Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 2. 4. 2019.

| Društvo

Privatni geodeti u Nišu ugroženi zbog štrajka Katastra

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
katastar vrata
Vrata zatvorena do ispunjenja zahteva štrajkača;Foto: M. Z.

Meseci štrajka radnika u Katastru ugrozili su poslovanje privatnih geodetskih organizacija u Nišu, a kako kaže Dušan Vučetić koji se bavi ovim poslom, u poslednja tri meseca mogao je da radi svega dvadesetak dana. Zbog toga su privatni geodeti pisali zahtev Republičkom geodetskom zavodu i tražili da počnu da im se izdaju potrebna dokumenta.

Solidarnost sa štrajkačima iz Zavoda, kažu, ne može da opstane ukoliko ni sami privatni geodeti ne mogu da opstanu. Ističu da njihov posao direktno zavisi od podataka koje izdaje Katastar. Peticija Foto: Screenshot peticija

Šteta koju trpe firme kojima je onemogućeno da rade nakon tri meseca dovešće do toga da ljude šaljemo na neplaćeno i delimo otkaze. Mislim da nije realno za očekivati da firme dalje imaju mogućnosti i obavezu da plaćaju poreze i doprinose i da broj zaposlenih i broj firmi ostane isti - navodi Vučetić.

Ovaj geodet ističe i da je šteta koja je načinjena lokalnim i državnom budžetu - nemerljiva.

S obzirom na to da mi privatne geodetske organizacije plaćanjem računa lokalnim katastrima direktno uplaćujemo novac u budžet RS i da u postupku ozakonjenja 70% od svake takse završi u lokalnim budžetima i da za iste objekte građani plaćaju porez 5 godina retroaktivno (ako do ozakonjenja nisu plaćali nikakav porez) koji se isto sliva u budžet, mislim da će doći do kolapsa i zastoja nemerljivih razmera - ističe Vučetić.

Iza peticije koje su pisali Republičkom geodetskom zavodu stalo je njih 14, ali kako kažu, nisu dobili nikakav odgovor.

S druge strane, zaposleni u niškom Katastru kažu da se nazire kraj štrajka zbog pomaka u pregovorima sa Ministarstvom rada, te da se nadaju da će uskoro da se vrate na posao, gde trenutno rade uglavnom oni koji nemaju ugovore za stalno i nekolicina njih koji nisu prestali da rade.

Svako može da dođe da preda za list nepokretnosti, za kopiju plana. Nema preuzimanja i rešenja, sve ide usporeno u principu - navode.

Podsetimo, radnici Katastra štrajkovali su oko nove godine mesec dana, a obustavili su rad ponovo krajem februara. Razlog štrajka je nezadovoljstvo neusklađivanjem plata sa onim koje su propisane za javni sektor, čime, kako tvrde, ostaju ispod republičkog proseka. Inače, u Katastru u Nišu radi oko 60 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • biljana nesic

    13:29 // 6. 6. 2019.

    Postovani,
    daleko od toga da je danas neko zadovoljan primanjem u drzavnoj sluzbi! Licno sam nezadovoljna platom, smatram se degradiranom, ne mili se ni meni da bas svako jutro sipcim do posla i nazad! Ali , ako se svi rukovodimo kao gospoda geometri, hoce li pasti s neba , kifla, ili komad hleba? Ovakvim strajkovanjem pitate li se koliko je novca zakinuto drzavi , zbog neplacenih taksi?

  • Radiša

    14:31 // 2. 4. 2019.

    Nijedan zaposlen u javnom sektoru nije potezao partisku, seosku, rodbinsku ili neku drugu vezu pri zaposlenju da bi radio, već da bi uživao u svim blagodetima državnog posla.

  • Pera

    13:59 // 2. 4. 2019.

    Radnici katastra se bore za platu i posao da ostanu da rade do penzije. To što ne znaju da rade na računaru, izbegavaju da rade svoj posao, aljkavo rade svoj posao,nestručno rade svoj posao, nije bitno, samo da ostane velika plata, to je bitno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: