Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 30. 9. 2017.

| Društvo

Problem udarnih rupa u Nišu zbog nestručnosti i slabe kontrole

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
udarne rupe
Nedovoljna kontrola glavni problem; foto: J. M.

I dok vozači već decenijama, najčešće bezuspešno, pokušavaju da izbegnu udarne rupe u skoro svim delovima Niša, gradska vlast kaže da čini sve što je u njihovoj mogućnosti da ih zakrpi, pa i da poboljša kvalitet asfalta. Međutim, iznova se javljaju nove rupe, zakrpe pucaju, a stučnjaci kažu da je to zbog toga što se za razliku od gradova Evropske unije, niške ulice ne saniraju stručno i što se "krpljenje" ne kontroliše.

“Zatalasana” Ulica generala Milojkla Lešjanina u centru Niša, udarne rupe u Durmitorskoj, u Ulici vojvode Putnika, u Pribojskoj, u Patrisa Lumumbe, ali i mnogim drugim ulicama širom grada, noćna mora su za sve one koji njima prolaze kolima.

Ovo je čak nateralo i građanske aktiviste da skrenu pažnju na gorući problem uništenog asfalta, pa su neki od njih pecali ribe na udarnim rupama, sadili cveće, a čak je bio i proslavljen rođendan rupi u Ulici 27. marta.

Ipak, gradski većnik Miloš Milošević kaže da se sve radi po pravilima, na osnovu raspisane javne nabavke i pravila izgradnje i kaže da će se na sanaciji ulica u Nišu raditi sve dok se ne otklone sve udarne rupe.

Trenutno se radi najviše na vangradskom području, ali se radi paralelno i na gradskom. Inače, gradiće se dok god ima potrebe za tim i dok god vremenski uslovi to dozvoljavaju - kaže Milošević.

On dodaje da će se raditi i na Lešjaninovoj, koja je kod autobuskog stajališta u centru grada toliko propala, da su se od asfalta napravili talasi. Milošević dodaje da je gradska vlast tražila od jedne firme da donira "specijalnu smesu za granulaciju", koja će "ojačati" ovu prometnu ulicu u samom centru Niša.


Nedovoljno stučno

Loši vremenski uslovi pod kojima se asfaltiraju ulice u Nišu, loša oprema, štednja na materijalu i imrovizacije, kako kaže inženjer građevinarstva Danijel Dašić, glavni su problemi kod sređivanja niških ulica.

Za razliku od gradova Evropske unije, gde je obavezno poštovanje pravila i recepata za asfaltiranje ulica, kako kaže Dašić, u Nišu postoji problem nestručnosti, ali i problem nedovoljne kontrole kvaliteta radova.

Tehnički gledano, mora da postoji neko ko će da primi te radove. Evo, recimo, u Ulici Stanoja Bunuševca, samo su iskopali rupu i zatrpali peskom. Pre svega ne sme da bude pesak do vrha, već šljunak. Drugo, problem je i u tome što udarne rupe moraju da se opseku u pravilne oblike testerama za asfalt. A to se ne radi. Još je gore i to što se radi u vreme dok pada kiša, pa se mikro rupe napune vodom, koja se u toku zime zaledi i onda asfalt, odnosno zakrpa pukne - kaže Dašić.

On objašnjava da suštinski ne postoji neka razlika između nekakvih pravila vezanih za asfaltiranje ulica između gradova Evropske unije i naših gradova, ali se kod nas, dodaje ta pravila ne poštuju.

Podsetimo, na tenderu za popravku udarnih rupa, koje su veliki problem vozača u Nišu, pobedila je firma MD Univerzal Turs koja se do raspisivanja javne nabavke bavila ugostiteljstvom. Inače, vlasnici te firme su isti oni koji su držali MD GIT, koja je asfaltirala niške ulice, sanirala halu “Čair”, ali i čistila sneg, sve do 2015, kada su ovoj firmi blokirani računi.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    09:46 // 2. 10. 2017.

    Ovo bre nigde nema. Grad liči na oranicu. Kud god kreneš rupa, grba, uvala, rastu neke čudne travke iz trotoara ... Celo bre leto kopaju. Kao da imamo krtice u gradskoj upravi a ne ljude debelo plaćene da rade nešto korisno za ovaj grad

  • Nikola Pantalej

    21:42 // 1. 10. 2017.

    Kakvi nam vode grad zadnjih 20 god takve su nam i ulice....krpe ih svakog leta i vec pred kraj opt iste npr..matevacki put prema auto putu krpljen pre par meseci ne znam jel bio gori kad je imao rupe ili sad sa grbama od 20 cm pri tom iste rupe se ponovo otvaraju...a da krenete prema malci starim putem samo s traktorom nije saniran put zadnjih 20 godina

  • MiR

    21:50 // 30. 9. 2017.

    Treba organizovati javnu debatu o stručnim većnicima, sekretarima sekretarijata, Načelniku gradske uprave koji je diplomirao, kao i mnogi, po starim danima, direktorima javnih preduzeća i kriterijumima za izbor izvodjača.
    A tek o nadzornim organima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: