Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 11. 6. 2013.

| Društvo

Problemi sa legalizacijom u Nišu

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
rusenje-kuce-1.jpg

Građevinska inspekcija zbog "nelegalne izgradnje" počela je da ruši porodičnu kuću Draganu Blagojeviću iz Novog Sela koji kaže da ima odluku Apelacionog suda po kojoj je legalan vlasnik.

Da čovek dokazuje vlasništvo 20 godina nad kućom, a potom da prisustvuje njenom rušenju to u malo kojoj opštini može da se dogodi u Srbiji, a zbiva se ovih dana u Nišu. Tačnije u Novom selu i to porodici Blagojević iz Belolinjske 1a.

Ova porodica je pre dva dana poslala pismo predsedniku Skupštine grada Niša Miletu Iliću i gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću sa molbom da nalože Građevinskoj inspekciji obustavu rušenja objekta.

rusenje-kuce-3

Na drugoj strani, Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, kaže da je još devedesetih godina Blagojevićima naloženo da obustave gradnju kuće, ali da to oni nisu učinili. On dodaje da Građevinska inspekcija radi sve po zakonu i da je "suština svega da je taj objekat nelegalno podignut".

Vlasnika kuće Dragana Blagojevića zatičemo ispred kamiona koji je dovezla Građevinska inspekcija kako bi utovarila pokućstvo pre rušenja. Nalakćen na ogradu gleda kako radnici skidaju crep s njegovog krova.

Dragan je kivan na sistem koji je dozvolio da se objekat koji je njegov otac gradio tek tako ruši, pa se s pravom pita zaštio je Građevinskoj inspekciji stalo baš njegovu kuću da "sravne sa zemljom" kada ima papire o vlasništvu, a na osnovu upisanog placa u Katastru na ime njegove porodice Blagojević. Zbog celog tog slučaja, majka mu je obolela i trenutno se nalazi u bolnici. Kuća se vodi na nju, a on je pravno formalno suvlasnik pa kaže da je i to jedan od stavki zbog kojih inspekcija ne bi smela da ruši kuću.

- Ova kuća nije ni na kakvoj raskrsnici, na putu ili parceli od važnog značaja. Nalazi se u Belolinjskoj ulici i jedna je od sigurno stotinak u Novom Selu koje čekaju legalizaciju, odnosno sa istim statusom. I na dobrom putu smo da dobijemo legalizaciju, ali ne znam zašto se Građevinskoj inspekciji stvarno toliko žuri da baš moju kuću sruši pre dobijenog papira o legalizaciji - počinje priču Dragan.

rusenje-kuce-2

On kaže da je plac dobio njegov otac od brata, 1992. godine posle čega je počeo sa gradnjom kuće kao i mnogi tih godina u Novom Selu. Potom je prvi komšija tužio Blagojeviće jer nije bio zadovoljan podelom placa.

Taj sudski spor se otegao godinama, a septembra 2012. godine Apelacioni sud u Nišu je doneo odluku po kojoj se definiše plac, a time i kuća napokon dobija legalnog vlasnika - porodicu Blagojević.

- Sada Građevinska inspekcija dovodi majstore da mi ruše kuću, pozivajući se na dokumentaciju iz 2005. godine, ne obazirući se na presudu Apelacionog suda. Država Srbija je ovde u Novom Selu donosila rešenja o rušenju kuća od 2001. pa sve do 2005. godine, a možda i kasnije.  Strašno je to šta ja gledam ovih dana. Skidaju ovi momci crep, doneli nekakve alatke, ruše moj trud i očev znoj - priča Dragan.

Blagojević dalje priča da nijedna kuća nije srušena po rešenjima iz 2001, 2002, 2003, 2004. godine, "već se sve to preskočilo i došlo se na 2005. godinu i njegov objekat".

- Uzgred, ja nisam bio kada su došli da ruše, pa je inspekcija čak angažovala firmu koja je obila vrata kuće kako bi radnici ušli što je nelegalno. Zato sam u pismu zamolio i Ilića i Perišića da nekako savladaju propuste inspekcije jer je stvarno greota da se nečiji rad tako bagateliše, a pogotovu zato što je ovo valjda pravna država - zaključuje Blagojević.  

Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove kaže da je Uprava sve učinila da se taj objekat ne ruši dugo godina, ali da ne može niko pa ni Građevinska inspekcija da preskoči zakon.

- Ta kuća je nelegalno napravljena i ne može niko iz stanja neprava da traži svoje pravo. Sam objekat je prvi na spisku Građevinske inspekcije i zato se prvi i ruši. Sigurno da razumemo Blagojeviće, ali još pre mnogo godina su obavešteni da na tom mestu bez građevinske dozvole ne smeju da grade kuću. I ne samo njih, nego sve koji su to činili. Oni imaju dugo sudski spor sa komšijom koji ne može da legalizuje svoju kuću upravo zbog postojanja objekta koji se sada ruši - saopštio nam je Janić.

Janić je dodao da što se tiče katastra kuća, ona može da bude upisana, ali mora da stoji sa naznakom da je nelegalizovana, a to se radilo na osnovu avionskog snimka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zarko pavlovic

    07:56 // 13. 6. 2013.

    Janjicu ti si moj idol!!!!!!!

  • Aleksandar

    17:28 // 12. 6. 2013.

    A sta kaze Branisla Jovanovic direkotor direkcije o svemu ovome!!!!!

  • dragan b.

    16:35 // 12. 6. 2013.

    istina je da ima objekata za rusenje i pre 2005.god.Ovde Janic sprovodi samovolju,povlascivanje,bahatosti komsijinu zelju.Zar to nije za privredni kriminal?Istina je da komsija ide kod Janica svaki da

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: