Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 7. 8. 2019.

| Društvo

Pritužba Nišlije zbog diskriminacije - taksista nije hteo da ga vozi kući

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
taksi
Ipak ima diskriminacije u Nišu; foto: ilustracija/ flickr - BluNew.org

“To je noć i uvreda koju ću doživotno pamtiti” - kaže Iva Barčić, student Fakulteta umetnosti u Nišu koji navodi da taksi prevoznik krajem jula nije hteo da ga odveze na adresu u Beograd-mali. Ovaj Nišlija potvrđuje da ima diskriminacije među taksi prevoznicima, pa je podneo pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Prvo je društvenim mrežama kružio famozni taksi pravilnik o preporuci da se ne ide u romska naselja, a sada se Južnim vestima javio i svedok taksi diskriminacije.

Student klarineta i autor zbirke “Romske izvorne i stare pesme iz Niša i kulture” Iva Barčić kaže da noć između 29. i 30. jula neće zaboraviti nikada jer je u svom gradu doživeo “najnižu uvredu na najbanalnijem primeru”.

Sedeli smo u kafiću u Kazandžijskom sokačetu. Znajući da nam je taksi stanica u blizini nismo želeli da zovemo jer ćemo tamo uzeti vozilo da nas odveze do moje kuće. Kada smo stigli do taksi vozila na moje pitanje da li je slobodan odgovara da je slobodan, ulazimo u vozilo, drug sedi na prednjem sedistu, a ja na zadnjem sedištu. Inače, Sale je srpske nacionalnosti, a ja romske. U suštini to nama nije problem i ništa neobično jer smo svi mi samo ljudi, vozač pokreće motor na vozilu i pita gde treba da nas odveze, odgovaram Milorada Stefanovića, do glavne Autobuske pa ću Vam pričati na dalje - prepričava Iva.

Međutim, Iva navodi da je vozač čim je čuo adresu ugasio motor i odbio da ih vozi, a posle insistiranja naveo je i razlog - problemi koje je njegov kolega taksista imao u naselju Beograd-mala koje, objašnjava Iva, pola čine Romi, a pola Srbi.

Iako su taksistu ubeđivali da nema razloga za strah i da mu garantuju bezbednost, ovaj je vožnju ipak odbio, čak i do Autobuske stanice.

Mi smo izašli iz vozila zatečeni i uvređeni na najniži ljudski mogući način. Obojica smo bili zatečeni i u šoku od takvog neljudskog ponašanja - kaže Iva.

Žalili su se i centrali taksija (naziv poznat redakciji), ali nisu dobili odgovor. Dodaje da su pozvali i policiju koja im je uzela izjave.

Iz policije kažu da su te večeri primili prijavu da je došlo do verbalnog sukoba, da su sastavili zapisnik, a da je Osnovno javno tužilaštvo procenilo da nema krivičnog dela.

Zato Iva svoju pravdu traži preko Poverenice za ravnopravnost čijoj kancelariji je podneo pritužbu.

Moj cilj jeste da se ovo ne ponovi - napominje Iva.

Podsetimo, pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavio se pravilnik taksi udruženja u kojem preporučuju svojim vozačima da ne primaju Rome. Sumnja se da je u pitanju niško udruženje, autentičnost dokumenta nije potvrđena, a poverenica za ravnopravnost pozvala je građane da se zvanično žale.

Iva Barčić se odazvao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan Krstić

    01:35 // 14. 9. 2019.

    A sto se tice odlaska odnosno neodlaska u romska naselja, ponovo nije rec o diskriminaciji, ja sam vozio rome i medju njima ima stvarno divnih ljudi, ali ih ima dosta i problematicnih. Iz perspektive vozaca odlazak u romsko naselje nije bezbedan zato sto ne znate sta da ocekujete tih par minuta dok naplacujete musteriji, a ne postoji novac, ni posao zbog kog bih ugrozio svoju bezbednost.

  • Filip

    09:42 // 12. 8. 2019.

    Nista mi nije jasno. O kakvoj diskriminaciji se ovde prica? Taksista nije diskriminisao ove sto su hteli da se voze vec mu lokacija nije bezbedna u te sate. Da su hteli recimo u Nisku Banju vozio bi ih . Cak im je i sve lepo objasnio, kulturno i ljudski. Treba da resavamo prave probleme a ne da se zamajavamo sa nepostojecim.

  • Ucitelj

    00:55 // 9. 8. 2019.

    Mene zanima do kad ce policija i drzava da diskriminise pesake i vozace u odnosu na konjske zaprege

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: