Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 14. 3. 2013.

| Društvo

“Problemi” sa podzemnim kontejnerima u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Ružna slika nagomilanog smeća oko podzemnih kontejnera česta je pojava u Nišu. U “Medijani” kažu da ih redovno prazne, pa da razlog nije to što u njima nema mesta, već navike građana.

Na nekoliko lokacija u gradu problem je više nego očigledan, a kako kažu u JKP “Medijana”, najkritičnije je preko puta pijace “Boško Buha” na Bulevaru Nemanjića, kao i u centru grada kod kafane “Stara Srbija” i u blizini pumpe kod Obilićevog venca.2

f foto: Sanin Zejnilagić Ljubiša Đorđević, direktor sektora upravljanja otpadom u “Medijani”, objašnjava da je problem što vlasnici obližnjih lokala raspakuju robu, a ambalažu, koja je često većeg prečnika od pola metra koliki je otvor kontejnera, pokušavaju da ubace unutra. Kada se ispostavi da to nije moguće, jednostavno je ostave pored, dodaje Đorđević.

- Ovakav otpad, koji nije složen, ne može da propadne u kontejner, pa onda deluje da su oni puni. Samo je potrebno smanjiti prečnik vreća ili kutija drugačijim pakovanjem otpada kako bi one propale kroz otvor - kaže Đorđević.

On objašnjava da je dimenzija otvora od pola metra standardna i ista na svim mestima u svetu, pa je tako i u Nišu.

- Na drugim lokacijama nemamo ovakav problem jer kontejnere praznimo svakodnevno, a najduže svakog drugog dana, tako da se ne dešava da oni budu prepunjeni - napominje Ljubiša Đorđević.

Sledeći “problem” koji doprinosi ružnoj slici grada je, kažu u Medijani, to što vlasnici okolnih radnji imaju dogovor sa sakupljačima sekundarnih sirovina da pored kontejnera ostavljaju kartonske kutije i plastičnu ambalažu kako bi ih ovi pokupili, ali se dešava da tu ostave i kese sa drugačijim otpadom, koje dalje “raspakuju” ulični psi i mačke.

- Mislim da se to sada ređe događa nego kad su kontejneri postavljeni, ali se ipak i dalje dešavaju ovakve situacije - kaže Đorđević.

Kao sledeći problem Đorđević ističe vozila koja su u blizini kontejnera parkirana tako da kamion za odnošenje smeća ne može da priđe otvoru.

- Ovo je najčešće problem u Ulici Pariske komune preko puta Opštine Medijana i kod kafane “Stara Srbija” - objašnjava Đorđević.

Reč je, kaže on, o navici vozača da svoja vozila parkiraju na tom mestu, pa ima onih koji to čine i sada kada je propisano drugačije.

- Dešava se da dva ili tri puta u toku dana obilazimo ove lokacije i da ni jednom nije moguće isprazniti kontejner zbog parkiranih vozila, pa onda dođemo sutra - dodaje Đorđević.

Na otalim lokacijama, a ukupno ih je 12 u Nišu, kako je rečeno, nema ovakvih problema.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • marija vidovic

    22:13 // 14. 3. 2013.

    u Sveckoj se sortira smece vec dvadeset godina i nikom nepada napamet da svoj otpad skladisti oko kanti za smece .Nis je najprljaviji grad u Srbiji

  • lazniprofil

    22:08 // 14. 3. 2013.

    Podzemni kontejneri su odlicna i kulturna stvar...ali nije zvaka za.....

  • Miloš Vučić

    20:21 // 14. 3. 2013.

    Problem je što deo korisnika ne želi da rukama pipa poklopac kontejnera pa samo ostavi đubre pored.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: