Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 25. 10. 2023.

| Društvo

Problemi sa platama i ugovorima radnika angažovanih u doba kovida - doneta odluka, ali nema para

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
korona ilustracija
Iz Ministarstva i Fonda nema odgovora; foto: Vanja Keser

Iako je trebalo da, prema Zaključku Vlade, zdravstveni radnici i saradnici koji su bili angažovani tokom kovid pandemije budu primljeni “za stalno”, medicinari iz niškog Instituta za javno zdravlje tvrde da nisu još potpisali ugovore, a oni iz aleksinačke Bolnice da jesu zaposleni, ali da nisu primili platu. I dok iz Ministarstva zdravlja i Fonda nema odgovora, u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu kažu da je Fond svojim filijalama uputio dopis da ne mogu da trebuju sredstva za njihove plate, dok se ne dobije jasna instrukcija Ministarstva.

Vlada je 31. avgusta donela Zaključak o zapošljavanju na neodređeno onih radnika koji su bili angažovani tokom kovida u zdravstvenim ustanovama i sve te ustanove imale su rok do 15. septembra da dostave spiskove.

Komisija Ministarstva zdravlja će analizirati dobijene podatke i uklopiti ih u kadrovske planove - tada je saopšteno.

Međutim, situacija na terenu govori da ipak nije sve uklopljeno. Neki nisu dobili ugovore, neki plate, a ima i onih koji tvrde da su na spiskovima radnici koji uopšte nisu ni radili tokom pandemije.

klinicki-kovid2-foto-vkeser Neki nisu dobili ugovor, a neki jesu, ali nisu platu; foto: V. KeserJedan od radnika Instituta za javno zdravlje Niš kaže da u toj ustanovi 20 privremeno zaposlenih lekara i sestara, koji su bili angažovani u doba kovida, nije primljeno u stalni radni odnos, iako su svi spiskovi zaposlenih uredno dostavljeni Ministarstvu zdravlja. Na pitanja Južnih vesti poslata mejlom ne ogovaraju ni posle više od nedelju dana, a radnicima su dali objašnjenje da je problem u finansiranju.

U Institutu kažu da ne mogu da izvrše prijem radnika jer nisu dobili uputstvo iz kojih izvora treba finansirati novozaposlene radnike - kaže on.

Sa druge strane, radnici angažovani u doba kovida u Opštoj bolnici Aleksinac dobili su ugovore na neodređeno, ali ne i zaradu.

Dobili smo odmah ugovore na neodređeno. Problem je što naša radna mesta nisu sistematizovana u sistematizaciji ustanove.Tek treba da se donese nova sistematizacija da se otvore nova radna mesta za nas. Drugi problem je što nismo ugovoreni radnici sa Fondom za zdravstvo pa naše plate Fond ne uplaćuje ustanovi - kažu neki od radnika aleksinačke bolnice.

Objašnjavaju da im nadležni poručuju da se strpe i da će se naći neki način, ali se ovi medicinari plaše da će nakon izbore ostati bez posla.

I dok radnici kažu da nisu primili dve plate, direktor Bolnice u Aleksincu Goran Vidić tvrdi da je problem samo u poslednja tri dana septembra i da će svi sigurno dobiti zaradu.

60 radnika smo zaposlili na neodređeno, a od njih su 44 već radili na određeno. Oni su primili plate, a problem je za onih 16 koji nisu uopšte bili u bolnici. Mislim nije problem, reč je o 3 dana iz prošlog meseca za koji nisu primili platu. Primiće je naravno, ali Fond sad mora, ja sad ne znam tačko kako to ide, ali mora da se posebno sredstva za njih dodaju. Svi će dobiti novac. Nije sporno - obećava Vidić.


Sindikat: Ministarstvo kao da ne zna za čitav problem

Da problem u ovde dve ustanove na jugu Srbije nije usamljen, već da se sa njim suočavaju svi u zemlji, kaže Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. stetoskop zdravstvo bolnica Problem u finansiraju?; Ilustracija; foto: A. Kostić

Republički fond za zdravstveno osiguranje je svojim filijalama uputio dopis da ne mogu da trebuju sredstva za njihove plate ukoliko to nisu radili pre septembra ove godine, sve dok se ne dobije jasna instrukcija Ministarstva zdravlja. Međutim, Ministarstvo zdravlja kao da ne zna za čitav problem i uopšte ne rade ni na kakvoj instrukciji, tako je pitanje šta će biti sa daljim prijemom - kaže Savić.

Kaže da jeste pozitivno što je Vlada donela zaključak da svi ti radnici budu primljeni u stalni radni odnos, ali da nije urađen pravi redosled koraka i od strane Vlade i od strane Fonda.

Ono što je ministarka najavila je da bude primljeno oko 3 do 4 hiljade radnika, a trenutno je prema broju prijavljenih do 9.500 hiljada i najverovatnije postoji problem u finansiranju, odnosno obezbeđivanju sredstava za njihove plate - ističe on.

Napominje da nadležni moraju rešiti kako će biti finansirane plate tih radnika i da je neophodno da se što pre daju instrukcije zdravstvenim ustanovama.

Da li je i kako rešeno pitanje finansiranja plata novoprimljenih radnika i da li su ustanove dobile instrukcije, neka su od pitanja koja je novinarka Južnih vesti poslala Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje još prošle nedelje. Odgovori do danas nisu stigli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija ristoski

    11:06 // 28. 10. 2023.

    vetrobrani u vojvodinu to je lepsi dio srbije

  • ilija ristoski

    10:55 // 27. 10. 2023.

    sta hocete kod svoje kuce moze to da sve pa i vise da radite sto se to mene tice

  • ilija ristoski

    10:29 // 27. 10. 2023.

    Kad moze svaka budala da te prati pa sada i ovako amerika nije nam kraj sa ovima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: