Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:45, 14. 10. 2020.

| Društvo

Problemi zaposlenih u školi u Jelašnici se nastavljaju, direktor tvrdi da iza svega stoji SPS

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
USPRS
Stojanović kaže da su konkursi poništeni jer utvrdio greške u oglašavanju i dokumentaciji, a da je to kampanja protiv njega koja ide iz kuhinje SPS-a na čelu sa predstavnicima lokalne samouprave; foto:USPRS

Nakon što je v.d. direktor "OŠ Bora Stanković" u Jelašnici kod Surdulice Miloš Stojanović poništio odavno završen konkurs za radna mesta i ugovore zaposlenih na neodređeno, a protiv onih koji su se zakonskim štrajkom upozoronja pobunili pokrenuo disciplinski postupak, zaposleni su sa Unijom sindikata prosvetnih radnika iz Vranja i Leskovca apelovali na Ministarstvo i Inspekciju da im pomognu da zaustave mobing i maltretiranje. Sa druge strane, direktor tvrdi da je bilo grešaka u konkursu, a da se kampanja protiv njega vodi iz kuhinje SPS-a sa predstavnicima lokalne samouprave.

Iz Unije sindikata kažu da, od kada je postavljen na mesto v.d. direktora, Stojanović nije sproveo nijednu odluku Školskog odbora i tvrde da on nastavlja sa "bahatim, svojevoljnim i protivzakonitim ponašanjem".

U školi vlada atmosfera straha i nezadovoljstva, međuljudski odnosi u kolektivu su ozbiljno narušeni. Na upražnjena radna mesta u školi ne zbrinjavaju se radom u školi dokazani ljudi, već se dovode nestručna lica. Zaposleni su izloženi pritiscima i ucenama kako ne bi dobili otkaze. Veliki broj njih je već ostao bez posla, a one koji se pobune očekuju disciplinski postupci - kažu iz USPRS.

Da je štrajk upozorenja protiv samovolje novog direktora doneo jedino nove kaznene mere i nova otpuštanja, tvrdi predsednik sindikata Osnovne škole “Bora Stanković” u Jelašnici Nikola Mihajlović.

Ovim putem želim da se obratim i republičkom inspektoru i ministru prosvete i da ih pozovem da nam pomognu i da nas zaštite. Tražimo da se zaposleni i đaci u našoj školi osećaju bezbedno. Tražimo da se poštuju zakoni i da se zaustavi mobing, maltretiranje i zastrašivanje. Ova situacija nanosi veliku štetu zaposlenima, ali i njihovim porodicama, a pre svega učenicima. Učenici su ti koji trpe najveću štetu i moramo da se zapitamo kakav im primer dajemo, koju poruku im šaljemo i kojim životnim vrednostima ih učimo - kaže Mihajlović.


Direktor škole: Konkursi raspisivani za podobne članove sindikata ili SPS-a

OŠ "Bora Stanković" Jelašnica Iz Sindikata kažu da su nakon štrajka dobili jedino kaznene mere i otpuštanja; foto: USPRS OŠ “Bora Stanković” Iako Miloš Stojanović nije bio zainteresovan da govori o ovoj temi prvi put kada su ga Južne vesti kontaktirale nakon štrajka upozorenja, sada kaže da su konkursi poništeni jer je po dolasku utvrdio greške u oglašavanju i dokumentaciji i zato ih poništio, ali tvrdi i da su raspisivani za podobne članove sindikata ili SPS-a.

Konkursi su realizovani na leto, u vreme kad škole ne rade. Mnogi kandidati nisu dobili ni priliku da konkurišu jer su ih predstavnici izbacivali iz škole sa obrazloženjem da konkursa nema. Nakon što je došlo do promene direktora i sam sam utvrdio greške u oglašavanju, ali i u dokumentaciji i iz istog razloga poništio konkurse. Inače, među pomenutim konkursima je i kandidatkinja SPS-a na lokalu koja je, umesto kopije diplome, predala kopiju uverenja o diplomiranju sa obrazloženjem da završava master. Kako onda to lice dobija posao ako nema master ili još uvek studira? Znači, tendenciozno su raspisivali konkurs za “podobne” članove sindikata ili SPS, neka vaši šitaoci procenjuju sami - kaže Stojanović.

Prema njegovim tvrdnjama, bivši direktor škole Zoran Petković, koji je ranije za Južne vesti rekao da ga je o smeni, dan pre nego da stigne Rešenje o razrešenju, obavestio sadašnji direktor, delio je ugovore sam sebi za vreme trajanja mandata i samom sebi odredio mesto učitelja.

Kako je to protivzakonito, normalno da se nisam složio da dobije rešenje na neodređeno, jer je u suprotnosti sa zakonom. Nadležne institucije u državi će obaviti svoj posao, oko njegovih spornih ugovora koje je sam sebi dodelio i potpisivao se kao zaposleni i kao direktor. Čitava ova kampanja ide iz samo jedne kuhinje SPS na čelu sa predstavnicima lokalne samouprave u Surdulici koji se guše u svojim gubicima, svojim bednim i sitnim podvalama, koji su učestvovali u različitim malverzacijama sa svojim “saradnicima” i opstruišu rad nas poštenih i kvalitetnih koji smo jasno njima u SPS na lokalu rekli "ne" - kaže Stojanović.


Šest smena direktora škola za tri meseca

Miloš Stojanović zauzeo je direktorsku funkciju nakon što je krajem avgusta bivšem direktoru Zoranu Petkoviću stiglo Rešenje iz Ministarstva prosvete o razrešenju.

Kao i dvojica prethodnika - direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, i Petković tvrdi da je otpušten neosnovano i iznenada.

Početkom meseca smenjena je direktorka Osnovne škole “Pera Mačkatovac” Sanja Novković Đorđević, a iz Unije sindikata prosvetnih radnika kažu da je među smenjenim direktorima i Danilo Bulatović, bivši direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” i direktorka Doma učenika srednjih škola u Surdulici Maja Mitić.

U roku od samo tri meseca u vrme pandemije i školskih raspusta smenjeno je čak pet direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici. Svima njima je poslata vanredna prosvetna inspekcija iz Beograda koja je došla na osnovu “anonimnih prijava” u Ministarstvu prosvete, a kako bi ispitala rad direktora - kažu iz USPRS.

Podsetimo, u Surdulici je nakon izbora ponovo rasplamsan politički rat između SPS-a i SNS-a, a zvanično se ne zna da li su smene direktora povezana sa sukobom dveju stranaka.

Iz Ministarstva do sada nisu odgovorili Južnim vestima koje probleme su identifikovali u školskom sistemu Surdulice, a koji kao rešenje imaju otpuštanja, i to hitno i bez objašnjenja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boško

    22:46 // 14. 10. 2020.

    I ja bi kukao i plakao po novine kad bi mi neko ukinuo pravo da si dajem sam sebi po dve plate odjednom.

  • Sanja Simić

    22:13 // 14. 10. 2020.

    Ne razumem zašto nekome smeta ispravnost sadašnjeg direktora.Čovek radi ispravno,ne krade,ne uzima ništa tudje.Bivši direktor je sebi davao duple plate,radio nepropisno i mimo zakona,zato je i bivši.

  • haus majstor

    20:44 // 14. 10. 2020.

    Sad će bezgrešni sns da raspiše sve po zakonu cccc
    Odmah kuknjava čim osete da radnici imaju kičmu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: