Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 4. 2. 2020.

| Društvo

Privatniku iz Prokuplja zasmetala stabla lipe ispred lokala, grad naložio njihovu seču

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
lipe
Samo prve dve lipe u nizu, ruže i smetaju pešacima; Foto: Lj. M.

Zbog toga što se nalaze na oko 2 metra od stambeno poslovnog objekta i navodno svojim korenom izazivaju oštećenja na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, a pri tome i kako piše u Rešenju nadležnih službi, otežavaju prolaz pešaka i narušavaju estetski izgled, prokupačka Komunalna inspekcija je na zahtev privatnog lica naložila seču i uklanjanje 2 višegodišnja stabla lipe koja se nalaze na početku šetališta. Građani su prvi pokušaj njihovog uklanjanja sprečili tokom vikenda, ali se očekuje da se ovih dana radnici JKP „Hameuma“ ponovo vrate i završe posao koji im je poveren.

Seču koja je planirana za nedelju u ranim jutarnjim satima, građani su samoinicijativno onemogućili spontanim okupljanjem,odmah nakon što su saznali da su radnici došli da seku stabla, ali u Rešenju o seči piše i da žalba ne odlaže njegovo izvršenje. Prethodno je Komisija za procenu i uklanjanje stabala obrazložila zašto ih je potrebno ukloniti.

Ova 2 stabla svojim korenovim sistemom izazivaju oštećenja na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži pričinjavajući štetu na poslovnom objektu SZTR "Čutura“, a korenje stabla podiže ploče u okruženju, otežava prolaz pešaka i narušava estetski izgled šetališta, pa se predlaže uklanjanje istih – navodi se između ostalog u Rešenju.

U Gradskoj upravi kažu da je Komisija dala mišljenje i predložila da se na istom mestu posadi drugo drvoredno drvo koje nije lipa, obzirom da lipa ne bi trebalo da se sadi na šetalištu, ili u blizini objekta, zgrade, kuće i to zbog korena koji se širi i može da ih ugrozi, ali i ošteti podzemne instalacije. resenje Rešenje o seči stabala; Foto: Lj. M.

Lipe su uglavnom predviđene za parkove i veće površine, a na šetalištu i sličnim lokacijama, najčešće se sade drvoredna stabla sa manjim korenovim sistemom poput platana ili javora. Svuda gde postoje ovakvi problemi, građani, ustanove, treba da se obrate komunalnoj inspekciji, da se zatraži seča, ali uz obavezno naglašavanje da se posadi novo drvo, koje je primereno za datu lokaciju – kaže predsednik Komisije za uklanjanje stabala Miro Ilić.

S obzirom da se duž pešačke ulice u Prokuplju, koja je duga nekoliko stotina metara, nalazi višegodišnji drvored stabala lipe sa leve i desne strane, treba očekivati da će i ostali preduzetnici, vodeći se ličnim i privatnim interesima, zahtevati da se ispred njihovih lokala poseču stabla, što će u potpunosti promeniti autentični izgled ulice koja je prepoznatljiva baš po mirisu procvetalih lipa tokom leta, a nedavno su se i na jednoj od njih nastanile šumske sove.

Građani koji se bore za zaštitu i očuvanje drveća, već su predali zahtev Gradskom veću da se doneto Rešenje poništi i da se prepoznatljiva stabla sačuvaju.

Ova vlast definitivno ima nešto protiv drveća. Nejasno je kako je moguće da je Rešenje konačno i da žalba ne odlaže njegovo izvršenje, iako je ostavljena mogućnost žalbe. Šta će biti sa donosiocem tog Rešenja, ako se žalba usvoji i utvrdi da ne postoje razlozi za seču, hoće li donosilac istog odgovarati? – pita se ispred Udruženja Edukativno-humanitarne organizacije Snežana Ilić, koja je i potpisala žalbu.

Ona tvrdi da će u narednom periodu građani kojima je stalo do očuvanja drveća u pešačkoj ulici, sprovesti niz akcija kako bi ukazali javnosti na ovaj problem i sprečili seču stabala.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    08:39 // 10. 3. 2021.

    Стигла га карма.

  • PkRules

    18:22 // 13. 2. 2020.

    Ne sikirajte se,
    Nicija nije do zore gorela, nece ni njegova, bilo je i jacih u prokuplje pa su propali. Onaj gore sve gleda!;)

  • Tina

    14:29 // 7. 2. 2020.

    Tako je to kad je neko jaci od drzave, zakona , pa ide do granice. Ali ako predje granicu pa narod reaguje....hmm . Za sada samo gundjamo , mislimo se u sebi, nije strasno, ali tanak je taj led

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: