Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 13. 7. 2012.

| Društvo

Program za uštedu energije

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
sajt
ilustracija

Profesori i asistenti Mašinskog fakulteta u Nišu napravili su kompjuterski program za obračunavanje energetske efikasnosti zgrada u Srbiji i Bugarskoj.

Program je napravljen na osnovu istraživanja i stručne procene zgrada u ove dve zemlje, a objavljen je i na engleskom.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u našoj zemlji 48% zgrada građeno pre 30 godina. Pored ove činjenice, za obračunavanje u obzir su uzeti i podaci o položaju i mestu zgrade, površini i vrsti zidova i stolarije.

- Svako ko poseduje osnovna znanja o radu na računaru moći će da koristi ovaj program. Ono što je bitno. to je da znate neke osnovne stvari o zgradi u kojoj živite kako biste uneli što preciznije podatke - objasnio je Marko Ignjatović, asistent na fakultetu.

Softver je dizajniran kao kalkulator energetske efikasnosti, a besplatno mu možete pristupiti preko sajta Mašinskog fakulteta. Stručnjaci koji su napravili program kažu da, za sada, ima parametre za Niš, Pirot, Ćustendil i Pernik, ali da postoji mogućnost da kasnije bude prilagođen i drugim gradovima u Srbiji.

Ovaj program nastao je u okviru projekta "Energetska efikasnost u domaćinstvima - dug put ili samo na korak do", a na fakultetu kažu da je njegov cilj podsticanje održivog razvoja i poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima.

- Naš savet je da ne treba ulaziti u investicije za koje se pokaže da su isplative tek za 20 godina i da sigurno treba investirati u sve što će biti otplaćeno za manje od 5 godina - kaže Dušan Marković, asistent na projektu.

energetska efikasnost Sa predstavljanja programa

Na ovoj strani nalaze se i brošure o tome šta je energetska efikasnost, kao i priručnici sa primerima dobre prakse u oblasti iz Srbije, Bugarske i Evropske unije.

Ideja o podsticaju razvoja energetske efikasnosti deo je programa prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, koji je finansijski podržala i EU sa Fondacijom "Profesor Džon Atanasov" iz Sofije i Mašinskim fakultetom u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    13:40 // 14. 7. 2012.

    daj te link, sajt... gde se moze besplatno pogledati i probati taj program. savremeno novinarstvo, pisete-slikate, a najbitnijeg nema. link je netacan, a ako i odem na sajt masinskog fakulteta treba da budem carobnjak da bih nasao gde su sakrili, umetnuli deo o energetskoj efikasnosti. ako i postoji taj deo. mozda to sve organizovano samo zbog sponzora.

    • Mr Milos Simonovic

      17:57 // 14. 7. 2012.

      http://eeh.masfak.ni.ac.rs/

    • Ivan

      23:51 // 14. 7. 2012.

      Hvala Milose.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: