Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 13. 12. 2013.

| Društvo

Prodekan vraćen na posao i smenjen u istom danu

Autor:S. Janačković i M. SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Dragan-Petrovic
Dragan Petrović je na istoj sednici Saveta Medicinskog fakulteta vraćen na mesto prodekana i opet smenjen.

Iako je Upravni sud u Nišu poništio odluku Saveta Medicinskog fakulteta da sa mesta prodekana smeni redovnog profesora Dragana Petrovića, on je na istoj sednici 10. decembra vraćen na tu poziciju i odmah zatim opet smenjen.

Na sednici održanoj pre 3 dana, Savet Medicinskog fakulteta je vratio Petrovića na mesto prodekana u skladu sa sudskom odlukom, i tada mu je, kako on kaže, bilo ponuđeno da se sam povuče. 

- Perišić mi je predložio da dam ostavku. I znate, razmotrio bih tu mogućnost, međutim, hteli su da to učinim odmah. Pošto sam rekao da je to nemoguće jer se krupne odluke ne donose brzo, dekan je opet predložio moju smenu i izglasana je, opet po istoj proceduri koju je Sud već prethodno proglasio nezakonitom - ispričao je Petrović.

Medicinski fakultet Na sednici Saveta Medicinskog fakulteta, 29. avgusta 2013. godine, dužnosti je razrešeno pet prodekana ove visokoškolske ustanove.

Osim Petrovića, to su bili Milan Višnjić, Miroslav Stojanović, Dušica Pavlović i Goran Nikolić, a na njihova mesta postavljeni su Ivan Nikolić, Biljana Kaličanin, Gordana Kocić, Zoran Radovanović i Aleksandar Mitić

Rešenje o drugoj smeni sa mesta prodekana Petrović još nije dobio. On kao dodatnu nepravilnost navodi činjenicu da su obe sednice na kojima su prodekani smenjivani bile "zatvorene za javnost" iako član 168 Statuta Medicinskog fakulteta propisuje da su sednice Saveta "po pravilu javne". 

- I prvi put su nas smenili na sednici koja je bila zatvorena za javnost, što je protivno Statutu koji kaže da se one mogu proglasiti zatvorenim samo kada je to u interesu bezbednosti i odbrane zemlje. Tada je jedan profesor, koji nije član Saveta, hteo da prisustvuje, ali mu nisu dozvolili i dekan je zvao policiju čime je oskrnavio ugled Fakulteta - kaže Petrović.

On dodaje da sudsko rešenje o poništenju njegove smene važi za svih 5 prodekana, što potvrđuje i advokat Dragana Milutinović iz kancelarije koja ga je zastupala. Ona objašnjava da presuda automatski vraća na posao svo petoro smenjenih i da novoizglasanim prodekanima mandat prestaje. Medicinski-fakultet

Kako piše u presudi, odlukom o razrešenju prodekana učinjene su "bitne povrede Zakona o opštem upravnom postupku" i "grubo su prekršene odredbe Zakona o visokom obrazovanju i Statut Medicinskog fakulteta".

Naime, prema 36. članu Statuta Medicinskog fakulteta, dekani i prodekani mogu da budu razrešeni lično ili na predlog Nastavno-naučnog veća, koje u ovom slučaju nije odlučivalo o njihovom razrešenju.

- Sednici krajem avgusta nisam prisustvovao jer sam bo u pritvoru. Ja bih se već tada, posle naše nezakonite smene, obratio sudu, ali iz pritvora nisam mogao. U utorak su me izbacili sa sednice. Da mi je dekan objasnio da želi drugu ekipu saradnika, sam bih dao ostavku. Ispod časti je bilo i da nakon 12 godina na mestu dekana postanem prodekan, ali sam prihvatio to mesto i ostao u timu koji je mnogo dobrog učinio za Fakultet - kaže jedan od smenjenih prodekana Milan Višnjić.

Potpredsednik Saveta Medicinskog fakulteta Zoran Perišić nije odgovorio na poziv, ni na poruku Južnih vesti. Komentar nismo dobili ni od dekana Fakulteta Stevana Ilića uz obrazloženje da je na službenom putu, ali je u dekanatu Fakulteta Južnim vestima obećano da će o ovoj situaciji razgovarati u ponedeljak. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ajd sad

    15:33 // 16. 12. 2013.

    Zarad objektivnog informisanja citalaca JV,treba procitati i sledeci link...
    http://www.novimagazin.rs/vesti/prodekan-petrovic-i-retriver-soni-imaju-istu-diplomu
    Procenite sami ko je u pravu..

    • marko

      21:55 // 16. 12. 2013.

      Samo su ljudksa pakost, glupost i zavist bezgranicni i nemerljivi, to je ono sto se ovde vidi.....!!!!!?????
      Nece ti biti lakse posle ovoga, osecaces se i dalje anonimno i bedno.

    • Sud je sud

      22:45 // 16. 12. 2013.

      Ja ne znam kako to da procenimo ko je u pravu.
      Znam samo da se odluka suda mora poštovati!
      A fakultet je nije ispoštovao.
      To su činjenice, a ne procena

    • ajd sad

      23:39 // 16. 12. 2013.

      Ajd sad je osoba koja mrzi profesore i mrzi diplome....?????
      Sve mu je to sumnjivo...!!!

  • Tanja

    01:10 // 16. 12. 2013.

    Mitkoviću, jel te nije sramota da stavljaš na glasanje i glasaš za nezakonite odluke? Eh, i ti si neki akademik...

  • MIki

    10:24 // 15. 12. 2013.

    Ma jadni Steva Ilic je samo marioneta u rukama Perisica (koji je uzgred vanredni profesor bez IJEDNOG autorskog rada/pogledati na sajtu Medicinskog fakulteta), Sase Zivica(koji je Perisicev savetnik).

    • science

      08:59 // 17. 12. 2013.

      Hm veoma zanimljiv i tacan komentar! Ali opet kada si gradonacelnik sve se moze ko jos postuje pravila Univerziteta kada imas moc!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: