Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 3. 10. 2021.

| Društvo

Profesor DIF-a preminuo od korone u prokupačkom zatvoru, porodica traži istragu

Autor:G.BjeletićIzvor:Južne vesti
zatvor Prokuplje
U Zavodu rekli da je na lečenju u bolnici; foto: Lj. M.

"Na moje pitanje šta ako ne preživi noć rekli su mi nemojte da ste takvi, biće sve u redu", kaže ćerka profesora DIF-a Saše Markovića koji nije preživeo noć u prokupačkom zatvoru. Porodica poziva na odgovornost, navode da su danima pre smrti u agoniji pokušavali da saznaju da li, nakon što mu je početkom nedelje potvrđen virus korone, u zatvorskoj jedinici zatvorenog tipa ima adekvatnu negu. Služba Zaštitnika građana pokrenula je postupak kontrole.

Profesor rukometa na niškom DIF-u Saša Marković na izdržavanju jednogodišnje kazne, na koju je osuđen zbog korupcije, bio je od sredine maja ove godine.

Markovićeva ćerka Kristina kaže da je pre mesec dana njen otac imao upalu pluća koja je prošla, a u ponedeljak dobio simptome zbog kojih je testiran sledećeg dana. Na terapiju je, kaže, morao da čeka još jedan dan i lečenje počinje u sredu uveče.

Smestili su ga iz poluotvorenog u zatvoreno odeljenje gde je imao samo sat vremena na svežem vazduhu. Bio je sa ostalim zaraženim osuđenicima koji su sve vreme pušili u istoj prostoriji - kaže Kristina.

Ona sada preispituje informacije koje su dobijali od zaposlenih, najviše od medicinske sestre. Sa lekarom se nikada nisu čuli, ni kada njen otac tri dana nije jeo i kada su tražili infuziju ili da bude prebačen u neku zdravstvenu ustanovu.

Ja kažem da on nije dobro, da ništa nije jeo. Ona mi kaže da to ne znaju, da on mora da jede, da to ne zavisi od njih nego od njega. Pitala sam da mu daju neku infuziju, da mu bude bolje, ona kaže da bi mu vrlo rado dala, ali to može samo lekar. A lekar je dolazio samo jednom dnevno i to se ne zna u koje vreme. Posle toga su oni prepušteni sami sebi - priča Kristina.

Sat vremena šetnje je vreme kada osuđenici mogu da pozovu porodicu i razgovori traju oko dva minuta.

Ono što sam ja mogla da čujem od njega to je da je svakog dana bio sve gore, da mu je glas bio sve tiši i tiši, da je jedva disao.

Sada pita da li su to čuli i oni koji brinu o zdravstvenom stanju osuđenika.

Rekli su nam svaki put kad zovemo da smo porodica koja najviše zove, kao šta vam je, biće sve u redu - kaže Kristina.

Prenosi i poslednju informaciju koju su juče dobili od medicinske sestre koja je pratila njegovo stanje.

Rekla mi je da će on biti dobro, da ne brinemo, da mu skače puls, trenutno je 102. Oko 10 uveče će on da popije terapiju za pritisak, pa će mu biti bolje. A ona završava radno vreme u pola 8. Ja ne znam ni ko je njemu tu terapiju onda mogao da da, niti kako da je uzme niti ko ga je gledao. Ja sam je pitala šta ako ne preživi noć. Ona je rekla: “Nemojte da ste takvi, biće dobro, biće sve u redu.“ Eto - kaže Kristina.

Da nije sve u redu saznali su jutros, ali nisu saznali gde je Saša Marković zapravo preminuo. Rečeno im je u Zavodu da je prebačen u prokupačku bolnicu gde će preduzeti sve što treba.

Opsta bolnica Prokuplje foto lj.m. Iz bolnice kažu da nije primljen; foto: Lj.M.Informacije porodice su da u bolnicu nije primljen i da je zapravo preminuo u zatvoru. Takve informacije potvrđene su i Južnim vestima.

Pacijent nije evidentiran na Urgentnom odeljenju naše ustanove, tako da nemamo podatke o njemu - rekla je Natali Nikolić, portparolka prokupačke bolnice.


Ko je odgovoran za Markovićevu smrt?

Porodica sada poziva na odgovornost i traži da nadležni ispitaju ovu smrt u zatvoru.

To je sve jedno veliko kolo, jedna velika laž je ono što se prezentuje u javnosti. Realna slika je, nažalost, drugačija. Ja sam se uverila u najstrašniji ishod te slike - kaže Kristina.

To tvrdi jer je, kaže, čitala objavljeni intervju upravnika prokupačkog Zavoda koji je rekao da zatvorenici sa kovidom imaju prava da se gledaju sa porodicom preko Vibera i Skajpa i da imaju dva sata svežeg vazduha. Kada su oni to tražili, kaže da su im u Zavodu objasnili "da su to u globalu napisali i da oni nemaju uslova za tako nešto".

Uslovi su ono što porodica želi da se ispita, jer u tim istim uslovima, prema onom što su njima rekli, samo u prokupačkom Zavodu je još 17 osuđenika kojima je potvrđen kovid.

Advokat porodice potvrdio je Južnim vestima da su prethodnih dana kontaktirali i službu Zaštitnika građana. Odgovor su dobili danas.

Služba Zaštitnika građana me obavestila da su pokrenuli postupak kontrole - javlja advokat Vladimir Todorić.

Ćerka Saše Markovića kaže da posle njegove smrti od traženja pravde nemaju prava da odustanu.

To dugujemo našem ocu. To moramo. Makar da javnost bude upoznata u kakvoj zemlji mi živimo - završava Kristina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja

    14:52 // 5. 10. 2021.

    Moje saucesce. Zivimo u Svetu draga nasa Kristina Gde sam morala da skupim 400e da bih polozila ispit… a sad na dalje, jeste mi zao ali eto ni sa 35 nemam posao vezan za fakultet a za taj ispit smo kolektivno davali pare da prodjemo

    • Mia Nikolic

      22:53 // 6. 10. 2021.

      Kakva besmislena, nepotrebna smrt, kakva neravda i grehota...
      Potpuno apsurdno zvuci i da u ovoj zemlji koju vode na sve moguce nacine korumpirani politicari neko robija zbog korupcije.
      Mir duši mučenog profesora Saše Markovića!

    • Vesna

      22:31 // 1. 11. 2021.

      Nije vreme ....

  • Sonja

    11:24 // 4. 10. 2021.

    Saucesce porodici...Draga Kristina,u ovoj nasoj drzavi je sve bitnije nego ljudski zivot.Prebacuju se odgovornosti na nekog drugog a ljudi nam umiru.Zdravstveni sistem je izgubio znacenje svog imena,naravno za smrt nama dragima niko nije kriv...ZASTO SE POLAZE ZAKLETVA HIPOKRATU???

    • Bitno

      10:13 // 9. 10. 2021.

      Najlakse je svaliti sad sve na sestre i lekare koji su ionako izmuceni u poslednje dve godine posebno.
      Oni nas lece u nemogucim uslovima...alo?! A od virusa umiru ako niste znali i porodilje i glumci i politicari...itd... virus ne pita virus trazi slabo telo. Ne osudjujujte te zdravstvene radnike vise.

  • Miki

    10:14 // 4. 10. 2021.

    Odavno tvrdim da u ovoj improvizaciji od države ljudski život ne vredi dve pare. Jedino što je bitno u Srbiji je novac i kako ga imati što više.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: