Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 24. 2. 2023.

| Društvo

Problemi u programu “Moja prva plata” - traže od mladih da vrate novac

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
čovek za kompjuterom
Nakon dva meseca rada obavestili ih da moraju da vrate platu koju su primili; ilustracija; foto: Publicdomainpictures/Axelle b

Učesnici programa “Moja prva plata” koji su se krajem prošle godine zaposlili, ovih dana dobijaju pozive Nacionalne službe za zapošljavanje odakle ih obaveštavaju da moraju da vrate platu koju su primili i da će im ugovor biti raskinut jer su uočene nepravilnosti. Iz NSZ-a kažu da se trenutno rade provere i da će tokom sledeće nedelje dati zvanične informacije.

pare, skripta, mladi Obavestili ih i da će ugovori biti raskinuti jer su utvrđene nepravilnosti; foto: S. V. Redakciji Južnih vesti javila se čitateljka koja je krajem prošle godine sa diplomom srednje škole počela da radi preko programa “Moja prva plata”. Nakon nepuna dva meseca, nju su pozvali iz Nacionalne službe za zapošljavanje i rekli joj da mora da vrati novac koji joj je do sada isplaćen, kao i da će joj ugovor biti raskinut.

Krajem decembra sam potpisala ugovor i krenula da radim. Tih par dana rada u decembru isplaćeno mi je januara, a prvu celu platu od 25.000 dinara dobila sam februara za januar. Radim, dakle, skoro dva meseca i u ponedeljak su me zvali i obavestili da moram da vratim novac i da će mi ugovor biti raskinut jer su utvrđene neke nepravilnosti - kaže čitateljka.

Kako ona kaže, u razgovorima sa poznanicima koji su se zaposlili preko istog programa čula je da većinu njih koji učestvuju u programu sa srednjom školom zovu iz Nacionalne službe sa istim obaveštenjem, a pojedinima je kao razlog naveden to što su studenti.

Nekima su rekli da je problem što su redovni studenti, ali ja sam se pre potpisivanja ugovora ispisala sa fakulteta, uopšte nisam bila student tada i za to imam potvrdu. Ako postoje nepravilnosti, trebalo je da na vreme neko uradi nešto, morali su odmah da nas odbiju i ne zovu da potpisujemo ugovore. Mislim da nije fer da vraćamo novac, jer smo radili posao koji drugi ljudi rade za normalne plate - ističe ona.

Dodaje da joj nisu dali konkretna uputstva kada i kome treba da vrati novac već su je zvali da je “upozore” da će se to uskoro desiti, pa sada čeka zvanične informacije.

biro U toku su provere; foto: T. T. Iz niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje rekli su da u toku su provere i da će sa kompletnim informacijama izaći u javnost tokom sledeće nedelje, kada prikupe sve podatke.

Na sajtu “Moja prva plata” i dalje stoje uputstva kandidatima i poslodavcima za učešće u programu, javni poziv sa detaljnim uslovima i uputstvo za elektronsku prijavu kandidata. Na više mesta je naznačeno da Nacionalna služba za zapošljavanje “vrši proveru ispunjenosti zakonskih uslova i uslova iz ovog javnog poziva za nezaposlenog pre uključivanja u Program i zaključivanja ugovora”.

U javnom pozivu kao uslov nije navedeno da kandidat ne sme da bude student, već se ta stavka pominje u odeljku “Pomoć” gde stoje odgovori na najčešća pitanja. Tu piše da “Redovni učenici i studenti osnovnih studija do navršenih 26 godina života ne mogu biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u statusu nezaposlenog, tako da ni prijava na Program nije moguća”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mb

    08:50 // 10. 2. 2024.

    Otpustiti sve uz NSZ i direktora, jer su neradom kreirali nepravilnosti, jer sz nesposobni, cesto drski, i zato sti uh nista srm sopstvene plate i ne zanima. Ne mogu ugovaraci programa da odgovaraju za bezakonje u toj sluzbi drzave, nuti mogu iki treba da vrse povracaj novca. Ta služba je izvor bezakonja i korupcije. Sramota koliko lažnih podataka iznose u javnost o navodnom porastu zaposlenisti.

  • m

    18:12 // 26. 2. 2023.

    Брука и срамота, после два ипо месеца рада решили су да проверавају а сви су знали, ко треба да одговара овде?Уосталом нигде на уговору се не спомиње да не можеш бити студент, прошле године и препрошле су такође већина били студенти али тад се ћутало и сад кад морамо ми да вратимо паре које смо зарадили нека врате сви, а касније сви да покрену тужбу што су радили за џ.

  • Vv

    19:06 // 25. 2. 2023.

    Najveća sramota ikada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: