Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 22. 7. 2021.

| Društvo

Profesorka Javor: Udare groma i grad je moguće predvideti i upozoriti ljude

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - Profesorka Vesna Javor - Udare groma i grad je moguće predvideti i upozoriti ljude

Da vremenske neprilike poput grada i udara groma nekad ne možemo da sprečimo, ali možemo da izbegnemo, sačuvamo živote i smanjimo materijalnu štetu, poručuje profesorka Vesna Javor sa Katedre za energetiku Elektronskog fakulteta u Nišu. Šta je potrebno učiniti kada nas nevreme zadesi na otvorenom, a koje aparate treba ugasiti kada smo kod kuće, kao i koje sajtove pratiti kada je vreme nestabilno, Javor objašnjava u emisiji 15 minuta.

Nišlije još zbrajaju štetu od grada koji je prošle nedelje uništio brojne automobile, a troškovi su mogli i da se izbegnu da je svirala sirena za opasnost, kaže profesorka Javor i dodaje da je potrebno da se ova vrsta uzbunjivanja vrati u upotrebu.

Da li se nevreme približava može se proveriti i na komercijalnim sajtovima i uz aplikacije, ali i na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Grad bi trebalo da preduzme ako ništa drugo na sebe odgovornost za to da treba da ima sistem za uzbunjivanje odnosno alarmiranje ljudi kad nailazi takva vrsta nevremena. Zbog čega to kažem - zato što nije nemoguće to predvideti unapred, a dovoljno vam je pola sata ranije da vam je neko rekao grad će padati biće veličine ove ili one, može se proceniti. Mislim da je odgovornost gradskih vlasti da nešto preduzme - kaže Javor.

Kaže da je u tom momentima potrebno udaljiti se od vodenih površina, ne kriti se ispod usamljenog drveta, dok mobilni telefon nije potrebno gasiti jer nema veze sa atmosferskim pražnjenjem. Savetuje takođe da treba čučnuti skupljenih nogu i odbaciti kišobran, ribarski štap ili svaki objekat koji ima metalnu šiljastu površinu.

Profesorka objašnjava da je za sakrivanje potrebno birati što veće objekte, ali da ljude može zaštititi i automobil, dok treba da se udalje od motora ili bicikle.

Kada smo u gradu ne treba izlaziti na balkone i terase, važno je isključiti ili se udaljiti od bilo kakvih električnih uređaja zato što uvek može da naiđe prenapon u instalacijama, što često dovodi i do požara. Ako smo napolju, važno je odabrati što veći objekat za sakrivanje, što veći objekat - to je bezbedniji - kaže Javor.

O jasnim pravilima i uputstvima koja mogu sačuvati živote, profesorka Vesna Javor govorila je u emisiji 15 minuta koju možete pogledati na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Krkic

    12:15 // 5. 8. 2021.

    Odlicna emisija, svaka pohvala za izbor teme i sagovornika. Ovako treba da izgleda i radi jedan gradski-regionalni medijski servis, u korist gradjana iskljucivo! Ostaje jos samo da se gradski celnici zamisle nad strucnom analizom profesorke i nadju nacina da se ostvari efikasna zastita grada od elementarnih nepogoda. Pocnite sa sirenom, nista ne kosta a moze dosta da pomogne.

  • Sima

    15:05 // 22. 7. 2021.

    Profesorka Javor je zvezda niškog univerziteta.

  • slavko

    13:35 // 22. 7. 2021.

    Profesorka kako upozoriti ljude da je SNS i coron AV irus najvece zlo za Srbiju?

    • Zlobnik

      14:01 // 22. 7. 2021.

      @slavko : Nikako !
      Kad nisu videli posle 10.god. da su stalno pod udarima - nema šanse da ih upozoriš !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: