Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 28. 2. 2022.

| Društvo

Profesor Samardžić: Srbija je osvanula na mapi kao jedina evropska država koja podržava rusku agresiju

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Da je Srbija osvanula na mapi Evrope kao jedina evropska zemlja koja je podržala rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić u emisiji Kvaka 23. Smatra da je ta odluka predsednika Aleksandra Vučića u cilju ličnog, a ne nacionalnog interesa.

U emisiji je bilo reči o odluci Srbije da podrži teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali ne i da jasno osudi napad Rusije na tu zemlju, a Samardžić je u razgovoru sa novinarom Zoranom Sekulićem rekao da su Vučićeve veze s Putinom bile dovoljno jasne u proteklom vremenu, kao i da je njegova odluka povezana sa predstojećim izborima, jer želi da zadrži proputinovsko biračko telo.

Mi smo prekjuče osvanuli na mapi Evrope kao jedina evropska država koja podržava rusku agresiju i rusku invaziju na Ukrajinu, tako da mislim da on ima pogrešnu percepciju svoje uloge koja se ne svodi na suštinsku podršku Putinu, nego i na njegovu ulogu u regionu u ostatku bivše Jugoslavije, gde on ponavlja sve te obrasce Putinove imperijalne politike, naravno u ovim uskim lokalnim okvirima. Mislim na njegove pokušaje da podeli Bosnu i Hercegovinu, na njegove pokušaje da uspostavi prorusku Vladu u Crnoj Gori, mislim da postoji pokušaj da se i dalje destabilizuje Severna Makedonija - rekao je Samardžić.

Smatra da u ovom trenutku ne postoji namera da se Srbija integriše u Evropsku uniju, a izjavu Vučića upoređuje sa izjavama Slobodana Miloševića u sličnim situacijama. Kaže da odluka predsednika nije u skladu sa nacionalnim, već ličnim interesima.

Ja mislim da je to njegov lični interes, intrese njegove porodice, njegovih kumova, prijatelja, oni na taj način vide svet oko sebe i na taj način ostvaruju političko-ekonomske interese - kaže Samardžić.

Ceo intervju možete da pogledate u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    10:16 // 4. 3. 2022.

    Odgovornost u Srbistanu je nepoznata rec...ako je u interesu onoga sto sedi na dve stolice,i nesto mu ne upadne u procep...izgleda da nismo upamtili lekciju iz proslosti...vojvoda Steva cekao 10.000 Kozaka,pa kresnuo u bure baruta...99-te Rusi pobegose i ostavise nas (sem Lukasenka)...INTERES je glavna stvar u politici,pa cemo to nekad shvatiti,ali za sada prekasno...KOJEKUDE Srbijo...

  • Zeka

    20:45 // 28. 2. 2022.

    Samo kada prođe ovo sa Ukrajinom, treba kristalno jasno srediti stanje u medijima i na društvenim mrežama. Sada je samo pitanje, da li je prof. ovako nešto kazao ili je pogrešno napisano da je Srbija "podržala priznala Rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu", što je notorna laž i prevara. Za ovakvu lažnu izjavu ili pisanje neko mora da odgovara i to DEBELO.

    • Ppera Mitić

      22:36 // 28. 2. 2022.

      Odgovarali ovi tvoji za hilikopter, krusik, sava malu, stanove, lazne diplome i td, pa ce i profesor sto prica istinu.

  • Eee moj profoo ne valja ti profesija

    15:00 // 28. 2. 2022.

    Najbolje da uvedemo Rusiji sankcije pa da se grejemo na sneg i da izvozimo mekike samo ne znam gde.Mene politika ne interesuje ni SNS ili ova ili ona stranka samo budite ljudi i nemojte da lažete ljude i da širite laži.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: