Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 24. 12. 2020.

| Društvo

Profesorka o Planu kvaliteta vazduha: Nema preciznih rokova, pristup problemu neprimeren

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje u Nišu opet; foto: JV
Kakav Plan, takav i vazduh u Nišu; foto: JV

Završena je javna rasprava o Planu kvaliteta vazduha u Nišu, ali još nije objavljeno da li je bilo predloga građana i primedbi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu Amelija Đorđević kaže da je najvažniji dokument koji bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha u Nišu napisan kao izveštaj, a da rezultati u njemu nisu potpuno reprezentativni i adekvatni. Kao bitan nedostatak izdvaja to što nema preciznih rokova za realizaciju planiranih mera i konstatuje i da je pristup problemu i odnos prema Nišu, najblaže rečeno, neprimeren i neprihvatljiv.

Profesorka Đorđević je ranije govorila o tome da je 6 meseci kratak rok da se ozbiljno uradi Plan kvaliteta vazduha, koji je neophodan da bi se preduzele konkretne mere da vazduh ne bude prekomerno zagađen i opasan po zdravlje.

Ipak, Institut za javno zdravlje ga je napravio u tom roku, a nezvanično ima brojnih kritika na ono što piše, što je novinarima potvrđeno iz više izvora i kada je Plan samo dan nakon objavljivanja povučen sa sajta, pa vraćen.

Da je korišćeni metodološki pristup pri izradi dokumenta, poput tabela, slika i grafikona, neprimeren nivou dokumenta i da ima dosta grešaka tehničkog karaktera, jer pojedini korišćeni termini nisu u skladu sa opšteprihvaćenim i zakonski definisanim terminima, a merne jedinice u pojedinim delovima teksta nisu u skladu sa međunarodno važećim sistemom jedinica, kaže profesorka Đorđević. Primećuje metodološke i tehničke greške, ali ukazuje i na izvedene zaključke.

U dostupnom nacrtu Plana kvaliteta vazduha za aglomeraciju Niš dat je pregled postojećeg stanja kvaliteta vazduha koji je metodološki na nivou dokumenta tipa izveštaj. Rezultati koji su prezentovani u dostupnom dokumentu, nisu u potpunosti repezentativni, detaljni i adekvatni u oblasti aerozagađenja, tako da su konstatacije izvedene na osnovu njih proizvoljne i logički nedosledne. Izbor indikatora stanja životne sredine treba da bude adekvatan i usklađen sa predmetnom analizom i pozitivnom zakonskom regulativom - navodi profesorka.

Takođe objašnjava da je bitan nedostatak u dokumentu to što nije definisan vremenski period za koji se očekuje realizacija planiranih mera i očekivani nivo poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i postizanje graničnih i ciljanih vrednosti.

Navedene mere poboljšanja kvaliteta vazduha nisu precizirane u okviru dugoročnih i kratkoročnih mera i nisu proizašle kao rezultata uzajamnosti procesa i stanja zagađenja vazduha. Takođe, u dokumentu nije naveden stručni tim obrađivača. Pristup obrađivača predmetnoj problematici i njegov odnos prema gradu Nišu je, najblaže rečeno, neprimeren i neprihvatljiv - pojašnjava.

Neke od primedbi koje stručnjaci nezvanično izdvajaju su to što u Planu nije napravljen presek trenutnog stanja i precizirano ko najviše doprinosi zagađenju vazduha, odnosno ko su dominantni zagađivači. Takođe navodi da mere nisu dovoljno precizne i da nema jasnih rokova.

Međutim, informacija od nadležnih o tome nema. Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić, iz Sekretarijata koji je primao primedbe građana mejlom, kao i inače ni sada ne odgovara na pozive novinara, a odgovora takođe nema ni od članice Veća za zaštitu životne sredine Sonje Milojković.

Plan ide sa svim primedbama i izveštajem sa javne rasprave u Ministarstvo na saglasnost pa tek onda ga donosi Skupština grada, ali pošaljite pitanja i dobićete sve odgovore - rekla je pre nekoliko dana većnica, pa je pitanja ignorisala.

Profesorka Đorđević napominje da Plan kvaliteta vazduha po svom sadržaju i obimu, kao strateški dokument, treba da ima za cilj prezentovanje i analizu svih relevantnih faktora uticaja na stanje i procese u ambijentalnom vazduhu, što predstavlja osnovu za donošenje realnih, kredibilnih i dostižnih kratkoročnih i dugoročnih mera poboljšanja kvaliteta vazduha.

Ipak, da li dokument koji je Niš konačno dobio to i predstavlja razmatraće Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje po Zakonu daje saglasnost na predloženi Plan.

Sve o planu i kvalitetu vazduha u Nišu možete pronaći ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • otpor

    11:22 // 25. 12. 2020.

    Ivana Krstić je sve stručne ljude izbacila iz radne grupe jer nisu hteli da igraju kako im ona svira i da budu dekor.Profesorka je jedna od njih.Plan kvaliteta vazduha je obična lakrdija, jedna od mnogih u nizu.Na kraju vlast ima olovku u rukama,začas pomere zarez.

  • šloser

    17:35 // 24. 12. 2020.

    SOTIROVSKI svako vece u setnju po sat vremena da procistis pluca. Mozda posle renovirate Knez selo.

  • ilija

    13:36 // 24. 12. 2020.

    Da li je uvažena profesorka poslala primedbe na mejl Sekretarijata? Fakultet zaštite na radu je "profesionalno" izradio Lokalni registar emitera. jedna od datih mera je da idu na popravni. Ili profesorka istupa samostalno sa nekim posebnim razlogom?

    • Marko Jovanovic

      16:50 // 24. 12. 2020.

      Bila bi licemer ako je dala izjavu za JV a nije poslala primedbe.

      To bi govorilo o njenoj licnosti ali ne umanjuje vaznost problema i njene izjave imaju vrednost ako se slazemo sa njima.

      Mislim da ne treba uzimati toliko u obzir licnost koja govori nego slusati reci koje izgovara i pratiti dela u realnosti.

      U sadasnjem vremenu se predstavi licnosti ne treba verovati. :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: