Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 27. 4. 2020.

| Društvo

Proba probnog prijemnog - sistem pao i na jugu, nastavnici i roditelji protiv male mature

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
završni ispit proba
Učenici kažu da su više vremena izgubili čekajući da se učita stranica, nego u rešavanju zadataka; foto: privatna arhiva

Oko 5. 200 osmaka u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu polagalo je probnu malu maturu uz stalno pucanje veza i pad sistema, pa nisu svi đaci mogli da urade sve zadatke. Nastavnici zato kažu da su protiv polaganja završnog ispita ove godine, a i mnogi roditelji se slažu da je bolje da deca upisuju srednje škole na osnovu uspeha u osnovnoj. Da li će tako i biti Ministarstvo prosvete još nije odlučilo.

Posle više od mesec dana školovanja od kuće učenici 8. razreda prošle nedelje imali su virtuelnu probnu malu maturu.

Učenik pirotske škole “Vuk Karadžić” Ognjen Antić kaže da je za njega proba prošla tako što mu zadaci nisu teško pali, ali jeste čekanje da se sajt učita. Kaže da je očekivao teže zadatke, da mu je najteži bio test iz srpskog, a najlakši iz matematike.

Imao sam probleme sa testom iz srpskog, jer sam malo kasnije počeo da radim, a trebalo je mnogo da se učita sajt. Više sam vremena proveo čekajući da se sve učita nego što sam radio. Za matematiku i kombinovani sam ustao rano kako ne bih imao tih problema. Drugovi su se prvi dan žalili da nisu stigli da urade sve zbog učitavanja, stigli su recimo do 17. pitanja i kad su im dali ponovo da rade, opet nije mogao da učita i da vidi poslednja tri pitanja - priča Ognjen.

Ističe da na testovima nije prepisivao i da je poslušao savet nastavnika - ako nam neko pomaže ne lažemo njih, lažemo sebe koliko znamo.

Osmaci su prvi test radili 22. aprila i još tada su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorili da je sistem pao, a kažu da je reč o istom koji nije uspeo da podrži ni probnu probu probe sredinom aprila. Ističu da su se romantično ponadali da će očigledni problemi biti otklonjeni do probnog prijemnog.

Član glavnog odbora Unije sindikata Milica Marković, koja je i razredni starešina osmaka u aleksinačkoj školi, kaže da je tri dana dobijala poruke dece i roditelja da ne mogu da se uključe, da sistem puca i da ne mogu da urade test.

Uspeli su na kraju nešto da urade, ali muka je nastala kada su hteli da se uloguju posle 16 sati, imala sam više od 170 poziva, jer oni su ovo ozbiljno shvatili i pripremili se da urade što bolje na njihov način i da dobiju što više poena. To je proba probnog, koja po mom mišljenju nije uspela - kaže Markovićeva.


U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu 5.200 osmaka radilo test

Probne testove u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu radilo je oko 5.200 osmaka, kaže načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo i njegov utisak je da je u principu probna matura dobro prošla. Objašnjava i zašto su tehnički problemi sprečavali đake da se fokusiraju na zadatke.

Ministarstvo je dalo tu relaksirajuću satnicu od 12 sati da se oni uloguju i krenu da rade zadatke. Trebalo je da Vojvodina radi od 8 do 12, Beograd od 12 do 16, a centralna Srbija, zapadna, istočna i južna da rade od 16 sati pa na dalje. Najveća zagušenja su bila oko 12 sati i oko 16, zato što ovi od 8 ujutru nisu radili i server nam je malo napravio problem - priča Gejo.

Pojašnjava i da je mnogo dece polagalo u isto vreme, mnoga su na platformu ušla u istom trenutku i bilo je veliko opterećenje, ali je za test iz matematike Ministarstvo produžilo vreme za još dva sata kako bi svi stigli da urade, a sve kako niko ne bi bio oštećen.

Ističe i da to nije bio završni test, već samo online samoprocena znanja učenika 8. razreda u odnosu na ono što su naučili za osmogodišnje školovanje, kao i prethodna skoro dva meseca otkad uče na daljinu.

Ona deca koja nisu imala tehničke mogućnosti, radila su pdf zadatke, odštampane, dobili su od svojih škola, radili su na papiru kao nekad, samo kod svojih kuća, to je manji broj dece oko 300, 400, njih. Ministarstvo je uspelo, uz velike kuće koje se bave elektronskim uređajima, da nabavi za Školsku upravu Niš 132 mobilna telefona, 228 internet kartica i 14 tableta i to je sve podeljeno učenicima iz ruralnih sredina i onima koji nisu imali tehničke mogućnosti - dodaje Gejo.


Većina protiv male mature

Tehnički problemi utisak su polaganja prijemnog, a iako je to bila samo proba, mnogi nastavnici i roditelji smatraju da "prava" mala matura nije potrebna.

Markovićeva iz Unije sindikata kaže da je u neformalnoj nastavničkoj mreži u kojoj je više od 26.000 nastavnika i 99 % njih je protiv završnog ispita ove godine.

Zamena bi bila da se učenici upisuju na osnovu uspeha u prethodnim godinama, odnosno uspeha u školi. Kao što je to bila generacija 1999. kada je bilo ratno vreme i upisivali su se na osnovu uspeha - objašnjava.

Njeno iskustvo je da su istog stava i roditelji, te da bi ovakav način polaganja prijemnog bio loš, jer osim što učenici mogu da prepisuju, skoro dva meseca ne idu u školu, najverovatnije se neće ni vratiti u školske klupe, pa bi merodavnije bilo da se boduju po uspehu u prethodnim godinama.

Ministarstvo prosvete još nije odlučilo da li će biti male mature ili ne, kažu da prave strategiju i model završnog ispita koji će da odgovara svima, ali kako će to izgledati još je neizvesno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stn

    09:59 // 28. 4. 2020.

    Kad drzava nema novca za bolji server

    • Nishlija

      11:54 // 28. 4. 2020.

      Nisi slusao "naseg predsednika", kada je rekao da smo bili stedljivi i samo mi u EU imamo pare. Problem je sto te pare, koje imamo, se ne koriste za nas napredak vec za njihove dzepove

  • pitam direktorku

    08:57 // 28. 4. 2020.

    Vozdova skola: istorija,geografija,engleski,nemacki - kod pojedinih nastavnika - nista.Ko to kontrolise?

  • Roditelj

    23:50 // 27. 4. 2020.

    Sto se polaganja tice, mislim da treba da ga bude na dosadasnji nacin, u manjim grupama, a nikako preko interneta, jer ce tek tada da bude cirkus. Upis bez polaganja je jedino usmeren protiv vrednih i dobrih ucenika, ovako opet bivaju "nagradjeni" svi kojima se poklanjaju ocene. Pa vise od 50% ucenika u svakom odeljenju je "odlicno"!!! Toliko o rangiranju na osnovu uspeha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: