Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 5. 9. 2016.

| Društvo

“Problematični” nastavnik se preko suda bori za oduzetu licencu

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-OS-Cele-kula
Sud će dati konačnu reč; foto: JV arhiva

Nakon što mu je, zbog navodnog nasilja prema direktorki, Ministarstvo prosvete oduzelo dozvolu za rad, nastavnik matematike iz niške OŠ “Ćele kula” Ljubiša Dinić pokrenuo je postupak pred Upravnim sudom kojim će pokušati da povrati licencu.

Nastavnik Ljubiša Dinić je dospeo u javnost marta nakon svađe sa direktorkom Zoricom B. Jovanović oko štrajka, kada je intervenisala i policija.

Nakon disciplinskog postupka je suspendovan, a nedavno mu je i Ministarstvo oduzelo dozvolu za rad, i to ubrzo nakon što je Osnovni sud naložio školi da ga vrati na posao do okončanja sudskog postupka.

I dok advokat škole Zoran Mitić tvrdi da, uprkos odluci suda, škola ne može da vrati na posao nastavnika lkoji nema licencu, Dinićev advokat Jasmina Stojiljković kaže da će to rešenje o oduzimanju licence pred Upravnim sudom biti poništeno.

Škola je namerno prikrila da je Osnovni sud doneo privremenu meru koja nalaže da se Dinić vrati na posao. To rešenje je sud doneo pre nego što je Ministarstvo odlučilo da mu se oduzme licenca, dakle škola je namerno prikrila tu činjenicu i nije obavestila Ministarstvo da je sud doneo rešenje kojim ga vraća na rad - tvrdi Stojiljkovićeva.

Iz tog razloga će, kaže, njen klijent u upravnom postupku oboriti ovo rešenje Ministarstva. 

Sa druge strane, advokat škole Zoran Mitić tvrdi da škola ništa nije namerno prikrivala, već da i nije bila u obavezi da Ministarstvo prosvete obavesti o tome da je nešto ranije sud naložio da se Dinić vrati u školu.

Ne znam po kom slovu zakona je trebalo to da uradimo. Škola nikakvu obavezu nije imala da obavesti Ministarstvo o rešenju suda. Ovde se primenjuju jasne odredbe Zakona o osnovnom obrazovanju koje nalažu da, kada se protiv nekog okonča disciplinski postupak, i utvrdi se njegova odgovornost, automarski mora da bude suspendovan sa radnog mesta i automarski mu Ministarstvo oduzima licencu - kaže Mitić.

Zbog ovakve pravne situacije se sada, prema njegovim rečima, postavlja pitanje “kako da škola na posao vrati nastavnika koji nema licencu”.

Kako kaže, ovo smatra “svojevrsnim pritiskom na školu da uradi nešto što je nezakonito”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    19:51 // 6. 9. 2016.

    Бата Љубо, зашто не јављаш да водиш рат па да Те и ја мало нападнем.
    Ајде нагоди се с људима, опраштај паре и лиценцу али да Ти дају да будеш бар мало диша.
    Иначе, законске одредбе о лиценцама су противуставне. Лице са одговарајућом школском спремом и лекарским уверењем се не може условљавати нпр. лиценцом. За насиље се може кажњавати прекршајно или кривично али се не може оспоравати право на рад.

  • nenad 2008

    15:32 // 6. 9. 2016.

    "LJ" kažete "sve je nezakonito". Neka je tako. Ali, jesu li i roditelji /i deca/ u izražavanju nezadovoljstva, barem malčice u pravu? I drugi nastavnici matematike uče decu, mogu biti i strogi, ali ovakav pristup, u edukaciji dece, poput "spornog" nema./ili moja malenkost za 16 god. škole nije naišla/

    • marija

      16:50 // 6. 9. 2016.

      Ovde se ne raspravlja o tome kakav pristup Ljubisa ima u edkuaciji dece i da li je strog nastavnik, nego se radi o sukobu direktora skole sa zaposlenim i mobingu nad zaposlenim

  • Rosuljac Nislija-Dragoljub Stamenkovic

    10:23 // 6. 9. 2016.

    Ljuba će ostvariti pravdu ! Podrška !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: