Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 2. 6. 2010.

| Društvo

Proglašen najbolji sakupljač otpada

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
foto: www.ekologija.ba

Bujanovčanin Rahim Sarifi (42), najbolji je sakupljač sekundarnih sirovina u Srbiji jer je u prošloj i ovoj godini sakupio 75 tona raznog otpada.

Sarifi se sakupljanjem, gvožđa, lima, akumulatora i drugog otpada bavi pet godina, a pehar za najvrednijeg radnika dobio je od Osmana Balića, prvog čoveka “Jurom centra” koji dve godine radi na sindikalnom udruživanju sakupljača otpada.

Balić je u niškom Medija centru rekao da je Sarifi zaslužio nagradu jer “su nijanse odlučivale o pojedinačnoj težini sakupljenih tona otpada, ali ga u Srbiji na jugu ima najmanje tako da je ovaj Bujanovčanin osvojio prvo mesto. U Srbiji ima oko 4.000 građana koji se svakodnevno bavi ovim poslom.

- Sa svoja dva sina ja motokultivatorom pređem dnevno 80 kilometara po srpskim i albanskim selima. Dnevno sakupim do 5.000 dinara, ali radim od jutra do mraka da bi prehranio devetočlanu porodicu. Ranije sam se bavio poljoprivredom, radio sam za nadnicu u Banatu, ali ovako je bolje jer sam kući. Nama nije lako. Policija nas juri jer idemo sporo ulicama, a nekada nas i zaštite od raznoraznih huligana. Sada imam kaznu za saobraćajni prekršaj pa moram da platim 25.000 dinara što za mene nije malo jer svaki dan treba da obezbedim 27 obroka - priča ovaj skromni čovek.

On kaže da mu najteže pada jaka zima i pretoplo leto.

- Zimi nam se prsti sledene jer rukavice ništa ne pomažu. Imam troje dece, ali radim svakodnevno sa dvojicom sinova. Apelujem na građane da nas ne gledaju kao barabe kada pokušavamo da pokupimo neko gvožđe sa otpada jer se i mi borimo za koru hleba - priča Sarifi.

Osman Balić iz Jurom centra kaže da godišnje sakupljači sekundarnih sirovina u Srbiji sakupe gvožđa za izvoz u visini od 150 miliona evra.

- Sakupljači prihoduju državi mnogo više para nego mnoge profesije, ali je ovaj zanat u rukama trgovaca i političara pa su zato i ovi radni ljudi na margini društva. To više ne može tako - kaže Balić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: