih strana pomoći jedostavno nema. Podrška javnosti je ono što nas održava u životu, ali ovde se ne radi o takvoj vrsti naše potrebe, te smešne tužbe po 100 evra je nešto što bi uništilo daleko veće firme nego što je naša ili bilo koja medijska kuća u Srbiji - ističe Stojković.

Da je podrška Britanske ambasade i Britanskog saveta za slobodno izveštavanje značajna saglasna je i urednica agencije Jugpres Ljiljana Stojanović, te je ona istakla da je posebno važna u vreme kada je sve manje profesionalnih medija na lokalu koji nisu pod kontrolom vlasti. sastanak Urednici Info Vranjske i Jugpress-a o tužbama sa kojima se suočavaju; foto: T. T.

I kada je, zapravo, prosto nemoguće opstati zbog različitih vrsta prtisaka koji idu čak od od tih pretnji, tužbi, ozbiljnih ekonomskih pritisaka u smislu da ne dobijate projekte na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u medijskim sadržajima, do toga da postoje ozbiljni pritisci na članove porodica koje su možda na bilo koji način vezani za javni sektor - rekla je ona.

Novi alat za diskreditaciju i uzurpaciju nezavisnih medija jeste i lažni portal "Južnih vesti" koji se pojavio početkom februara, te glavna i odgovorna urednica pravih Južnih vesti Gordana Bjeletić naglašava da su pritisci postali "kreativni".

Videli smo da oni koji pritiskaju, koji pokušavaju da na različite načine da spreče da se razotkiravaju neleagalne i nelegitimne stvari, da se razotkrivaju oni koji su za to odgovorni, na vrlo kreativne načine pokušavaju da spreče novinare da rade svoj posao. Nekada ranije to su bile otvorene pretnje, bilo je više i fizičkih napada, sada vidimo da ono što je jako opasno da se za to koriste sva raspoloživa sredstva u državi - ističe Bjeletićeva.

Pored pritisaka, Bjeletićeva ističe da se u Srbiji profesionalni mediji suočavaju i sa nedostatkom pravne zaštite, ali i sa diskriminacijom.

"Južne vesti" su zbog lažnog portala koji je ukrao ime Južnih vesti podnele tri prijave, neke su krivične, neke su prekršajne, imamo situaciju da je u jednom slučaju da je na dve instance odbačena jedna krivična prijava i to pravnici tumače kao skandal, jer su argumenti upotrebljeni pravno bez ikakvog osnova, to je ono što nam daje najveću nesigurnost - dodaje ona.

I pored toga što sistem zaštite ne funkcioniše, ističe da ih ohrabruje javnost, te da ih ona štiti, kao i to što obavljaju svoj posao profesionalno.


Podrška za slobodne medije i od međunarodnih organizacija

sastanak Fabrici ističe da UK ostaje posvećeno slobodi medija i demokratiji; foto: T. T. Kako bi osnažili profesionalan rad lokalnih medija kroz programe pomoć pružaju i Britanska ambasada i Britanski savet, a zamenica britanske ambasadorke Rebeka Fabrici je na sastanku sa predstavnicima lokalnih medija istakla da su nezavisni mediji osnova svakog funkcionalnog društva i da vode većoj stabilnosti i prosperitetu.

Za sve one koji napadaju novinare zbog toga što rade svoj posao su glavni ciljevi Globalne koalicije za slobodu medija osnovane u Londonu 2019. godine. Kao kopredsedavajući, zajedno sa našim kanadskim kolegama, mi ćemo, kao i do sada, nastaviti da ukazujemo na sve slučajeve i situacije koje nisu u skladu sa ovim ciljevima - istakla je ona.

Priče koje mediji plasiraju oslikavaju, istakao je direktor Britanskog saveta za Zapadni Balkan Piter Braun, prioritete i interese građana, te dodao da je od ključnog značaja da novinari imaju pristup tačnim informacijama.

Podsetimo, zbog pritisaka na nezavisne lokalne medije i kada je reč o tužbama, ali i lažnom sajtu "Južnih vesti", ustala su medijska udruženja, a nisu izostale ni reakcije javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petkovic

    07:48 // 14. 5. 2021.

    Vi ste gori od vučićevih medija. Nezavisni, malo sutra.

    • Čudesni dribling

      08:54 // 14. 5. 2021.

      U pravu si, ovi su zavisni od raskrinkavanja katastrofalne vlasti i pravovremenih i detaljnih informacija o njenim mnogobrojnim aferama, neznanjima i nespretnostima koje nas skupo koštaju!

  • BATA

    23:36 // 13. 5. 2021.

    Ko moze da nabroji slobodne medije.I drzavni su pod kontrolom istog gazde ko i ti tzv nezavisni.

  • Pepe l.tv. Niš

    22:13 // 13. 5. 2021.

    Radni zadatak novinara je da prisustvuje događajima od značaja i da sa njih prenese vesti i utiske. Međutim, novinar mora proveriti verodostojnost tih vesti, naročito kada ih iznose političke partije, jer će upasti u zamku prenošenja neproverenih vesti zarad navodnog senzacionalizma onih koji preko novinara žele da je plasiraju u medije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: