Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 3. 4. 2023.

| Društvo

Problemi stočara pirotskog kraja - država nema para za autohtone rase

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
4 ovce foto A. Kostić
Stočari traže sastanak; foto: A. K.

Simbolično, u minut do 12 sati, tridesetak odgajivača autohtonih rasa iz Pirotskog okruga, za sredu, 5. april, zakazalo je sastanak u skupštinskoj sali Grada Pirota kako bi narodnim poslanicima, predstavnicima lokalnih samouprava i nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, ukazali na to da im se prošle godine i godinu dana pre toga nisu isplatili podsticaji za genetičke resurse.

Procene su da je više od 1.500 odgajivača autohtonih rasa domaćih životinja u Srbiji ostalo bez podsticaja u 2022. godini, a da je skoro polovina njih ostalo bez novca i u 2021. godini - javni poziv za očuvanje genetičkih resursa u 2022. godini nije ni bio raspisan jer je planirani novac iskorišćen za isplatu zaostalih zahteva iz 2021. godine.

Ništa bolja situacija nije ni u ovoj godini jer javni poziv i dalje nije raspisan i Ministarstvo namerava da ga raspiše tek nakon uspostavljanja sistema e-Agrar, čije sprovođenje ide dosta sporo.

Namera nas odgajivača je da predstavnike vlasti i druge koji mogu imati uticaj, upoznamo sa stanjem očuvanja autohtonih rasa na teritoriji Pirotskog okruga, kao i sa zahtevima koje smo u više navrata slali Ministarstvu poljoprivrede - kažu stočari.

Odgajivači autohtonih rasa poslali su pozive načelnici okruga, poslanicima sa teritorije Pirotskog okruga, predstavnicima poljoprivrednih službi u lokalnim samoupravama, kao i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, odakle je stigao odgovor da će sastanku prisustvovati Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra Sektora za ruralni razvoj i Srđan Stojanović iz Sektora za ruralni razvoj.

Sastanak u minut do 12 simbolično označava da je poslednji trenutak da se pomogne stočarima da sačuvaju autohtone rase i ekonomski opstanak svojih farmi u Pirotskom okrugu - kaže jedan od stočara Aleksandar Vasov.

Povod za sastanak je i to što Ministarstvo poljoprivrede do sada nije zvanično odgovorilo na mnogobrojne dopise odgajivača koji traže objašnjenje koja je namera države po pitanju očuvanja genetičkih resursa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mili

    22:03 // 3. 4. 2023.

    Mi smo toliko nesposobni,mislim na vlast i institucije vlasti,da bi najbolje bilo da te funkcije i vlast privatizujemo i prodamo nekim sposobnim strancima pa da onda oni lepo i po zakonu i redu upravljaju nama.

  • Ministar za poljsko mleko

    15:39 // 3. 4. 2023.

    U Srbiji su rekli laku noc stocarstvu samim tim i za autohtone rase nisu previse zabrinuti. Bice mleka i mesa u Evropi tako bar misle ovi sto kolju pod rep.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: