Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 7. 4. 2023.

| Društvo

Privatna poliklinika priključena na mrežu, Perišić sprečavanjem "štitio interese Srbije"

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
privatna klinika ukc
Klinika dobila priključak na vodu; foto: JV/T. T.

Po dobijanju potvrde Republičke direkcije za imovinu i posle skoro godinu i po dana sprečavanja i međusobnih sukoba između investitora i direktora UKC-a, privatna poliklinika koja se gradi u blizini novog kliničkog centra u Nišu priključena je na vodovodnu mrežu. Obe strane pozvale su se na interese Republike Srbije, Perišić da ih je protivljenjem branio, a advokat investitora da će nova radna mesta značiti državi.

Dobrivoje Perić, advokat Vladimira Sinđelića, investitora koji gradi privatnu polikliniku, još jednom je istakao da se radi o javnoj površini u funkciji svih žitelja ulice Petra Seratlića, kao i da je u pitanju infrastruktura koja podrazumeva korišćenje vodovodno-kanalizacione i elektro mreže, a čije "priključenje je obezbeđenje Kliničkog pod naredbom direktora Perišića, sprečavalo".

Radi se o ulici koja se koristi od 1934. godine nesmetano od strane žitelja tog naselja, kada Kliničnik centar tu nije ni bio sagrađen. Faktički, esproprijacija je izvršena na delu gde se ranije nalazila ulica Mihajla Pupina, a sada Petra Seratlića i da nije od uticaja kako se ona vodi u Katastru, jer ona predstavlja javnu površinu te da građani ulice Petra Seratlića ne mogu biti izuzeti od ovog prava korišćenja iste. U ostalom oni su pravo korišćenja stekli održajem, tačnije službenosti prolaza i to pravo im se ne može uskratiti - kaže Perić.

On je dodao da Grad ni jednog trenutka nije osporio građevinsku dozvolu koja je investitoru izdata 2020. godine, ali da je dodatno tražio potvrdu Republičke direkcije za imovinu, za šta je dobio saglasnost za priključenje objekta na infrastrukturua.

Takođe, napominje i da je Grad dobio saglasnost za preparcelaciju zemljišta čime će ulica Petra Seratlića koja je planski potvrđena biti u vlasništvu Grada Niša, kako im je rečeno iz Uprave za komunalne dekatnosti grada Niša.

Advokat Dobrivoje Perić najavljuje tužbu za nadoknadu štete koja je pričinjena njegovom klijentu, a samo otvaranje klinike prema njegovom mišljenju predstavlja interes države i lokalne samouprave.

U ovoj fazi kada se Država, a naročito lokalna samouprava bori da pridobije što više investitora i novih radnih mesta i čini razne pogodnosti kako bi privukla nove investitore u cilju otvaranja novih radnih mesta, što u ovom konkretnom slučaju znači oko 100 novih radnika, a to znači sto plata, sto doprinosa lokalnoj zajednici i državi i mnogih drugih pogodnosti, nesvatljivo je da dve godine to neko sprečava. Pitamo se da li su u pitanju nečiji interesi - rekao je Perić.

Nasuprot tome, Perišić koji se od početka protivio izgradnji, jer je smatrao da nova privatna klinika u blizini UKC-a nema sve dozvole, ugrožava bezbednost, dovodi pacijenate u zabunu i ometa funkcionisanje, sada može da radi pošto je ispoštovana zakonska procedura.

Danas je priključena privatna poliklinika, nakon što je Grad obezbedio one zakonske uslove za koje sam ja godinu dana pričao da je potrebno, a to je dozvola vlasnika, imaoca vlasništva nad zemljištem, a to je Direkcija za imovinu Republike Srbije. Grad Niš se obratio Direkciji, mislim da je bilo 29. marta, Direkcija je odgovorila pozitivno, na upit prema nama da li imamo nešto protiv da se oni vežu naravno ne, ispoštovan je zakon i procedura za koju sam sve vreme tvrdio da treba da se ispoštuje i nakon toga nije bilo problema da se realizuje ono što je traženo - rekao je Perišić.

On je u više navrata isticao da je ulica u kojoj se gradi privatna poliklinika preneta na Republiku i data Kliničkom na “upravljanje i raspolaganje” zbog čega je nekoliko puta slao obezbeđenje UKC-a da sprečavaju radnike Naissus-a u priključenju, iako to nije u nadležnosti direkotra UKC-a. Protivljenjem je, kako smatra, štitio interese zemlje.

Žao mi je što ovih godinu i po dana to nije urađeno ranije, ja sam sa moje strane dužan da sa mesta na kome se nalazim štitim interese Republike Srbije. Direkcija kao vlasnik je dala dozvolu, mi smo korisnici i to je tokom današnjeg dana realizovano - rekao je Perišić.

Podsetimo, ovaj sukob došao je i do suda, a povezan je i sa unutarstranačkim sukobom između sadašnje gradonačelnice Dragane Sotirovski i bivšeg gradonačelnika Perišića koji ju je optužio za kriminal u zatvorenoj SNS Viber grupi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    20:49 // 8. 4. 2023.

    Zrelo za rušenje.

  • Dzong

    14:57 // 8. 4. 2023.

    U redu je ako zaposle lekare sa biroa, ako rade ovi opasni sa klinike preko puta onda....

  • Nislija 2

    12:07 // 8. 4. 2023.

    Vecina vas koji ste pisali komentare kao da niste procitali ovaj tekst.Zemljiste je drzavno a korisnik je K.C.Drzavnom imovinom raspolaze Direkcija za imovinu R.S.Tek kada je vlasnik zemljista a to je drzava dala saglasnost da se na njenom zemljistu kopa za prikljucak za vodu onda su se tek stekli uslovi za prikljucak. Do tada Perisic sa pravom nije dozvolio priklucak bez saglasnosti drzave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: