Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 24. 4. 2024.

| Društvo

Privremeno stopirana sporna promena naziva Bulevara Šabana Bajramovića

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Spomenik Šaban Bajramović
Boban Džunić kaže da nije u pitanju “getoizacija” ili “rasizam” zato što su predlog uputili Romi iz Ulice Đuke Dinić; foto: JV

Na sutrašnjoj sednici Skupštine Grada Niša neće se razmatrati o predlozima da Bulevar Šabana Bajramovića promeni naziv u Bulevar Saše Švabića Švabe, dok je čuveni muzičar trebalo da "dobije" Stočni trg. Odluka je doneta nakon sastanka koji je predsednik Skupštine Boban Džunić održao sa predlagačima ovih inicijativa. Navodi da nije u pitanju “getoizacija” ili “rasizam” uz obrazloženje da su predlog uputili Romi iz Ulice Đuke Dinić.

Romi koji žive u Ulici Đuke Dinić nezadovoljni nazivom Stočni trg, prema rečima predsednika Skupštine Bobana Džunića uputili su potpisanu i pečatiranu inicijativu Komisiji za dodelu naziva ulica u Nišu sa predlogom da Stočni trg ponese naziv Šabana Bajramovića.

Istovremeno stigla je inicijativa i Noćnih vukova, da Saša Švabić dobije ulicu u Nišu, kaže Džunić i dodaje da su predlozi prihvaćeni kada je ustanovljeno da nema formalno-pravnih problema i kada je stigla saglasnost resornog ministarstva.

Stigao je predlog i drugih nevladinih organizacija, između ostalih i Noćnih vukova i drugih bajkera da upravo naziv Bulevara Šabana Bajramovića ukoliko ostane upražnjeno ime ponese ime Saše Švabića Švabe, velikog patriote i borca za pravoslavlje, a s obzirom na to da je na 30-ak metara odatle i živeo - rekao je Džunić.

Nakon toga su romska udruženja i opozicija osudili predloge, nazivajući ih “rasističkim” održan je sastanak na kome je odlučeno da se predlozi privremeno stopiraju.

Ja sam sve te ljude pozvao da se izjasne, daju predloge i dogovore. Zamolio sam ih da iskristališu šta su njihovi stavovi, jer ovde nema ni rasizma niti getoizacije, jer su to bili predlozi romske zajednice. A oni ne mogu biti rasisti prema sebi. Bili su prisutni i Noćni vukovi, oni su se složili da se sačeka i privremeno povuče predlog za pokojnog Sašu Savića Švabu - rekao je Boban Džunić.

On je zaključio da su porodica i prijatelji Saše Švabića pristali da se povuče predlog zato što su saopštenja političkih partija i romskih udruženja građana doživeli kao uvrede, zbog kojih su im osećanja povređena.

Podsetimo, predlog da Bulevar Šabana Bajramovića promeni ime, predsednik YUROM centra Osman Balić nazvao je porazom od mediokriteta, koji su prosečni u svemu, a direktor Nišvila Ivan Blagojević da bi Skupština tako narušila status Niša kao evropskog grada tolerancije, koji je jednom pripadniku romske manjine podigao spomenik i dodelio bulevar.

Takođe rekao je da će u trenutku kada gubi bulevar, biti prvi umetnik iz Srbije koji će dobiti postavku u Muzeju džeza Nju Orleansa.

Za neke predstavnike niške opoziciju odluka o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića bila je "skandalozna, sramna i rasistička".

Da ne postoji osoba romske nacionalnosti na svetu koja ne zna za niškog muzičara i njegov značaj za muziku, potvrđuje i Šabanov “najbolji učenik” popularni Neša Saita, koji je rekao da je bio čovek iz naroda, čiju emociju i patnju su osećali i ljudi koji ne razumeju o čemu peva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    11:42 // 29. 4. 2024.

    Шабан има трг испред"Официрског дома",са својом статуом и малим одеоном...а,по Шваби,нека се назове удружење бајкера...било би сасвим примерено...?!

  • Jasar

    01:38 // 29. 4. 2024.

    Soske nervoza ,pa realno stocni trg i treba da nosi Sabanovo ime,tu je po meni skroz korektno,a Sarajevska i celo naselje sljaka u Miškova mala da se zove ,ipak on je ziva legenda ,i najbitnijeg pokojnog Vlastu gandija da ne zaboravim on zasluzuje trg...

  • cobi

    00:50 // 28. 4. 2024.

    ceo svet zna za sabana preko njega i za nis . A ko je taj svaba???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: