Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 18. 1. 2011.

| Društvo

Privrednici iz Slovenije dolaze u Medveđu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Medveđa

MEDVEĐA – Zahvaljujući donaciji od milion evra, u Medveđi će uskoro proraditi pogon za izradu paleta, briketa i drugih proizvoda, a biće otvoreno 40 radnih mesta, saznali smo u lokalnoj samoupravi.

- O tome je postignut dogovor sa privrednicima iz Slovenije, koji su zainteresovani za razvoj našega kraja, a firma koja se gradi sredstvima donatora biće javno preduzeće - kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Rudnik Lece i Sijarinska Banja, jedini banjski centar u Jablaničkom okrugu, dve su razvojne šanse opštine Medveđa u kojoj žive Srbi, Albanci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, koji su angažovani na zajedničkim poslovima u javnim preduzećima, banji i drugim sredinama.

Prošle godine je u Medveđi do posla u rudniku olova, zlata i cinka Lece došlo 260 radnika, što je i pajveći broj novootvorenih radnih mesta u poslednjih deset godina.

Planovi su mnogo ambiciozniji, jer će novog zapošljavanja biti i u Sijarinskoj Banji, ali i manjim pogonima koji bi trebalo da prorade tokom ove i narednih godina – podseća Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

- Ovo je za mene početak novoga života i nastavak višedecenijske tradicije jer se i otac bavio rudarskim poslom – beležimo reči tridesetdvogodišnjeg Milivoja Cvetkovića, oca troje dece, koji je do privremenog posla dolazio daleko od Medveđe i rodnog Bučumeta, ali se uvek nadao da će krenuti proizvodnja u rudniku Lece, koji se nalazi tek nekoliko kilometara od njegove rodne kuće.

Jedan od učenika poslednje generacije rudarskog smera u Tehničkoj školi u Medveđi, Alen Simić, koji je stekao diplomu rudarskog tehničara, kaže da je tek u 38. godini uspeo da radi ono što je njegov poziv, jer je u pogonu flotacije rudnika Lece angažovan pre nekoliko meseci i sada su njegi planovi isključivo vezani za Medveđu.

Rudnik Lece pre tri godine dobio je većinskog vlasnika Farmakom iz Šapca, koji je uložio deset miliona evra za obnovu, a stručnjaci ocenjuju da će se ta investicija brzo isplatiti, jer ima rezervi rude za normalnu eksploataciju u narednih pedeset godina.

Filip Petrovski, direktor rudnika Lece, ističe da su izuzetno značajna sredstva uložena u nabavku najsavremenije opreme i već sada se plan ostvaruje sa oko 80 odsto, a uskoro će učinak biti veći što će omogućiti zaposlenje novih rudara. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: