Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 31. 5. 2023.

| Društvo

Program "Prijatelji Šabanu" seli se na Letnju pozornicu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Šaban Bajramović
Program "Prijatelji Šabanu" koji se tradicionalno održavao na amfiteatru keja, seli se na Letnju pozornicu u Tvrđavi; foto: nisville.com

“Prijatelji Šabanu” program Nišvil džez festivala posvećen čuvenom Šabanu Bajramoviću, koji se tradicionalno održavao na nišavskom keju kod amfiteatra nekoliko dana pre početka zvaničnog programa, ove godine biće premešten na Letnju pozornicu i trajaće od 10. do 13. avgusta.

Promenu lokacije, organizatori objašnjavaju time da je jedan od razloga preseljenja pokušaj uštede na troškovima montaže bine, ali i time da je upravo na Letnjoj pozornici 2006. godine Šaban primio nagradu Nišvila za životno delo, a iste godine uručio i prvi Nišville Grand Prix “Šaban Bajramović”, nagradu za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca.

Drugi razlog je bogatija ponuda prema inostranim turistima formiranjem svojevrsnog “World music stejdža” koji bi pored programa, posvećenog Šabanu Bajramoviću, činio i program Balkan brass orkestara koji će se takmičiti u džeziranju za nagradu "Badi Bolden”, nazvanu po vođi prvog džez orkestra u New Orleansu - naveli su organizatori.

Konkurs za 6 najboljih bras orkestra, otvoren je do 1. jula, a zainteresovani bendovi mogu se prijaviti na [email protected] uz obavezno slanje nekoliko linkova ili snimaka nastupa, navode organizatori.

Po propozicijama ovog konkursa svaki orkestar je dužan da uz 30 minuta programa po sopstvenom izboru, izvede i "Kad sveci marširaju, jedan od najstarijih i najpopularnijih džez standarda, zatim improvizaciju na jednu džez kompoziciju po sopstvenom izboru, i pesmu "Dželi Mara” Šabana Bajramovića - kažu iz organizacije.

Pobednik takmičenja imaće priliku da nastupi i na zatvaranju glavnog programa, a organizatori napominju i da će dobiti honor i avionske karte za nastupe na festivalima u Fancuskoj i Belgiji.

Tokom prve veči posvećenoj Šabanu Bajramoviću na Letnjoj pozonici nastupiće Faith & Branko, dok će, kako kažu organizatori, nakon njihovog nastupa biti prikazan dokumentarni film o ljubavi dvoje umetnika koje je povezala strast prema romskoj i balkanskoj muzici.

Program će u u nedelju zatvoriti francuski sastav Marcela, na čijem repertoaru se takođe nalaze kompozicije inspirisane muzičkom i tradicijom Roma sa Balkana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: