Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 4. 12. 2021.

| Društvo

Investitoru produžen rok za početak gradnje MHE Besko, iz "Bitke za Vlasinu" podneli žalbu na rešenje

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Vlasina reka
Iz "Bitke za Vlasinu" podneli žalbu na rešenje; foto: T. T.

Samo 10 dana pre isteka roka za početak gradnje mini-hidroeletrane na Rupskoj reci, vlasotinačko Odeljenje urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko pravne poslove u Vlasotincu donelo je, kako su naveli, ispravku rešenja u kojoj je rok za početak gradnje produžen za još godinu dana. Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” kažu da su odmah podneli žalbu i ponovili da će svi zajedno, ne birajući sredstva, pokušati da spreče gradnju mini-hidroelektrane Besko.

Privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo dozvolu za gradnju mini-hidroelektrane na Rupskoj reci dobio je 12. decembra 2019. godine, a rok za početak gradnje bile su dve godine. Pošto gradnja još nije počela, a rok se bliži kraju, iz nadležnog Odeljenja doneli su novo rešenje u kome je investitoru data mogućnost da gradnju otpočne - do decembra 2022. godine. Odluka Samo 10 dana pre isteka roka, doneta ispravka rešenja; foto: prinstkrin;

Ispravlja se tehnička greška u delu koji se odnosi na rok važenja građevinske dozvole tako da umesto reči: Građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otopčne sa gradnjom objekta, odnosno izvođenjem radova u roku od dve godine pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola, a treba da stoji: Građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otopčne sa gradnjom objekta, odnosno izvođenjem radova u roku od tri godine pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola - navodi se u rešenju.

Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” kažu da novo rešenje nije bilo objavljeno na sajtu Opštine i da su time još jednom pokazali da su na strani privatnog investitora, a ne Vlasotinčana i meštana sela Dadince.

S obzirom na to da smo mi neformalna grupa, žalbu su podneli predsednik MZ Dadince i jedan naš član. Do ovog rešenja smo došli zahvaljujući ljudima koji su kopali i uspeli da ga pronađu, jer ono nije bilo objavljeno. Pokušali su da sakriju to rešenje i da to prođe bez ikakvih problema Oni su ovim rešenjem prekršili zakon koji ih obavezuje da vode registar objedinjene procedure. Mi građani nismo bili u mogućnosti da saznamo za ”grešku” u ovom rešenju. To je samo još jedan pokazatelj da je Opština Vlasotince na strani privatnog investitora koji je blizak SNS-u, ali mi od odbrane Rupske reke nećemo odustati - poručili su iz "Bitke za Vlasinu".

Iz te neformalne grupe su se sredinom novembra otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću, u kome zahtevaju poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane Besko.

Oni su tada, kao i sada, istakli i da neće sedeti skrštenih ruku, te da će biti uz sve ugrožene meštane, ali i građane Srbije.

Za sredinu avgusta je bila zakazana javna rasprava koja je ubrzo otkazana zbog, kako je tada navedeno, neodložnih obaveza privatnog investitora, a zatim su usledili i protesti građana ispred zgrade Opštine.

Podsetimo, odbornici vlasotinačke Skupštine su izglasali zabranu izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine, a na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko Tamo

    11:13 // 5. 12. 2021.

    kako ne razumete kad je vlasnik clan sns,a blizak mesku pa moze da radi sta hoce.. odite u Kumarevo pa mu blokirajte fabriku

  • Lj

    12:50 // 4. 12. 2021.

    Ma gradite kao vodenice a mesto kamena neka obrcu turbinu. Vodenica ne sputava reku da ima prirodan tok. NASE vodenice nisu UCEVILE REKE. REKA je bila slobodna i nije bila urusena ekologija. ZASTO mora da se rade projekti po ZAPADNIM modelima, kada mozemo mi i imamo odavnina te modele. IMAMO mi vise pameti nego sto priznajemo.

  • Ђраган Дилас

    11:18 // 4. 12. 2021.

    СНС мафија не попушта!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: