Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 8. 7. 2022.

| Društvo

Proglašeni pobednici novinarskog konkursa za “Nagradu Slađana Veljković“

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Nagrada Slađana Veljković
Nagrađena najbolja reportaža, najbolji uređivački rad i novinarski poduhvat; foto:CMTDO

U konkurenciji 49 TV i štampanih radova na konkursu za “Nagradu Slađana Veljković” stručni žiri odabrao je najbolju reportažu, uređivački rad u lokalnim medijima i novinarski poduhvat, a u užem izboru bila su i autorska dela novinara sa juga Srbije.

Novinarka Slađana Veljković preminula je na današnji dan pre jedanaest godina, posle kraće i teške bolesti, a ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, žele čuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo.

Na konkurs je pristiglo 55 radova, a žiri je o 49 odlučivao u tri kategorije.

Nagrada za najbolju reportažu, prema broju bodova članova žirija, pripadala je Jeleni Ilić iz Smedereva za reportažu “Svirao sam s Rajka i Lepog Caneta“, za inspirativnu priču o 80-godišnjem harmonikašu Mirku Stojanoviću iz sela Lug. U najužem izboru za nagradu bile su reportaže Danila Kocić iz Leskovca - “Kako sam postala kraljica pčela“ i Slađane Tasić iz Vladičinog Hana - “Nikola je poslednji đak u školi“.

Za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima, jednoglasnom odlukom članova žirija, izabran je Željko Milojević iz Smedereva, urednik Portala SDCafe.rs.

Najkraća i najpreciznija poruka članova žirija formulisana je u rečenici da bi primerom Milojevića i sadržajem njegovog portala mogli da krenu brojni novinari koji danas lutaju na srpskoj elektronskoj medijskoj sceni - navode u saopštenju.

U ovoj kategoriji bili su uređivački radovi Nenada Blagojević iz Aranđelovca na sajtu Priče sa dušom i Danila Kocića iz Leskovca na portalu Medija centar Leskovac.

Takođe, u konkurenciji za novinarski poduhvat nagrada je pripala novinarki Ruži Helać iz Novog Sada, za serijal TV reportaža pod zajedničkim naslovom “Zelena patrola na delu“, a u istoj kategoriji u najužem izboru za nagrade bile su Jelena Ostojić iz Beograda sa pričom “Marina ima Daunov sindrom“ i Anđela Zec iz Novog Sada sa serijalom priča na portalu Akademska beba.

U sve tri kategorije, pored statue, čiji je autor Negovan Jovanović, suprug Slađane Veljković, dobitnici dobijaju i novčane nagrade koje će biti dodeljene početkom septembra.


O novinarki Slađani Veljković:

Slađana Veljković (1970-2011), novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“. U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika. Slađana Veljković foto arhiva JV Na današnji dan preminula je novinarka Slađana Veljković; foto: arhiva JV

Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze, na javni interes, koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: