Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:22, 5. 5. 2011.

| Društvo

Priznanje Vranjskim novinama

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Fotografija sa prošlogodišnje dodele; Zoran Radulović, treći s desna.

BEOGRAD, VRANJE - Zoran Radulović novinar Vranjskih novina ovogodišnji je dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS.

Na svečanosti povodom Svetskog dana slobode medija sinoć su u Beogradu uručene godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Radulović je nagrađen za serijal "Sve laži i obmane Dragomira Tomića", a ovu nagradu prima već drugu godinu za redom.

- Kad se te nagrade dodeljuju, to znači da neko vodi računa da postoji istraživačko novinarstvo i da to ne prolazi potpuno nezapaženo. Nažalost u Srbiji je sve manje redakcija, vlasnika, urednika koji neguju vrstu novinarstva, zbog ekonomskih pritisaka raznih interesnih grupa - kaže Radulović.

Nikola Lazić, zamenik Glavnog i odgovornog urednika Vranjskih novina kaže da je ova nagrada, koja je već treći put za redom uručena novinarima iz tog lista, dokaz da "mediji postoje i van Beograda, da mediji ne postoje samo u Beogradu i da i drugi ljudi rade nešto".

- To je dokaz da postoje novinari koji se bave svojim poslom bez straha, bez kompleksa, a raditi u lokalnim medijima je mnogo teže nego u Beogradu. Mi te ljude o kojima pišemo viđamo svakog dana, u kafani, na ulici, u kafićima, u parkićima sa decom.. mi živimo sa tim ljudima o kojima pišemo - kaže Lazić.

Ipak, Zoran Radulović, koji je ovu prestižnu nagradu dobio drugu godinu za redom, kaže da i pored toga što već godinama postavlja "nezgodna" pitanja lokalnim moćnicima, do sada nije doživeo veće neprijatnosti.

- Komentara na ulici, mrkih pogleda, toga ima. Ali, ako tu spada ono, anonimni telefonski pozivi, tužbe sudu i tako dalje, to stvarno nisam doživeo - kaže Radulović.

Inače, Vranjske novine dobitnik su svih najznačajnih nagrada u Srbiji, “Staša Marinković”, “Dušan Bogavac”, “Lokal press”, “Pavle Ćirović”, dok Nagradu za istraživačko novinarstvo dobijaju već treću godinu za redom.

U kategoriji TV novinarstva ovogodišnja nagrada pripala je ekipi emisije Insajder TV B92 za serijal "Prevara veka" o zbivanjima u Kolubari. U kategoriji online medija nagrađen je novinar E-novina Zoran Janić, za serijal “Kabinet doktora Koštunice”, dok je u kategoriji mlađih novinara nagrada uručena timu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije za serijal “Projekat Mišković”. Nagrada u kategoriji radijskih priloga nije dodeljena.

O nagradama je, kao i ranijih godina, odlučivao žiri koji su činili bivši predsednici NUNS, a nagrade je tradicionalno dodelila američka ambasadorka u Srbiji, Meri Vorlik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: