Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 4. 4. 2016.

| Društvo

Proglašena epidemija šarlaha u vlasotinačkom vrtiću

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
zavod-za-javno-zdravlje-leskovac.jpg
Leskovački Zavod za javno zdravlje proglasio je epidemiju šarlaha u ovom vrtiću; foto: arhiva JV

Šestoro dece iz vrtića “Dečija radost” obolelo je od šarlaha, a po rečima nadležnih, mališani su se zarazili van vrtića.

Ipak, pojedini roditelji čija su deca zaražena kažu da se šarlah pojavio još pre 2 meseca u ovom vrtiću.

Sa druge strane, Snežana Filipović, direktorka matične Predškolske ustanove "Milka Dimanić“, tvrdi za "Južne vesti" da vrtić nije uzročnik epidemije.

Tako kažu analize epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu. Uzimanjem briseva ustanovljeno je da je obolelo šestoro mališana. Oni su izolovani i neće pohađati vrtić dok ne ozdrave. Istovremeno je zabranjen prijem nove dece u vrtić - kaže Filipovićeva.

U Zavodu za javno zdravlje su nam potvrdili da je u ovom vrtiću u Vlasotincu proglašena epidemija.

Broj obolele dece je manji, nije ništa alarmantno i sa informacijama treba biti oprezan kako se ne bi stvarala panika - naglašava načelnica Ivana Sokolović.

Podsetimo, takođe u Jablaničkom okrugu, u martu prošle godine epidemija šarlaha proglašena je i u Predškolskoj ustanovi “Mladost” u u Medveđi.

Šta je šarlah?

Šarlah je uobičajena zarazna bolest detinjstva. Izaziva je bakterija beta-hemolitički streptokok koji pripada grupi A, a karakteriše je pre svega osip.

Streptokoke mnogo češće uzrokuju samo upalu grla. Infekcija kod šarlaha je praćena bolom u grlu, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok proizvodi toksine koji izazivaju crveni osip i crvenilo lica po kome je šarlah i dobio ime.

Period inkubacije je relativno kratak, i uglavnom je to od jednog do tri dana, a opširnije o šarlahu možete pročitati ovde

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: