Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 7. 9. 2023.

| Društvo

Prodavac se lancima vezao za tezgu zbog rušenja lokala na bulevarskoj pijaci u Nišu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
1694096592394
Sebe smatra robom; foto: JV/Tamara Todorović

Zoran Nikolić koji godinama drži tezgu na ulazu u pijacu "Krive livade", nakon što je Grad zbog rekonstrukcije naložio rušenje lokala, odlučio se na radikalan čin i vezao se lancima za pult sa robom. Kaže da gradska vlast nije ponudila nijednu alternativu za prodavce koji su boravili u lokalima, iako su zakup platili do Nove godine.

"Vučiću ja sam rob Grada Niša, Opštine Medijana i JKP “Tržnica” i samim tim oni mogu da me prodaju, seksualno iskorišćavaju i ubiju i za to neće nikome odgovarati. Zato je bolje grob nego rob"- stoji na tabli kraj vezanog čoveka. 1694096592363 Rušenje zbog navodne rekonstrukcije; foto: JV/Tamara Todorović

Razlog su posledice rekonstrukcije pijace koja podrazumeva nadkrivanje tog prostora za šta je iz gradske kase opredeljeno 98 miliona dinara.

Ono što prodavac Zoran Nikolić nije znao to je da će uslediti i rušenje lokala.

Avgusta meseca prodavcima koji se nalaze u bočnim lokalima počeli su da stižu nalozi da se isele jer će lokali biti uklonjeni. Nekoliko lokala je već srušeno, prepoznatljivih piljara sa kojih su se Nišlije snabdevale više nema i ostalo je svega nekoliko lokala koji čekaju da budu porušeni. 1694096592357 Poruka za predsednika; foto: JV/Tamara Todorović

Za jedan od njih Nikolić, Nišlijama znan kao Zoki Boško Buha, platio je zakup do 31. decembra, a kada je jutros inspekcija došla da slika preostale lokale, u znak protesta i neslaganja, vezao se lancima.

Kaže da lokali nisu predviđeni za nadkrivanje i sumnja da je njihovo uklanjanje naloženo jer se taj prostor nekome iz gradske vlasti učinio atraktivnim.

Mi smo robu kupuli još proletost, gde cu ja to da prodam? Ništa nam nisu ponudili kao rešenje, pominje se i da lokali nisu legalizovani zbog čega su nam godinama onda bili izdavani. Nema rok, nema šalba nema ništa - kaže Nikolić.

Zbog toga što ni roka ni žalbe nema, Nikolić se obratio kabinetu predsednika Srbije Aleksanda Vučića, odakle je, kako kaže, stiglo obaveštenje da je Gradu naloženo da nadležne službe ponovo sagledaju problem. 1694096592381 Odgovor iz kabineta predsednika; foto: JV/Tamara Todorović

To izgleda nije urodilo plodom, pa tako preostali prodavci čekaju na rušenje lokala, bez ikave alternative i u "debelom" minusu.

Jedna prodavačica koja tamo posluje skoro 30 godina, takođe je uputila niz kritika na račun odluke gradskih čelnika, ali i JKP "Tržnica" za koje kaže da nije u stanju ni da obezbedi adekvatan toalet.

Znali su da naplate godišnju i mesečnu rezervaciju, proširenja, toalete i niko nije dao nikakvu alternativu da na primer pređemo na druge lokacije i pijace. A ujedno sve te nepisme gradske vlasti i JP "Tržnica" mogli su da sagrade jednu pijacu na Somborskom bulevaru, što su i počeli, pa da nam ponude kolektivno preseljenje, pa bi tako razadili još jednu pijacu - navodi ona.

1694096592372 Preostalo još nekoliko lokala; foto: JV/Tamara TodorovićOna je optužila vlast da je ovo još jedan pokušaj pranja novca i ispunjavanje ličnih interesa na uštrb ljudi koji tamo posluju godinama i od toga hrane porodice.

Okupljeni prodavci podržali su čin Nikolića, koji kaže da će tamo ostati dok god bude morao ili se ne nađe neko rešenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    02:06 // 9. 9. 2023.

    Kakav je "strucnjak" direktor pijace i ciji je kadar nicemu boljem i ne mozete se nadati. Postoji resenje, vlast je u rukama naroda

  • Objektivno

    15:58 // 8. 9. 2023.

    Sve osim hrane " proterati"sa pijace.Zna se gde se prodaju krpice, pomadice i ostalo.

  • AKxY

    13:58 // 8. 9. 2023.

    Ja mogu da razumem dosta toga ali ovi ga vise PRETERASE!! celo stanje je postalo NE podnosljivo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: