Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 7. 11. 2019.

| Društvo

Profesorka iz Vlasotinca jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
biljana pipović vlasotince
ROđena Leskovčanaka među 45 ovogodišnjih dobitnika nagrade, foto: privatna arhiva

Kreativan rad na času, korišćenje tehnologije u učenju, vannastavne aktivnosti i stvaranje pozitivnog okruženja za rad neki su od radnih navika koje su profesorku engleskog jezika u vlasotinačkoj Gimnaziji “Stevan Jakovljević” Biljanu Pipovć kandidovali za titulu najboljeg nastavnika na teritoriji bivše Jugoslavije. Pipovićeva kaže da je počastvovana i srećna, ali da nastavlja sa unapređenjem rada i podsticanjem dece na edukaciju.

Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije jednom godišnje bira najbolje, a među 45 ovogodišnjih dobitnika našla se i ova rođena Leskovčanka. Pipovićeva za Južne vesti kaže da nije očekivala da će dobiti ovu titulu, ali da je zbog svega izuzetno srećna. biljana pipović vlasotince U konkurenciji bilo preko 200 nastavnika iz 6 republika bivše Jugoslavije, foto: privatna arhiva

Postoji 27 kriterijuma, a da biste poneli titulu najboljeg nastavnika morate ispuniti 20. Verujem da je ono što me je izdvojilo to što stvaram podsticajnu atmosferu za učenje, motivišem đake i dosta se bavim vannastavnim aktivnostima - kaže Pipovićeva.

Ova titula, kaže ona, samo je dokaz da posao koji radi, obavlja na pravi način i da treba da nastavi u tom smeru.

Asocijacija je osnovana pre 3 godine i okuplja nastavnike iz svih 6 bivših repubublika Jugoslavije.


Predstave, pevanja i kreativnost na času

Da nema tipičan odnos sa učenicima, kaže ova profesorica, jer se na časovima trudi da im na kreativan i zanimljiv način predstavi ono što treba naučiti. Neretko nastavu izvode van učionica, organizuju predstave i književne večeri. biljana pipović vlasotince Na časoivma crtaju i pevaju, foto: privatna arhiva

Sve što rade, kako na, tako i van časova, rade na engleskom, a đacima je zanimljivo jer ne moraju da se opterećuju gramatikom, već da nauče da koriste i govore engleski.

Ja polazim od toga da gramatika nije najvažnija stvar prilikom učenja jezika. Bitno mi je da kada đaci dođu u Gimnaziju treba da nauče da engleski koriste za sticanje novih znanja. Radim ono što mislim da će deci trebati za pravi život i od čega će zaista imati korist - kaže Pipovićeva.

biljana pipović vlasotince Časove izvode i van učionica, foto: privatna arhiva U saradnji sa lokalnom zajednicom organizuju književne večeri, predstave, izložbe fotografija, koncerte strane muzike u etno stilu, prodajne mini-sajmove knjiga, humanitarne vašare.

Klub koji ova nastavnica vodi je odavno izašao iz okvira škola i prepoznat je u lokalnoj zajednici. English Club je još jedan način da gimnazijalci pokažu šta znaju i koliko vredno rade na svojim časovima.


Među prvima krenuli sa međunarodnom razmenom i skajp časovima

Za nagradu su je, kaže ona, osim kretivnih predavanja, izdvojile mnogobrojne vannastavne aktivnostima i međunarodni projekti na kojima radi.

Među prvima su, kaže, počeli sa izdavanjem časopisa na engleskom, ali i krenuli sa skrining mrežom. biljana pipović vlasotince Među prvima uveli skajp u nastavu, foto: privatna arhiva

Kod nas je uvek nešto novo. Mogu reći da smo pioniri u mnogim oblastima - na primer, još smo 2001. godine izdavali časopis na engleskom koji je bio vrlo ozbiljan i izlazio 4 puta godišnje u 150-200 primeraka. Sada imamo virtuelni prostor i koristimo društvene mreže - kaže Pipovićeva.

Iako je Srbija 2015. godine postala član eTwinning mreže, vlasotinačka Gimnazija je 3 godine ranije krenula sa ovim međunarodnim projektima. biljana pipović Učenici na međunarodnoj razmeni, foto: privatna arhiva

Mi smo još 2012. godine kao gost na tuđim projektima učestvovali na eTwinning projektu VLARINA (Vlasotince-Larisa-Mesina) za koji su koleginice iz Grčke i Italije dobile Evropsku nagradu za kvalitet. Osim ovoga, prvi smo krenuli sa skajp časovima, a naši đaci imali su prilike da razgovaraju sa učenicima i predavačima iz Argentine, Makedonije i drugih zemalja - kaže ona.

Za unapređenje svojih časova ima još mnogo ideja, a ono što je takođe izdvaja od drugih, kaže ona, je što se ne libi da proba sve za šta smatra da je dobro i korisno za učenike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija pre svega

    20:50 // 7. 11. 2019.

    Svaka čast. Voleo bih da sam i ja imao ovakve nastavnike tokom školovanja.

  • Kad ce zvoni?

    17:54 // 7. 11. 2019.

    Svaka cast! Kakav entuzijazam!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: