Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 3. 6. 2019.

| Društvo

Profesori Fakulteta umetnosti opet protestovali - članovima Senata predali zahteve

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
protest FU
Ponovo protestovali jer niko dosad nije reagovao; foto: JV/J. A.

I ovog ponedeljka se dvadesetak profesora i saradnika niškog Fakulteta umetnosti okupilo na protestu ispred zgrade Univerziteta u Nišu. Pored dosadašnjih zahteva da se njihov kolega vrati na posao, a dekanica Suzana Kostić smeni, od Senata traže da hitno ukine mandat nelegalno izabranom dekanu.

Nedelju dana je prošlo od prethodnog protesta profesora, koji su izrevoltirani što je njihov kolega Nebojša Todorović ponovo dobio otkaz sa Fakulteta umetnosti izašli na ulicu. Osim toga što su zatražili da se odluka o otkazu povuče, podsetili su i na odluku Ministarstva prosvete da dekanica Suzana Kostić treba da bude smenjena zbog korupcije. Protest-FU9;-foto:-JV-J.-A Zahteve predali članovima Senata, ali neki nisu ni hteli da uzmu papir; foto: JV/J. A.

Iako su pozvali sve kolege niškog Univerziteta da im se pridruže na protestu, jedino je to učinila profesorka Ekonomskog fakulteta Tamara Milenković Kerković.

Ovde sam kako bih dala podršku kolegama sa Fakulteta umetnosti zbog smenjivanja profesora Nebojše Todorovića i zbog zahteva da se u slučaju dekanice Suzane Kostić primeni zakon i da ne bude više na tom mestu. Ovde se radi o neprimeni Zakona o visokom obrazovanju i ugroženom javnom interesu. Ovo nije "Jura" već Univerzitet, ovo je javni interes i ovi ljudi moraju da budu uvaženi da se njihovi zahtevi iznesu, ali i da Univerzitet i Ministarstvo reaguju - kaže Kerković.

Ističe i da je nedopustivo da interes pojedinca i njegove simpatije ili nesimpatije prema kolegama utiču na stanje u visokoobrazovnoj instituciji. To što se profesori drugih fakulteta nisu odazvali pozivu da podrže svoje kolege u protestu nije želela da tumači, ali ima komentar. Protest-FU4;-foto:-JV-J.-A Zahteve predali članovima Senata, ali neki nisu ni hteli da uzmu papir; foto: JV/J. A.

Smatram da je erozija morala u društvu tolika da nas interesuje samo svoja okućnica dok ne dođe do nas, a uvek će doći do pojedinca ukoliko se ne suprotstavi onome što nije u redu, jer za mene je vrhunski nemoral biti ravnodušan u situacijama kada su ugrožene neke vrednosti koje nas održavaju, a akademska zajednica je visoka vrednost - pojašnjava.

Profesori su starijim zahtevima - da se njihov kolega vrati na posao, a dekanica konačno smeni, dodali i nove upućene Senatu niškog Univerziteta, koji je danas zasedao. Listu svojih zahtevima su pojedinim članovima predali na ulazu u zgradu Univerziteta, ali su neki članovi odbili i da uzmu papir.

Njihovi novi zahtevi upućeni Senatu su da hitno ukine mandat nelegalno izabranom dekanu. Protest-FU1;-foto:-JV-J.-A Zahteve predali članovima Senata, ali neki nisu ni hteli da uzmu papir; foto: JV/J. A.

Da ne donosi odluke po predlozima NUN veća i izbornog veća Fakulteta umetnosti, tela na čijem čelu je nezakoniti dekan Suzana Kostić, kao ni o predlozima umetničko-stručnog veća čiji je ona član i pod čijim se diktatom donose odluke ovog veća - zahtev je upućen Senatu.

Traže i smenu novog sekretara Fakulteta Aleksandre Radosavljević, jer nije ukazala predsedniku i članovima Saveta na obavezu da postupe po zakonu, kao i da se utvrdi njihova krivična odgovornost zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju.


"Na ministru je da odluči"

Profesori su osim protesta svoje zahteve dosad predali Fakultetu umetnosti, rektoratu niškog Univerziteta i Ministarstvu prosvete, ali Vesna Rilak Stanimirović kaže da dosad niko od njih nije reagovao, pa su odlučili da ponovo protestuju. Napominje i da je sada na ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da "presudi" i završi ovu priču do kraja. Hoće li to da učini u Ministarstvu prosvete i dalje ne odgovaraju. Protest-FU8;-foto:-JV-J.-A Zahteve predali članovima Senata, ali neki nisu ni hteli da uzmu papir; foto: JV/J. A.

Profesor Jovan Bogosavljević ističe da je protest dvadesetak profesora zapravo podrška Ministarstvu koje je tražilo smenu nelegalno postavljenog dekana.

Mi podržavamo ono što je doneto u Ministarstvu i mi ne tražimo ništa više od toga osim da se primeni zakon do kraja, za razliku od pojedinih kolega koji su u Savetu i koji imaju različite interese i koje Suzana ucenjuje konkursima ili su preplašeni, jer znate da je već dala desetak otkaza, prosto je to jedna mreža oko nje i samo je zbog toga još tu - ističe Bogosavljević.

Podsetimo, prošle nedelje su profesori potpisali zahteve i predali ih rektoratu koji dosad nije reagovao. Dekanica Suzana Kostić je novinarima rekla da je vrlo legalno izabrana na ovu funkciju, a da je otkaz Todoroviću dala jer nije dolazio na sednice, što je bila njegova jedina obaveza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pRc

    07:16 // 4. 6. 2019.

    Dekani nisu resili sve probleme ni na sopstvenim fakultetima, a ovi ocekuju da resavaju njihove probleme. Taktika se zove: "Sto manje zameranja".

  • Marsal

    23:37 // 3. 6. 2019.

    Kakavo rasulo, haos i javasluk u drzavi pa to nije vidjeno. Pitam se moze li gore?

  • Oboista sa šećerom

    23:30 // 3. 6. 2019.

    Poziv za javnost na dođe na izborni koncert jednog od ovih velikana sa slike i da se uveri u njegovu stručnost, 15. jun u 11h, Knjazevacka 2.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: