Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 14. 5. 2018.

| Društvo

Profesorke iz Niša autorke Čitanke i Gramatike za osnovce

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
promocija udžbenika
Nišlijke napisale komplet udžbenika za srpski jezik; foto: Filozofski fakultet Niš

Đaci koji septembra budu krenuli u 5. razred mogli bi da uče iz udžbenika koji su napisale Nišlijke. Profesorke Filozofskog fakulteta u Nišu osmislile su Čitanku, dok su Gramatiku zajedno uradile docent sa Departmana za srbistiku i nastavnice iz niških osnovnih škola. Kažu da je ovo prvi put da udžbenike za osnovce piše neko van beogradskog Univerziteta.

Komplet udžbenika za predmet srpski jezik su po prvi put radile profesorke sa Filozofskog fakuleta, a odobrilo ih je Ministarstvo prosvete i moći će da ih koriste učenici širom Srbije koji polaze u 5. razred. profesorke Prvi put su autorke udžbenika profesorke van beogradskog Univerziteta; foto: Filozofski fakultet Niš

Docent Maja Vukić sa Filozofskog fakulteta radila je Gramatiku Pohvala jeziku, zajedno sa nastavnicama Suzanom Petrović iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, Snežanom Savić iz OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Nišu i Julijanom Ćorović iz OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu.

Dobra strana ovakvog autorskog tima jeste spoj nauke i struke, jer su sve ideje odmah mogle biti isprobane na času. Pohvala jeziku koncipirana je kao poluprogramirani udžbenik. Lekcije su zasnovane na radnim zadacima, tj. učenicima se ne „serviraju“ gotove definicije jezičkih pojmova, već se kroz razgovor i zadatke navode da sami dođu do saznanja - pojašnjava Vukićeva.

Materijal koji su koristile za udžbenik je iz naučno-popularnih časopisa i književnih dela, priča profesorka Vukić, a kroz primere u lekcijama i zadacima su se potrudile da učenicima što više približe istočnu i južnu Srbiju.


Gramatika spoj udžbenika i radne sveske

Udžbenik sadrži preko 450 zadataka za obradu i utvrđivanje gradiva koji su prilagođeni različitim nivoima postignuća, pojašnjava, a zanimljivo je da su uspele da naprave spoj udžbenika i radne sveske. To će sa finansijske strane biti olakšica za roditelje, a učenici će u rancu nositi jednu knjigu manje. Gramatika Gramatika "Pohvala jeziku" iz pera profesorke sa Filozofskog fakulteta i nastavnica niških osnovnih škola; foto: Filozofski fakultet Niš

Skoro 2 godine su ga pisale, a na to ja najviše uticala promena nastavnog programa koji je morao da se uskladi sa novim. Komisija Ministarstva prosvete je njihovu Gramatiku ocenila najvišom ocenom.

Pisanje udžbenika za osnovnu školu razlikuje se od svega što sam do sada radila i mnogo je komplikovanije no što na prvi pogled izgleda. To je mukotrpan posao, pri kome se mora voditi računa o tome da sve rečeno bude tačno, ali još i više da to bude prilagođeno uzrastu, zanimljivo, da se može povezati sa drugim predmetima i da je, što je više moguće, primenljivo u životu - priča Vukićeva.

Kaže da do skoro nije shvatala da je biti autor nekog od zvaničnih udžbenika toliko značajno, ali su mnogobrojne pozitivne reakcije kolega, nekadašnjih studenata i ostalih nastavnika pokazale koliko je to važno za nju i njene koleginice, kao i za sam fakultet.


Profesorke sa Filozofskog fakulteta osmislile Čitanku

Profesorka Snežana Milosavljević Milić, kao i docenti Snežana Božić, Jelena Jovanović i asistent Mirjana Bojanić Ćirković su autorke Čitanke Pohvala koja je takođe namenjena petacima. čitanka Čitanka "Pohvala" namenjena petacima, a napisale je profesorke niškog fakulteta; foto: Filozofski fakultet Niš

Prvi put se dešava da su autori jednog udžbenika za osnovnu školu profesori koji su sa institucija van beogradskog Univerziteta. Čitanka je već imala veliki broj promocija. Veliko interesovanje je izazvano, s obzirom na to da je izdavač “Gerundijum” za kog smo mi radili ovu Čitanku već poznat na tržištu udžbenika - priča profesorka Milosavljević Milić.

Profesorka kaže i da su Čitanku pisale, ne samo polazeći od teorijskih znanja koje imaju, već i zahvaljujući sopstvenom iskustvu, jer je većina njih radila u osnovnim školama. Ističe da to nije samo njihovo delo, već i delo đaka i kolega sa kojima su radile.

Pomoglo nam je i iskustvo koje smo imali sa seminara za stručno usavršavanje nastavnika, pošto smo mi učesnici, ja sam i jedan od koautora seminara za nastavnike srpskog jezika, tako da je ta dobra sinergija doprinela da ovo bude jedan udžbenik koji je prilično zapažen na tržištu - dodaje profesorka. promocija udžbenika Udžbenici naišli na pozitivne reakcije i komentare na promocijama; foto: Filozofski fakultet Niš

I ovaj udžbenik je nastajao oko 2 godine - od početne ideje i samog rada, u međuvremenu se promenio nastavni plan i program kome su morale da se prilagode. Stručna tela iz Ministarstva su imala svoje zahteve koje su morale da ispoštuju, te su brinule o svakom detalju - obrazovnom, metodičkom, etičkom, književno-teorijskim i estetskom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir Randjelovic

    00:22 // 15. 5. 2018.

    Prvi udžbenik za osnovne škole koji je napisao neki autor iz Niša je iz 1982. godine, Biologija za 8. razred, čiji je izdavač Zavod za udžbenike, autora Spasa Sotirova, nekadašnjeg nadzornika za biologiju niškog regiona. Još dva udžbenika iz Biologije, za 5. (2012. godine) i 8. razred (2014. godine) osnovne škole, izdavačke kuće Klett, delo su autora sa Univerziteta u Nišu.

  • Srbin bez kompleksa

    21:38 // 14. 5. 2018.

    Valjda katedra ili grupa za srbistiku, a nikako department. Mogu da razumem neku drugu katedru, Ali srbistika I departman nikako ne idea jedo uz drugo. Kompleksi su cudna stvar.

  • nislija

    17:45 // 14. 5. 2018.

    Nisu KNEGINE LOPTE,vec KNEGOVE LOPTE,nije SLJIVIN FAUL,vec SLJIVOV FAUL,NiSU LOPTE VLADE DIVCA,vec VLADA DIVCA,JER JE ON VLADE A NE VLADA.Tako to kazu vrli Beogradjani.Njima je i jelen kopitar,proverite u radnoj svesci za treci rared.Imaju oni i" 23 metara".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: